Avtobus do in iz Erfurt

Informacije COVID-19

Informacije za naše potnike.
Klikni tukaj

Udobje na avtobusu

Naši avtobusi so opremljeni z velikimi in udobnimi sedeži, straniščem, Wi-Fi povezavo in električnimi vtičnicami.
Storitve na naših avtobusih

Obsežna mreža avtobusnih povezav

Izbiraj med več kot 3.000 izletniškimi destinacijami v 35 državah in odkrij Evropo s FlixBusom.
Pregled naših povezav

Potuj okolju prijazno

Naši učinkoviti avtobusi se dokazano ponašajo z odličnim ogljičnim odtisom na potnika oz. prevoženi kilometer.
Potovanje z avtobusom in okolje

Na tej strani


Avtobusne postaje v Erfurt

Prosimo, upoštevaj: na tvoji vozovnici bo naveden tvoj najnovejši naslov.

Erfurt glavna železniška postaja

Odkrij vse destinacije

Razišči zemljevid
Erfurt: Hitre informacije
Mesta s neposredno povezavo

47

Število avtobusnih postaj

1

Država

Nemčija

Okolju prijazno potovanje?

da

Turistične informacije o mestu Erfurt

Erfurt - Informacije o mestu

Erfurt je glavno in največje mesto nemške zvezne dežele Turingija v osrčju Nemčije. Leži ob reki Gera in je od Leipziga oddaljeno dobrih 100 kilometrov, od nemškega glavnega mesta Berlin pa približno 300 kilometrov. Zahvaljujoč bogati zgodovini lahko turistom ponudi marsikaj, četudi spada med manjša mesta in ima le dobrih 200 tisoč prebivalcev.

FlixBus vas iz Slovenije do mesta Erfurt odpelje iz Ljubljane, Maribora in Ptuja, vendar boste morali prestopiti v katerem izmed večjih mest, na primer v Frankfurtu, Nürnbergu ali Münchnu.

Erfurt - Znamenitosti

Erfurt resda ne sodi med najbolj obiskana nemška mesta, a obiskovalcem nudi marsikaj. Zahvaljujoč šestintridesetim cerkvam in kapelam ter petnajstim samostanom je mesto dobilo nadimek Turinški Rim. Izmed vseh je najbolj prepoznavna Erfurtska katedrala, ki se nahaja na največjem trgu v mestu, na trgu Domplatz, do katerega se je moč povzpeti po širokih stopnicah. Priporočamo vam tudi obisk katedrale sv. Marije, ki združuje elemente gotike in romantike, v njej pa med drugim najdemo tudi največji cerkveni zvonik iz srednjega veka, poimenovan Maria Gloriosa. Nasproti Erfudske katedrale se nahaja še gotska cerkev sv. Severija iz 14. stoletja.

Prav posebna znamenitost mesta je Krämerbrücke ali most trgovcev, ki je bil zgrajen leta 1325 in je dolg dobrih 120 metrov. Na njem najdemo 32 hišic zaradi katerih velja za edini še poseljeni most severno od Alp. Krämerbrücke povezuje trga Benediktsplatz in Wenigemarkt, in če se boste sprehajali po njem vam priporočamo, da zavijte še v čokoladnico Goldhelm Eiskämer, ki jo najdete med trgovinicami. Obiščite tudi Ribji trg oziroma Fischmarkt in uživajte v čudovitih renesančnih stavbah, ki ga obdajajo. Pozorni pa bodite tudi na samostan Augustinerkloster, kjer je živel Martin Luther in na staro sinagogo, ki velja za najstarejšo ohranjeno sinagogo v Evropi, danes pa se v njej nahaja muzej s čudovito zbirko nakita iz 14. stoletja.

Severnozahodno od središča mesta se nahaja baročna citadela Petersberg, ki ponuja čudovit razgled na staro mestno jedro, vsi pogumni pa se lahko odpravite raziskovat tudi njene podzemne tunele. Mesto nudi tudi lepo število muzejev, kamor se lahko zatečete, če bo tekom vašega obiska deževalo, obiska vreden pa je tudi erfudski botanični vrt Egapark.

Erfurt - Kultura in zgodovina

Območje mesta je bilo naseljeno že v prazgodovini, arheološka izkopavanja na severu mesta so razkrila ostanke iz paleolitika in neolitika. V kasnejših obdobjih so se na območju naselili Turingiji, po katerih je območje dobilo tudi ime.

Mesto je bilo prvič omenjeno leta 742 pod imenom Erphesfurt. V času srednjega veka je bilo pomembno predvsem zaradi strateške lokacije ob reki Gera. Skupaj s še štirimi turinškimi mesti Gotha, Tennstedt, Arnstadt in Langensalza je bilo mesto center trgovine na debelo, kar je pripomoglo k rasti in bogatenju Erfurta.

V 10. in 11. stoletju je mesto prešlo pod upravno oblast mesta Mainz. Po letu 1200 se je izvilo iz njihovega primeža in je postalo svobodno ter je ustanovilo mestni svet. Ekonomsko rast je doseglo v 15. stoletju, ko je imelo več kot 20 tisoč prebivalcev in je bilo takrat eno izmed največjih mest v Nemčiji. Leta 1379 je bila ustanovljena mestna univerza, ki je bila ena prvih nemških univerz, ki so bile v lasti mest in ne v zasebni lasti. Univerza se lahko pohvali z lepim številom slavnih učencev, a najbolj so ponosni na dejstvo, da je leta 1501 univerzo začel obiskovati Martin Luther.

Mesto je leta 1802 prešlo pod vladavino Prusije, a je kmalu zatem prešlo v francoske roke. Industrijska revolucija na začetku 19. stoletja pa je povzročila gradnjo železnice v mestu, ki je povezovala Berlin s Frankfurtom.

Leta 1938 je bila med Kristalno nočjo uničena mestna sinagoga, tekom vojne pa je bilo mestu precej prizanešeno. Po koncu vojne je bilo del Vzhodne Nemčije, leta 1948 pa je zamenjalo Weimar in postalo glavno mesto zvezne dežele Turingija.

19. marca 1970 sta se v Erfurtu na prvem srečanju po delitvi Nemčije na vzhodni in zahodni del sestala predsednika vlade Vzhodne in Zahodne Nemčije Willi Stoph in Willy Brandt. Srečanje je pomenilo začetek konca hladne vojne.

Erfurt - Nočno življenje

Mesta ne smete zapustiti brez da bi si privoščili pravo turinško klobaso in kozarec piva Köstritzer. Priporočamo vam obisk Gasthaus Feuerkugel na Michaelisstrasse ali gostišča Wirtshaus Christoffel v isti ulici, kjer lahko obedujete v pravi srednjeveški atmosferi.

Mesto svojim obiskovalcem postreže tudi z nekaterimi zanimivimi festivali in dogodki. Vsak tretji vikend v juniju se na mostu Krämerbrücke odvija festival posvečen življenju v srednjem veku. V novembru se v mestu odvija festival sv. Martina, ki je delno posvečen tudi Martinu Luthru. Konec novembra se v mestu prične božična-novoletna tržnica, kjer vse diši po kuhanem vinu, medenjakih in po posebnem božičnem kruhu imenovanem Stollen, ki je tipičen za deželo Turingijo.

Zanimivosti o mestu Erfurt

Med sprehodom po mestu je težko spregledati plastično skulpturo, ki jo vsi ljubitelji poznate kot junaka iz nemške risanke Bernd das Brot. Risanka je nastala v produkciji otroškega kanala KI.KA, ki ima sedež prav v mestu Erfurt. Leta 2007, ob deseti obletnici obratovanja kanala, je KI.KA mestu podarila 2 metrov visok in 125 kilogramov težak kip Bernda, ki stoji pred mestno hišo na trgu Fischmarkt. Kip je 21. januarja 2009 izginil, na Youtube pa se je pojavil satirični video v katerem je skupina aktivistov, ki se je poimenovala Team 129A, prevzela odgovornost za izginotje kipa. Kip so teden dni kasneje našli in ga vrnili na njegovo mesto, kjer ga najdemo še danes.


O avtorici Patricija

Zagotovo ne spadam med ekstremne popotnike, a odkar sem pri šestnajstnih letih obiskala Firence sem v sebi odkrila strast do potovanja, načrtovanih in spontanih izletov, ljubezen do odkrivanja sveta za vogalom in do spoznavanja najrazličnejših kultur ter navezovanja mednarodnih prijateljstev. Od takrat se droben delec mene nikakor ne more ustaliti in me vedno znova prisili, da spakiram kovčke ali pa samo nahrbtnik in se podam na pot. Včasih te moje potovalne avanture postanejo tudi zgodba na mojem blogu Postcards.


Storitve na avtobusu so odvisne od razpoložljivosti