Avtobus do in iz Göttingen

Zdravje in varnost

Poskrbite, da boste med potovanjem z nami varni tudi vi in drugi potniki.
Več

Udobje na avtobusu

Naši avtobusi so opremljeni z velikimi in udobnimi sedeži, straniščem, Wi-Fi povezavo in električnimi vtičnicami.
Storitve na naših avtobusih

Obsežna mreža avtobusnih povezav

Izbiraj med več kot 3.000 izletniškimi destinacijami v 35 državah in odkrij Evropo s FlixBusom.
Pregled naših povezav

Potuj okolju prijazno

Naši učinkoviti avtobusi se dokazano ponašajo z odličnim ogljičnim odtisom na potnika oz. prevoženi kilometer.
Potovanje z avtobusom in okolje

Na tej strani


Avtobusne postaje v Göttingen

Prosimo, upoštevaj: na tvoji vozovnici bo naveden tvoj najnovejši naslov.

Odkrij vse destinacije

Turistične informacije o mestu Göttingen

Göttingen - Informacije o mestu

Mesto Göttingen se nahaja v osrčju Nemčije ob reki Leine v nemški zvezni deželi Spodnja Saška in ima nekaj več kot 130 tisoč prebivalcev. Širom Nemčije in tudi celotne Evrope je znano po svoji univerzi Georg–August-Universität. Od glavnega mesta Spodnje Saške, mesta Hannover, je oddaljeno slabih 130 kilometrov, od glavnega mesta Berlin pa 350 kilometrov.

FlixBus vas iz Slovenije do Göttingena odpelje iz Maribora, Ljubljane ali Ptuja, a boste morali prestopati v kakšnem večjem mestu kot je recimo Frankfurt, Nürnberg ali München.

Göttingen - Znamenitosti

Na trgu Marktplatz si oglejte staro mestno hišo zgrajeno med letoma 1369 in 1444, kjer se danes nahaja turistična informativna pisarna. Na istem trgu zagotovo ne boste spregledali najslavnejše Göttingenske fontane, Gänseliesel oziroma v prevodu Gosje dekle, ki v mestu slovi kot največkrat poljubljeno dekle na svetu, saj tradicija veleva, da jo morajo študentje ob zaključku svojega doktorskega študija poljubiti. Priporočamo vam obisk cerkve sv. Jakoba na presečišču ulic Jacobikirchhof and Weender Strasse, ki so jo gradili od leta 1361 do leta 1461 in se ponaša z najlepšo cerkveno notranjostjo med vsemi Göttingenskimi cerkvami. Če ste pri volji za plezanje se podajte na njen cerkveni zvonik ter si Göttingen poglejte tudi s ptičje perspektive.

Cerkev sv. Janeza na Johanniskirchhof velja za najstarejšo cerkev v mestu, saj je bila zgrajena okoli leta 1200, nato pa so jo večinoma popolnoma spremenili v 14. stoletju.

Cerkev sv. Albina iz 15. stoletja najdemo na Albanikirchhof, tik ob parku Cheltenham. Če si jo boste ogledali tudi od znotraj bodite pozorni na poslikave na oltarju, ki so delo Hansa von Geismarja, ki je leta 1499 naslikal prizor Marijine smrti in ob tem upodobil sebe kot 13. apostola.

Na ulici Kurze Strasse se nahaja cerkev svetega Mihaela, ki je bila zgrajena v letih 1787 do 1789 in velja za prvo mestno katoliško cerkev zgrajeno po izbruhu reformacije.

Mesto ima še nekaj drugih cerkva, od cerkve sv. Nikolaja do Marijine cerkve, katere zvonik je bil v originalu vrata v sosednje mesto Neustadt, mesto Göttingen pa jih je leta 1319 odkupilo.

Če boste med sprehodom po mestu zašli na križišču ulic Obere-Masch-Strasse in Untere-Masch-Strasse boste naleteli na spomenik žrtvam nacizma, ki stoji na mestu, kjer je bila leta 1938 uničena mestna sinagoga. Spomenik so zgradili leta 1973 in je delo umetnika Corrado Cagli. Pod Davidovo zvezdo so obeležena imena vseh tistih meščanov, ki so bili žrtve genocida nad Judi.

Med pohajkovanjem boste zagotovo opazili stare mestne hiše za katere je značilno, da so zgrajene v predalčni tehniki gradnje, ki je še posebej značilna za ta del Nemčije. Ena izmed najstarejših hiš v mestu Göttingen se nahaja na ulici Paulinerstrasse 6, zgrajena ja bila v letu 1497.

Za oddih od mestnega vrveža se podajte v mestni botanični vrt, ki ga najdete za Auditoriumom na naslovu Weender Strasse. Vrtovi tega botaničnega vrta so bili ustanovljeni že davnega leta 1736 in so vsekakor vredni da jih obiščete.

Göttingen - Kultura in zgodovina

Mesto je bilo v dokumentih prvič omenjeno leta 953 kot vas pod imenom Gutingi. Arheološka izkopavanja pa dokazujejo, da je bilo območje naseljeno že v 7. stoletju. Kasneje se je mesto začelo razvijati na severu vasice v 12. in 13. stoletju.

Zgodovinsko izredno pomemben dogodek za mesto se je pripetil leta 1734, ko je bila ustanovljena še dandanes izredno slavna univerza Georg-August-Universität, ki je hitro postala najbolj obiskana univerza v Evropi, med njenimi častnimi diplomiranci pa najdemo tudi Brata Grimm in nemškega kanclerja Otta von Bismarcka. Univerzo je ustanovil George II Augustus, ki je bil v tistem času kralj Velike Britanije in Irske kot tudi volilni knez v mestu Hannover.

Mestna sinagoga je bila uničena na Kristalno noč, 9. novembra 1938, vendar pa je bilo mestni arhitekturi tekom druge svetovne vojne močno prizaneseno. Uničenega naj bi bilo le 2 % mesta, staro mestno jedro pa je ostalo popolnoma nedotaknjeno. To je še en razlog več za obisk tega simpatičnega nemškega univerzitetnega mesta.

Göttingen - Nočno življenje

V mestu kjer je veliko študentov, je tudi ponudba nočnega življenja pestra in bogata ter prepričani smo, da boste zagotovo našli nekaj za svoj okus. Vsem, ki si želijo poizkusiti tradicionalno nemško kuhinjo priporočamo obisk restavracij Zum Szultenburger na Prinzenstrasse ali Gasthaus Rennschuh na Kasseler Landstrasse.

V mestu Göttingen se letno odvijeta dva odmevnejša festivala. Najprej v maju poteka mednarodni festival Handel, ki postreže z različnimi koncerti in s čudovitimi operami. V zimskih mesecih pa je vsako leto organiziran čudoviti božično-novoletni sejem, katerega tradicija sega vse v čase srednjega veka in ki se v mestu odvija od konca novembra do konca decembra pred mestno hišo in pred cerkvijo svetega Janeza.

Zanimivosti o mestu Göttingen

Dobrih trideset kilometrov severovzhodno od Göttingena, v osrednjem hribovju Harz, se nahaja Samorogova jama, ki velja za največjo jamo na tem območju. Čeprav je danes znano, da gre za običajno prazgodovinsko grobišče, so v srednjem veku, ko so jamo prvič odkrili, verjeli, da najdena okostja pripadajo mističnemu konju z rogom. Jamo globoko 610 metrov so odkrili leta 1541, bila je polna okostij za katere se je kasneje izkazalo, da pripadajo mamutom, medvedom in celo levom. Uspelo jim je identificirati ostanke več kot 70 različnih živalskih vrst, med katerimi pa na žalost ni bilo samoroga.


Storitve na avtobusu so odvisne od razpoložljivosti