hero image

Avtobus do in iz Vodice

Informacije COVID-19

Informacije za naše potnike.
Klikni tukaj

Udobje na avtobusu

Naši avtobusi so opremljeni z velikimi in udobnimi sedeži, straniščem, Wi-Fi povezavo in električnimi vtičnicami.
Storitve na naših avtobusih

Obsežna mreža avtobusnih povezav

Izbiraj med več kot 2.500 izletniškimi destinacijami v 35 državah in odkrij Evropo s FlixBusom.
Pregled naših povezav

Potuj okolju prijazno

Naši učinkoviti avtobusi se dokazano ponašajo z odličnim ogljičnim odtisom na potnika oz. prevoženi kilometer.
Potovanje z avtobusom in okolje

Na tej strani


Avtobusne postaje v Vodice

Prosimo, upoštevaj: na tvoji vozovnici bo naveden tvoj najnovejši naslov.

Vodice (avtobusna postaja)

Odkrij vse destinacije

Izbiraj med več kot 2.500 izletniškimi destinacijami v 37 državah.

Razišči zemljevid
Vodice: Hitre informacije
Mesta s neposredno povezavo

81

Število avtobusnih postaj

1

Država

Hrvaška

Okolju prijazno potovanje?

da

Turistične informacije o mestu Vodice

Vodice - Informacije o mestu

Mesto Vodice z deset tisoč prebivalci se nahajajo v Šibeninsko-kninski županiji, 11 kilometrov severneje od Šibenika. Od mesta Zadar so oddaljene slabih 60 kilometrov, do Splita na jugu pa jih loči 70 kilometrov. Popularna dopustniška destinacija z bogato ponudbo se nahaja ob morju, v širokem zalivu, ob magistralni cesti Zadar - Split in je dobitnik nagrade “Cvet turizma”, ki je podeljena krajem z bogato turistično ponudbo. S široko kulinarično, športno - rekreativno ter kulturno ponudbo so idealen kraj tako za umirjene družinske počitnice kot tudi za bolj avanturistično obarvane dopuste. Na voljo so športne aktivnosti, kot so odbojka, nogomet, košarka, kolesarjenje, potapljanje, ali fitnes v morju.

Mesto se lahko pohvali s številnimi čudovitimi plažami. Najbolj popularne so prodnate in betonske plaže Hangar ter peščena Plava plaža. V samem mestu se nahaja tudi marina z več kot 400 privezi, od koder so dnevno organizirani izleti na bližnje, pa tudi na malo bolj oddaljene otoke. Zamuditi ne gre izletov na bližnje otoke Prvić, Tijat in Logoru.

Obvezen je tudi obisk Nacionalnega parka Kornati, v neposredni bližini Vodic pa se nahaja še Vransko jezero, največje sladkovodno jezero na Hrvaškem, ki je idealna izletniška točka za vse rekreativne ribiče.

FlixBus ima vzpostavljeno direktno linijo do Vodic tako iz Ljubljane kot tudi iz Maribora.

Vodice - Znamenitosti

Živahno mesto, kjer se v poletnem vrvežu vedno nekaj dogaja, skriva kar nekaj zgodovinsko pomembnih znamenitosti. Davnega leta 1646 je bil zgrajen tako imenovani Ćorić stolp, katerega glavna funkcija je bila obramba mesta, kamen za njegovo gradnjo pa so pripeljali z otoka Brača. Četudi je dandanes sam stolp zaradi dotrajanosti zaprt za obiskovalce, pa se njegovo dvorišče v poletnih mesecih še vedno uporablja kot prostor za kino na prostem.

V mestu se nahaja tudi gotska cerkev Sv. Križa iz začetka 15. stoletja. V njej najdemo staro romansko-gotsko skledo, ki je pritrjena na steber in velja za edini primer te vrste v tem delu Dalmacije.

V cerkvi Sv. Elija iz leta 1298, posvečeni preroku Eliju, se enkrat letno, 20. avgusta odvije sveta maša. Cerkev so zgradili prebivalci iz bližnjih naselij Mrdakovice in Pisce. Domnevno naj bi bilo v neposredni bližini cerkve tudi staro pokopališče oziroma grobišče.

V bližini mesta, na 135 metrom visokem hribu Okit se nahaja cerkev Marije Karmel. Od vznožja do vrha hriba je postavljenih 14 postaj križevega pota, kjer vsakoletno ob praznovanju Velike noči poteka ceremonija križevega potu. Tekom vojne leta 1991 je bila cerkev uničena, štiri leta kasneje pa so lokalni prebivalci pričeli z obnovitvijo cerkve, ki poteka še dandanes.

Vodice - Kultura in zgodovina

Mesto se ponaša z bogato zgodovino in tradicijo. Zaledje današnjih Vodic je bilo naseljeno že v prazgodovini. Številne najdbe iz teh območij pričajo o tem, da so tu živeli ljudje vse od železne dobe naprej. Mimo Vodic, vse od mesta Nadin do mesta Zadar je potekala pomembna trgovska pot ob kateri so se razvijala naselja. V rimskih časih se je mesto imenovalo Araus ali Arausa Antonina. Kasneje pa je bilo mesto več kot tristo let del beneške republike. Po izbruhu vojne med Beneško republiko in Turki, so leta 1646 Turki napadli Vodice in bližnjo Šrimo. To bitko v svoji pesniški zbirki opiše tudi ljudski pesnik Andrija Kacic Miosic. Mesto Vodice kot ga poznamo danes se je začelo oblikovati leta 1402, ko je bilo ime “Vodice” prvič omenjeno v povezavi z gradnjo cerkve Sv. Križa. Kasneje, v 15. in 16. stoletju je bil okoli mesta zgrajen visok obrambni zid s tremi stražnimi stolpi kot obramba pred Turki. Ko se je zmanjšala turška grožnja je bilo obzidje podrto in dandanes lahko le predvidevamo kje so stali obrambni stolpi. Ko so Turki območje dokončno zapustili se je mesto začelo razvijati, hiše so se začele graditi tudi zunaj obzidja, zgradili pa so tudi novo župnijsko cerkev v središču mesta. Leta 1891 so Vodice postale neodvisna občina.

Vodice - Nočno življenje

Vodice so raj za mlade žurerje. Priljubljen disko klub Hacienda je eden najbolj popularnih klubov v okolici, ki se lahko pohvali z nastopi velikih DJ imen kot so Benny Benassi, David Guetta, Bob Sinclair, Martin Solvieg in številni drugi.

Poleg nočnih klubov, mesto ponuja tudi ogromno prireditev skozi vse leto, z vrhuncem v času poletja. Za vse ljubitelje kolesarjenja je poskrbljeno konec marca, ko skozi zaledja Vodic poteka Zgodovinsko-kolesarska dirka Prižba.

Sredi aprila poteka Velikonočna regata, vsakoletno pa pripravijo tudi praznovanje imenovano Velikonočni zajtrk, ko mesto zavzamejo rimski vojaki oblečeni v avtentična oblačila, na voljo pa je tradicionalna kulinarika.

Zgodaj v juniju so organizirana moto srečanja za vse ljubitelje motociklizma, kasneje v mesecu juniju pa se odvije tudi festival CMC, organiziran pod vodstvom hrvaške televizijske hiše CMC.

Poletno dogajanje doseže vrhunec s tradicionalnim festivalom pod naslovom Vodički praznik, ki je organiziran 4. avgusta. Festival velja za enega najbolj priljubljenih v Dalmaciji, ko zabava poteka na prostem vse do jutranjih ur.

Zanimivosti o mestu Vodice

Okolica mesta Vodice je bogata z vodnimi viri. Mesto je pitno vodo izvažalo vse do konca 19. stoletja in tako se ga je tudi prijelo ime "Vodice". Zahvaljujoč vodnjakom s pitno vodo se je mesto hitro razvijalo, dva izmed teh vodnjakov pa sta v spomin na tiste čase še vedno na ogled na osrednjem mestnem trgu.

V Vodicah je bil rojen tudi Ivo Brešan, znan hrvaški književnik, scenarist in dramatik, ki je leta 2003 napisal tudi znanstvenofantastični utopični roman Država Božja 2053, katerega zgodba govori o prihodnosti Hrvaške.

Mesto, ki ima nekaj več kot deset tisoč prebivalcev čez poletje obišče toliko turistov, da to število naraste vse do trideset tisoč.


O avtorici Patricija

Zagotovo ne spadam med ekstremne popotnike, a odkar sem pri šestnajstnih letih obiskala Firence sem v sebi odkrila strast do potovanja, načrtovanih in spontanih izletov, ljubezen do odkrivanja sveta za vogalom in do spoznavanja najrazličnejših kultur ter navezovanja mednarodnih prijateljstev. Od takrat se droben delec mene nikakor ne more ustaliti in me vedno znova prisili, da spakiram kovčke ali pa samo nahrbtnik in se podam na pot. Včasih te moje potovalne avanture postanejo tudi zgodba na mojem blogu Postcards.


Storitve na avtobusu so odvisne od razpoložljivosti