Če imaš težave pri dostopanju do tega spletnega mesta, te prosimo, da nas pokličeš na +49 (0)30 300 137 300 ali prek aplikacije Pomočnik Google FlixBus.

§§ geoTextTitle §§

§§ geoLinkText §§

Avtobus do in iz Gorica

Informacije COVID-19

Informacije za naše potnike.

Klikni tukaj
Naši učinkoviti avtobusi se dokazano ponašajo z odličnim ogljičnim odtisom na potnika oz. prevoženi kilometer.

Potuj okolju prijazno

Naši učinkoviti avtobusi se dokazano ponašajo z odličnim ogljičnim odtisom na potnika oz. prevoženi kilometer.

Potovanje z avtobusom in okolje
Velika mreža avtobusnih povezav

Obsežna mreža avtobusnih povezav

Izbiraj med več kot 2.500 izletniškimi destinacijami v 35 državah in odkrij Evropo s FlixBusom.

Pregled naših povezav
Naši avtobusi so opremljeni z velikimi in udobnimi sedeži, straniščem, Wi-Fi povezavo in vtičnicami.

Udobje na avtobusu

Naši avtobusi so opremljeni z velikimi in udobnimi sedeži, straniščem, Wi-Fi povezavo in električnimi vtičnicami.

Storitve na naših avtobusih

Te zanima Gorica? Več mest, ki so znana po terme:

O avtorici Patricija

Patricija Zagotovo ne spadam med ekstremne popotnike, a odkar sem pri šestnajstnih letih obiskala Firence sem v sebi odkrila strast do potovanja, načrtovanih in spontanih izletov, ljubezen do odkrivanja sveta za vogalom in do spoznavanja najrazličnejših kultur ter navezovanja mednarodnih prijateljstev. Od takrat se droben delec mene nikakor ne more ustaliti in me vedno znova prisili, da spakiram kovčke ali pa samo nahrbtnik in se podam na pot. Včasih te moje potovalne avanture postanejo tudi zgodba na mojem blogu Postcards.
Ptuj
30 let
Backpacker

Turistične informacije o mestu Gorica

Pojdite s FlixBus v Gorico

Gorica - Informacije o mestu

Italijansko mestece Stara Gorica (ital. Gorizia) zahvaljujoč skupni zgodovini dobro poznamo. Leži ob slovensko - italijanski meji, neposredno ob Novi Gorici, v Furlansko - Julijski Krajini. Na dobrih 40 kvadratnih kilometrih živi 40 tisoč prebivalcev, med njimi tudi obširna slovenska manjšina. Skozi mesto, ki je glavno mesto Goriške pokrajine in sedež goriške nadškofije teče reka Soča. Medtem ko Nova Gorica velja za mesto vrtnic, Stara Gorica slovi kot mesto parkov. Ima več kot deset parkov, kar je lepo število za tako majhno mestece in vsekakor dodaten razlog za obisk tega mesteca z burno in nadvse zanimivo zgodovino.   

FlixBus vas iz Slovenije do Stare Gorice odpelje z direktno linijo iz mesta Maribor.
Odkrij zgodovino Gorice

Gorica - Znamenitosti

Nad mestom najdemo grad iz 11. stoletja, s starim grajskim obzidjem, ki je bil med prvo svetovno vojno popolnoma porušen, a so ga kasneje obnovili in mu povrnili prvotno srednjeveško podobo. Grad priča o burni zgodovini, ki jo je doživelo mesto. Iz posesti goriških grofov je prešel v oblast Habsburžanov, nekaj časa je pripadal tudi Benečanom. Pred samim grajskim vhodom nas pozdravi lev svetega Marka, ki že od leta 1919 straži vhod. Danes si lahko v gradu ogledamo zbirko obrtniških izdelkov, kipov in slik. Na gradu se nahaja sedež muzeja goriškega srednjega veka.

Pod grajskim gričem, na trgu Cavour, najdemo Palačo deželnih stanov iz 13. stoletja v kateri so mesto in mestno okolico upravljali predstavniki plemstva, cerkve in grofije. Na trgu najdemo  mestno hišo iz 16. stoletja in eno najstarejših mestnih stavb, zgrajeno v pozno-gotskem slogu, hišo družine Ungrispach. V neposredni bližini trga se nahaja katedrala iz 15. stoletja, posvečena sv. Hilariju in Tacijanu z notranjostjo v baročnem slogu in z oltarsko sliko Device Marije s sv. Hilarijem in Tacijanom, ki jo je leta 1825 naslikal Jožef Tominc.

Na trgu sv. Antona se nahajata dve čudoviti mestni stavbi, palača Lantieri, ki velja za eno najimenitnejših goriških dvorcev in je sestavljena iz več stavb, ki so bile zgrajene od srednjega veka naprej in palača Strassoldo

Na največjem mestnem trgu, Travniku, se nahaja jezuitska cerkev sv. Ignacija iz 18. stoletja. Njeno pročelje krasita visoka zvonika s čebulasto kupolo. Na sredini trga najdemo Neptunov vodnjak, na istem trgu se nahaja tudi Palača Torriana iz 16. stoletja. 

V Gosposki ulici se nahaja Palača Koblenzl Codelli, kjer je sedež goriške nadškofije. Gosposka ulica nas pripelje do trga De Amicis, kjer najdemo palačo Attems Petzenstein, katero pročelje velja za eno izmed najlepših v mestu. Danes se v njej nahaja sedež Pokrajinskih muzejev.

Za omenjeno palačo najdemo ulico Ascoli, ki velja za center židovske četrti. Tukaj ne gre izpustiti obiska sinagoge, kjer najdemo didaktični muzej Jeruzalema na Soči v katerem je mogoče dodobra spoznati zgodovino goriške židovske skupnosti.
 Odkrijte kulturo Gorice

Gorica - Kultura in zgodovina

Mesto je prvič omenjeno 28. aprila leta 1001 v darilni listini cesarja Otona III. Po izumrtju rodbine Eppenstein je prešlo v roke Goriških grofov. Nenehni spori med oglejskim patriarhom in Goriškimi grofi so bili končani 21. januarja 1202, ko je bil podpisan mirovni sporazum in so Goriški grofje  uradno dobili popolno posest nad območjem Gorice. Mirovni sporazum je povzročil naraščanje pomembnosti grofov, ki so svojo vladavino pričeli širiti tudi proti Istri. Vladavina Goriških grofov je trajala vse do leta 1424, ko so morali priznati nadvlado Beneške Republike. Po smrti zadnjega Goriškega grofa se je začel boj med Beneško Republiko in Habsburško monarhijo za priključitev ozemlja. Najprej so Gorico zasedli Benečani, kasneje pa je prešla v roke Habsburžanov in pod njihovo oblastjo ostala vse do prve svetovne vojne. Pod oblastjo cesarice Marije Terezije je mesto doživelo razcvet, število prebivalcev se je povečalo, gradile so se mestne palače v baročnem slogu. Med prvo svetovno vojno je bilo mesto del soške fronte, tukaj so se odvijali hudi boji med Avstrijskim cesarstvom in Italijo. 8. avgusta 1961 je mesto zasedla italijanska vojska, po koncu prve svetovne vojne pa je Gorica z rapalsko pogodbo postala del Italije. Tudi v času druge svetovne vojne mestu ni bilo prizaneseno, saj so nacisti goriško judovsko skupnost deportirali v taborišča, od koder se jih večina ni vrnila. Konec druge svetovne vojne je prinesel tudi delitev mesta na dva dela z bodečo žico, na italijansko Gorico in na jugoslovansko Novo Gorico, ki je bila ustanovljena po delitvi. Kasneje je bodečo žico nadomestila gibljiva meja, ki je obstajala do decembra leta 2007, ko jo je uvedba schengenskega sporazuma med Slovenijo in Italijo dokončno odstranila in ponovno združila Staro in Novo Gorico. 
Odkrijte nočno življenje v Gorici

Gorica - Nočno življenje

Goriška kulinarika je skupek furlanske, slovenske in tudi avstrijske kuhinje, prav tako pa so odlična vina s tega območja, ki so širom po svetu znana pod imenom Brda. 

V mestu se dogodki in festivali odvijajo skozi celo leto, veliko jih prikazuje tudi bogato srednjeveško življenje v mestu. Med bolj zanimive festivale spada čezmejni festival Blue Notte Gorizia, ki obiskovalcem ponudi bogato glasbeno-kulturno dogajanje polno branja poezije, koncertov in umetniških razstav. V decembru pa v Gorici poteka vsem dobro znan Andrejev sejem.
Odkrijte zanimive kraje v Gorici s FlixBus

Zanimivosti o mestu Gorica

Mesto se promovira kot mesto parkov, za kar je zaslužen Carl von Czörnig, ki je mesto spremenil v habsburško Nico, v kateri je habsburško plemstvo rado preživljalo poletja. Monarhi pa niso bili edini, ki so radi preživljali svoj čas v Gorici, saj je leta 1773 v palači Torriana prebival tudi najslavnejši ljubimec v vsej zgodovini, Giacomo Casanova