Avtobus do in iz Bilbao

Zdravje in varnost

Poskrbite, da boste med potovanjem z nami varni tudi vi in drugi potniki.
Več

Udobje na avtobusu

Naši avtobusi so opremljeni z velikimi in udobnimi sedeži, straniščem, Wi-Fi povezavo in električnimi vtičnicami.
Storitve na naših avtobusih

Obsežna mreža avtobusnih povezav

Izbiraj med več kot 3.000 izletniškimi destinacijami v 35 državah in odkrij Evropo s FlixBusom.
Pregled naših povezav

Potuj okolju prijazno

Naši učinkoviti avtobusi se dokazano ponašajo z odličnim ogljičnim odtisom na potnika oz. prevoženi kilometer.
Potovanje z avtobusom in okolje

Na tej strani


Avtobusne postaje v Bilbao

Prosimo, upoštevaj: na tvoji vozovnici bo naveden tvoj najnovejši naslov.

Odkrij vse destinacije

Turistične informacije o mestu Bilbao

Bilbao - Informacije o mestu

Bilbao je majhno mesto na severu Španije. Je glavno mesto pokrajine Bizkaia in najbolj naseljeno mesto Baskije. Razteza se ob reki Nervion ter je obdano z gorami, zato so ga domačini ljubkovalno poimenovali »Luknja«. Včasih je bilo mesto predvesem industrijsko usmerjeno vendar se je to z leti bistveno spremenilo. Sedaj mesto ponuja ogromno stvari za sproščanje in uživanje. Na voljo je mnogo muzejev, koncertov, vrhunskih restavracij, v bližini je veliko gozdov, gora, nevrjetnih plaž ter prikupnih mestnih kotičkov. Z izgradnjo muzeja Guggenheim leta 1997 je mesto dobilo moderno podobo in velja za enega najbolj modernih mest v Španiji. Mesto ima zelo dobro urejen mestni prevoz ter odlične povezave do bližnjih krajev, kot so druge prestolnice Baskije - Vitoria in San Sebastián ter do različnih surferskih plaž in skritih kotičkov.

Bilbao - Znamenitosti

Zagotovo ena najprepoznavnejših znamenitosti je Guggenheim muzej, ki velja za eno izmed najbolj ikoničnih zgradb sodobne arhitekture. Stalno zbirko tvorijo dela, ki so del zbirke fundacije Solomon R. Guggenheim, navdušujejo pa tudi začasne razstave - od življenjskega dela Yoko Ona do izrednih skulptur Ernesta Neto. Museo de Bellas Artes hrani prepričljivo zbirko, ki vključuje vse od gotskih skulptur do pop umetnosti 20. Stoletja,

Euskal Museoa je pa najvrjetnejenajbolj obsežen in popoln muzej baskovske kulture in zgodovine v vsej Španiji. Priporočamo tudi obisk bazilike Nuestra Señora de Begoña – bazilika iz 16. Stoletja se nahaja nad starim mestnim jedrom Casco Viejo na vrhu bližnjega hriba. Cerkev je tipično gotska z nekaj renesančnimi detajli kot je obokani glavni vhod ter obisk katedrale Santiago, ki je posvečna v spomin na apostola Jakoba in romarjev, ki so romali čez te kraje in jo najdete na trgu Plaza de Santiaguito. Sprehodite se lahko po Casco Viejo - stari mestni četrti, ki je polna očarljivih ulic polnih zanimivih trgovinc. Ta mestan četrt se nahaja v sklopu originalnega starega mestnega jedra poznanega pod imenom Las Siete Calles (sedem ulic). Priporočamo pa tudi sprehod čez most Zubizuri ki je postal ikona Bilbaove mestne krajine. Vredna obiska pa je tudi Azkuna Zentroa (Alhóndiga), staro vinsko skladišče, ki je bilo prenovljeno v turistični in kulturni center.

Bilbao - Kultura in zgodovina

Leta 1300 je bilo mestu Bilbao podeljen naziv mestna država. Večina njegovih prebivalcev se je ukvarjala s svojim poslovanjem ob obali Biskajeskega zaliva na privezih San Antón in Abando ter na prvotnih sedmih ulicah. Prav tukaj je bilo kasneje zgrajeno staro srednjeveško mesto »Las Siete Calles«. Do poznega 19. stoletja je bilo mesto precej idustrijsko usmerjeno, zaradi česa je bilo mesto zelo zaželjeno in veljal za največjo nagrado na severu med špansko državljansko vojno. Leta 1937 je s svojo vojsko mesto zavzel španski general in diktator Francisco Franko, vendar njegova okupacija ni trajala dolgo. S končano vojno se je Bilbao vrnil k svojemu industrijskemu razvoju, ki ga je spremljala stalna rast prebivalstva. Od sredine devetdesetih let je bil Bilbao prešel na storitveno gospodarstvo, ki je pomagalo pri izgradnji infrastrukture in prenovi mesta. Bilbao se tako lahko pohvali z nazivom enega najmodernejših španskih mest s pridobitvami kot so Bilbao Guggenheim muzej, konferenčnim centrom in koncertno dvorano Euskalduna, Iberdrolski stolp in podobno.

Bilbao - Nočno življenje

Bilbao je tudi v večernih urah zelo živo mesto. Če boste zašli v staro mestno jedro boste tako v območju Abando in Licenciado Pozas našli vse od baleta v gledališču do barov in klubov. Če si želite glasbe v živo obiščite Kafe Antzokia, Rock Star ali Astarloa. Za posedanje v barčkih ob kozarcu »Kalimotxo« (coca-cola in rdeče vino) ter značilnih »pintxos« (tapas) vam priporočamo obisk naslednjih barov: Cafe Boulevard, Cafe La Granja, Iruna in The Wicklow Arms. Barčki so ponavadi odprti od 11 ure zjutraj do polnoči. Za vse, ki si želite večer popestriti z gledališčem vam predlagamo, da obiščete Teatro Arriaga, ki je glavno gledališče v Bilbao. Tukaj lahko doživite vrhunsko opero, klasično glasbo, balet. Za tiste, ki si pa želite svojo noč preplesati v nočnih klubih pa imamo tukaj nekaj nasvetov: Congreso, je dobro poznan klub daleč na okoli saj ponavadi gosti mednarodne DJ zvezde, Cotton Club je odlična varianat za tiste, ki želijo uživati v klubu z glasbo v živo (bluesom in rock). Distrito 9 je moderen gej klub, ki ponuja alternativno plesno glasbo. Ne zamudite tudi Semana Grande ali Velikega tedna, največje zabave v mestu Bilbao, ki vsakoletno traja 9 dni. Festival se prične prvo soboto po 15. avgustu. Zelo popularen je pa tudi festival BBK live, ki v mesto privablja največje svetovne rock zvezde. Nočno življenje v Bilbau je res izkušnja, zato se zabavajte.

Zanimivosti o mestu Bilbao

Bilbao se nahaja na baskovski obali, ki predstavlja 200 kilometrov dolg raj za surferje. Nekaj minut vožnje z metrojom iz mestnega središča in že se znajdete na enih najboljših lokacij za surfanje v Evropi, ki so primerne tako za začetnike kot tudi strokovnjake. Eno najbolj zaželnih surferskih mest v Evropi - Mundaka se nahaja slabih 30 minut vožnje stran od mestnega jedra. Meñakoz je druga surferska destinacija, ki je na tem območju zelo cenjena in zaželjena. Kamnita plaža ni preveč priljubljena med kopalci, vendar je zelo znana po deskanju saj ima nekaj največjih valov v Evropi, ki so znali doseči tudi do 6 metrov višine. Zaradi skalnate obale je ta plaža priporočena samo za izkučene deskarje. Za začetnike sta v bližini Bakio in Sopelo, dve odlični točki, kjer so valovi manjši in bolj primerni za učenje kot mogoče tisti na zgoraj omenjenih destinacijah. Če nimate svoje surfferske opreme ( deska, neopren in podobno) vam predlagamo, da se se sprehodite po kampih in poiščete kakšno surfersko šolo. Že res da boste na plažah našli veliko ponudnikov za izposojo surferske opreme, vendar se vam najbolj izplača sposoditi opremo v kakšni surfeski šoli, kjer so cene lahko tudi za polovico nižje. Surfat se lahko odpravite tako poleti kot tudi pozimi, saj zima velja, da je najboljši čas, saj je več kot 50% dni idealno za surfanje.


O avtorici Katja

Kaj me navdihuje in motivira v življenju? Definitivno so to potovanja, odkrivanje skritih kotičkov sveta in spoznavanje novih ljudi. Ohh, in že nestrpno čakam na naslednje potovanje! Naj bo to vikend izlet v Toskano, obisk Berlina ali le enosmerna vozovnica do Pariza. Prav spontane in malce nore ideje so tiste, ki ustvarjajo nepozabna doživetja. Najraje imam velika mesta, moje najljubše je Barcelona. Vedno polna temperamentnih ljudi, odličnih tapasov, sangrije, peščenih plaž in norih žurov. Morda se kdaj preselim tja. No, za zdaj pa vas veselo pozdravljam iz lepe Ljubljane.


Storitve na avtobusu so odvisne od razpoložljivosti