hero image

Avtobus do in iz Pompeji

Informacije COVID-19

Informacije za naše potnike.
Klikni tukaj

Udobje na avtobusu

Naši avtobusi so opremljeni z velikimi in udobnimi sedeži, straniščem, Wi-Fi povezavo in električnimi vtičnicami.
Storitve na naših avtobusih

Obsežna mreža avtobusnih povezav

Izbiraj med več kot 2.500 izletniškimi destinacijami v 35 državah in odkrij Evropo s FlixBusom.
Pregled naših povezav

Potuj okolju prijazno

Naši učinkoviti avtobusi se dokazano ponašajo z odličnim ogljičnim odtisom na potnika oz. prevoženi kilometer.
Potovanje z avtobusom in okolje

Na tej strani


Avtobusne postaje v Pompeji

Prosimo, upoštevaj: na tvoji vozovnici bo naveden tvoj najnovejši naslov.

Pompei (Piazza Falcone e Borsellino)

Odkrij vse destinacije

Izbiraj med več kot 2.500 izletniškimi destinacijami v 37 državah.

Razišči zemljevid
Pompeji: Hitre informacije
Mesta s neposredno povezavo

23

Število avtobusnih postaj

1

Država

Italija

Okolju prijazno potovanje?

da

Turistične informacije o mestu Pompeji

Pompeji - Informacije o mestu

Pompeji so starodavno pristaniško mesto nedaleč stran od Neaplja na jugu Italije, ki ga je doletela nadvse tragična usoda in mu prinesla večno slavo. Obiskovalcem se lahko hitro zazdi, da je mesto ena velika razstava umetnosti. Mesto se nahaja v pokrajini Kampanija in je od bližnjega Neaplja oddaljeno dobrih 20 kilometrov, od glavnega italijanskega mesta Rim pa 240 kilometrov.
Pepel je ohranil mesto do potankosti takšno kot je bilo leta 79 in omogočil turistom z vsega sveta edinsten vpogled v zgodovino. Danes Pompeje letno obišče 2,5 milijona obiskovalcev, kar jih uvršča med 50 najbolj obiskanih turističnih lokacij na svetu.

Pompeji - Kultura in zgodovina

Pompeje je v 8. stoletju pred našim štetjem ustanovilo ljudstvo Oskov. Štiri stoletja so se nato v mestu menjavale vladavine Etruščanov, Grkov in Samnitov. Zelena pobočja in rodovitna zemlja sta privabili poljedelce, vinarje in sadjarje, mesto pa se je zahvaljujoč legi ob prometnih poteh razvilo v trgovsko središče in pristanišče z mestnimi značilnostmi rimskega imperija.
V času izbruha vulkana je bilo močno razvito in vibrantno mesto. Pompejci so veljali za odlične trgovce in velike uživače. Mesto je imelo kopališče, ki je bilo ločeno na ženski in moški del, vodo, ki so jo po akvaduktu dostavljali iz reke Sarno, pa so za vroče kopeli segrevali v kotlovnicah. Ulice mesta so bile tlakovane, imeli so gledališča in rimski trg oziroma forum, za zabavo pa so poskrbeli z bordeli v katerih so jih razveseljevale grške sužnje. Bordeli so se imenovali Lupanare in še danes spadajo med večje znamenitosti Pompejev. Ime Lupanare je sestavljeno iz besede Lupa oziroma volkulja, kar je bil v latinščini izraz za prostitutke. Še dandanes si je v Pompejih možno ogledati amfiteater, ki velja za najstarejši rimski amfitiater na svetu. Prav tako je mogoče obiskati tudi hišo zlatih kupidov, favnovo hišo s čudovitim mozaikom, ki prikazuje bitko pri Issu med Aleksandrom in perzijskim kraljem Darejem. Za starodavne Pompeje so bile značilne pekarne, v katerih so pekli pol kilogramske hlebčke kruha z osmimi vrezmi. Pri izkopavanju mesta so odkrili pekarno v peči katere so našli 81 lepo ohranjenih hlebčkov.
Izbruh vulkana, ki je pogubil mesto, se je zgodil 24. avgusta leta 79 v ranih jutranjih urah, kot posledica potresa, ki je območje stresel nekaj let prej in je povzročil, da so se v vulkanu začeli nabirati plini, ki niso mogli na prosto.
Če kmet leta 1748 med okopavanjem svoje njive ne bi zadel ob predmet iz brona morda nikoli ne bi vedeli, da so Pompeji sploh kdaj obstajali. Ob odkritju mesta je bilo le-to popolnoma prekrito s plastjo lave, ki je bila debela od pet do osem metrov in pod katero je umrlo od 15 do 20 tisoč ljudi.
Z izkopavanji so začeli pod vodstvom neapeljskega kralja Karla III, a je bilo delo zelo nestrokovno, saj so se izkopavanj lotili z željo pridobivanja dragocenosti. Šele 20 let kasneje so se izkopavanj lotili na bolj profesionalen način in danes za prvega pravega odkritelja Pompejev štejemo Giuseppa Fiorellija, ki se je v zgodovino zapisal predstvem s tehniko ponovitve ponazoritve teles in predmetov. Najdena trupla se pogosto držijo za prstni koš ali usta, kar priča o tem, da so se zadušili, ko jih je zajel val pepela. Ko so prebivalci umrli, jih je zasul plaz pepela in plovca, ki sta sčasoma okamenela, mehka tkiva teles pa so razpadla. V te vdolbine so po odstranitvi okostja vlili mavec in tako dobili odlitke ljudi. S to tehniko so ohranili tudi podobe živali, dreves, hrane in razne opreme. Do danes je izkopanih 80% Pompejev, za polnilo pa dandanes uporabljajo prozorno maso in kosti ne odstranjujejo več.

Zanimivosti o mestu Pompeji

Vulkan Vezuv, ki ga po italijansko poimenujemo Vesuvio in po latinsko Vesuvius je ognjenik ob obali Neapeljskega zaliva, ki leži približno deset kilometrov vzhodno od Neaplja v južni Italiji. Je eden izmed štirih še delujočih ognjenikov v Italiji in edini na evropski celini, saj so preostali trije delujoči vulkani v Italiji na otokih.
Četudi je najbolj poznan po svojem izbruhu leta 79 je zabeleženo, da je ognjenik izbruhnil še osemkrat. Njegov zadnji izbruh smo zabeležili leta 1944, ko je umrlo 49 ljudi. Danes na območju vulkana živi okoli 3 milijone ljudi, s čemer se to območje uvršča med najbolj gosto poseljena vulkanska območja na svetu. Za primer ponovitve naravne katastrofe imajo izdelan evakuacijski načrt, ki pa ima manjšo pomanjkljivost, saj bi glede na njega lahko območje popolnoma izpraznili v 20 dneh. Leta 79 je Vezuv bruhal le 2 dni in je najbližje prebivalce dosegel v le nekaj minutah. Izbruh Vezuva je podrobno opisal Plinij mlajši, njegov zapis velja za prvo znano pričevanje o vulkanskem izbruhu. Plinij je bil ob izbruhu na ladji, zasidrani v Neapeljskem zalivu. Ironično je izbruh zadel Pompeje med velikimi slovesnostmi v čast bogu Vulkanu, gospodarju ognja in možu boginje Venere.
Za vulkan Vezuv je značilen t.i. plinijski tip vulkanizma pri katerem so izbruhi bolj nenadni in eruptivni. Ob izbruhu se v ozračje sprostijo ogromne količine vulkanskega pepela, ki pokoplejo vse pred seboj.
Dandanes je v Pompejih na ogled postavljenih 28 bronastih kipov, ki so delo kiparja Igorja Mitoraja in obiskovalcem pričarajo še bolj avtentično antično vzdušje, saj upodabljajo mitološke junake, med njimi najdemo tudi kip Dedala, grškega rokodelca, ki je sinu Ikarju izdelal krila.


Storitve na avtobusu so odvisne od razpoložljivosti