Avtobus do in iz Reka

Zdravje in varnost

Poskrbite, da boste med potovanjem z nami varni tudi vi in drugi potniki.
Več

Udobje na avtobusu

Naši avtobusi so opremljeni z velikimi in udobnimi sedeži, straniščem, Wi-Fi povezavo in električnimi vtičnicami.
Storitve na naših avtobusih

Obsežna mreža avtobusnih povezav

Izbiraj med več kot 3.000 izletniškimi destinacijami v 35 državah in odkrij Evropo s FlixBusom.
Pregled naših povezav

Potuj okolju prijazno

Naši učinkoviti avtobusi se dokazano ponašajo z odličnim ogljičnim odtisom na potnika oz. prevoženi kilometer.
Potovanje z avtobusom in okolje

Na tej strani


Avtobusne postaje v Reka

Prosimo, upoštevaj: na tvoji vozovnici bo naveden tvoj najnovejši naslov.

Odkrij vse destinacije

Turistične informacije o mestu Reka

Reka - Informacije o mestu

Reka se nahaja na Hrvaškem, natančneje v Kvarnerskem zalivu in obliva jo Jadransko morje. Spada pod Primorsko-goransko regijo in je tudi glavno mesto le-te. Mestno jedro ima približno 130 tisoč prebivalcev, če štejemo še okolico pa 320 tisoč, kar jo uvrsti v tretje največje mesto v državi. V Reki se nahaja za regijo zelo pomembno pristanišče, saj je zaradi svoje lege odličen povezovalni element med svetom in tem delom Evrope. Pristanišče je največje na Hrvaškem in obratuje že od leta 1281. Reka je bila v preteklosti odlično povezana s Slovenijo in je zaradi bližine in kulture privabila mnoge vplivne Slovence, ki so tam živeli in delali (Primož Trubar, Matija Čop, Janez Vajkard Valvazor...). Mesto je bilo proglašeno za prestolnico kulture za leto 2020.

Reka - Znamenitosti

Na griču nad mestom, kjer je nekdaj stala rimljanska trdnjava, sedaj leži grad Trsat, ki je bil popolnoma prenovljen v 19. stoletju in je ena glavnih turističnih atrakcij Reke. Iz gradu lahko občudujemo razgled mesta ali si za samo 2 eur vstopnine ogledamo njegovo notranjost. Ohranjeni stari del mesta, imenovan Korzo, nudi kar nekaj znamenitosti, ki so si med seboj zelo blizu. Že iz daljave bomo opazili zvonik Gradski toranj, ki je začudoma prenesel potres iz leta 1750. Nekoliko bolj zahodno najdemo cerkev svetega Jeronima, ki je bila zgrajena leta 1315, le nekaj korakov stran pa se nahaja muzej moderne umetnosti. Za računalniške navdušence pa svetujemo ogled računalniškega muzeja Peek & Poke. Ne smemo izpustiti še narodnega muzeja Ivana Zajca, katedrale Svetog Vida in Starih vrat iz obdobja rimske vladavine. Glede na bogato morsko zgodovino Reke, svetujemo tudi ogled pomorskega muzeja, ki se nahaja v nekdanji Austro-ogrski palači.

Reka - Kultura in zgodovina

Reka je imela že v rimskem obdobju status municipija in lastno upravo. Območje so v 7. stoletju naselili Slovani. Mesto se je prvotno imenovalo Trsatica, kasneje pa se je spremenilo v Trsat, to ime pa je danes obdržal le še en del mesta. V 15. stoletju je mesto postalo močno trgovsko in pristaniško središče, slednje ravno zaradi globokomorskega pristanišča. Ravno v tem obodju so se na ozemlju dogajali spopadi z Benečani in Reka je bila dvakrat požgana. V naslednjih 200 letih se je vladavina nekajkrat zamenjala in leta 1822 je bilo mesto vrnjeno Hrvaški. Kmalu zatem so ga ponovno zavzeli Madžari, kasneje, v prvi svetovni vojni, pa Italijani in leta 1924 se je uradno priključila Italiji. Po mirovni konferenci v Parizu leta 1948 je bila Reka končno spet vrnjena Hrvaški v okviru Jugoslavije. Po tem je mesto doživelo velik gospodarski razvoj in sedaj je pomembno evropsko tranzitno pristanišče ter pomembno poslovno središče za regijo.

Reka - Nočno življenje

Reka je živahno mesto in zabavo z lahkoto najdemo vsak dan v tednu. Mesto ima ogromno barov, pivnic in nočnih klubov. Dogajanje je strnjeno okoli mestnega predela, imenovanega Korzo, ki se nahaja v samem mestnem jedru. Če si želimo nekoliko bolj umirjene atmosfere, so naša priporočila: nedavno odprt Bar Bar #2 z izvrstno izbiro pijač in prigrizkov, ki se odlično prilegajo večernemu druženju, The Beertija – lokal z odprto teraso, kjer prirerajo dogodke z živo glasbo, Sabrage, ki se uvršča med najbolj priljubljene lokale v mestu in s svojim starinskim slogom notranje opreme in izvrstnimi vini poskrbi za edinstveno vzdušje. Bolj živahne večere in noči pa lahko preživimo v klubu Tunel, ki je zgrajen v pravem tunelu, ki sedaj ni več v uporabi. V Tunelu prirejajo koncerte jazz, blues, soul, rock zvrsti ter občasno tudi večere z elektronsko glasbo. Boa je podnevi dnevni bar in slaščičarna, ob večerih pa ambient popestrijo s house glasbo, kjer se lahko ob vikendih zabavamo do jutranjih ur. Dokaj nov klub Crkva je bil ustvarjen z namenom promovirati in širiti elektronsko glasbo v Reki, a pozor, odprt je samo ob petkih in sobotah med 23. in 6. uro zjutraj.

Zanimivosti o mestu Reka

Reka ima obilico odličnih restavracij s svežo jadransko ribo kot lokalno specialiteto. Poleg ribjih jedi je ena najbolj značilnih jedi mesta zagotovo »fritaja«, jajčna omleta z različnimi nadevi. Če želimo pridobiti kar se da pristen občutek za tamkajšnje dobrote, je postanek v Konoba Tarsa obvezen. Restavracija se nahaja v zgodovinski četrti Trsar. Poleg omenjene fritaje, je specialiteta restavracije riba morska spaka na žaru ter gratinirane školjke. V podobnem slogu lahko odlično hrano najdemo tudi v Bistro Mornar, ki se nahaja pri ribji tržnici. Restavracija je nedavno prenovljena, a je ohranila rustični pridih. Tukajšnje specialitete so domače juhe za začetek, hobotnica v črepnji, različne vrstne školjk in sipina rižota. Vse omenjene jedi so narejene z dnevnim ulovom. Konoba Nebuloza ni tako osredotočena na ribje jedi in ponuja sožitje med tradicionalno kulinariko in modernim pridihom. Hišna specialiteta je raca s pomarančno in cimetovo omako, ponujajo pa tudi širok izbor lokalnih mesnin ter odlične sladice. Odličnih restavracij je še mnogo več, odkrili pa jih boste sami ob sprehodu skozi mesto.

Okolica mesta - Reka

Reka je pogost postanek za turiste, saj se nahaja na poti v priljubljeno Dalmacijo. Če pa se nameravamo v mestu zadržati več dni in smo si že uspeli ogledati vse njegove bisere, se lahko podamo na obilico dnevnih izletov v bližnjo okolico. Opatija je od Reke oddaljena le 13 kilometrov in to očarljivo majhno mestece toplo priporočamo. Če si zaželimo prelepih plaž, se lahko v poletnih mesecih odpeljemo na otok Krk, ki je od Reke oddaljen le 20 km in ga s kopnim povezuje most. Od otoka Cres nas loči le kratka vožnja s trajektom in nad neokrnjenim otokom bomo zagotovo očarani. Nenazadnje je tudi Hrvaška Istra zelo blizu in priporočamo ogled tamkajšnjih majhnih vasic, kot so Hum, Pazin, Grožnjan...


Storitve na avtobusu so odvisne od razpoložljivosti