§§ geoTextTitle §§

§§ geoLinkText §§

Avtobus Krk od 2,50 €

Naši avtobusi so opremljeni z velikimi in udobnimi sedeži, straniščem, Wi-Fi povezavo in vtičnicami.

Udobje na avtobusu

Naši avtobusi so opremljeni z velikimi in udobnimi sedeži, straniščem, Wi-Fi povezavo in vtičnicami.

Storitve na naših avtobusih
Velika mreža avtobusnih povezav

Velika mreža avtobusnih povezav

Izbiraj med več kot 2,000 izletniškimi destinacijami v 28 državah in odkrij Evropo s FlixBusom.

Pregled naših povezav
Naši učinkoviti avtobusi se dokazano ponašajo z odličnim ogljičnim odtisom na potnika oz. prevoženi kilometer.

Potuj okolju prijazno

Naši učinkoviti avtobusi se dokazano ponašajo z odličnim ogljičnim odtisom na potnika oz. prevoženi kilometer.

Potovanje z avtobusom in okolje
Tja te bomo pripeljali udobno in pravočasno: 9 od 10 naših avtobusov prispe na svoj cilj točno.

Pridi na svoj cilj pravočasno

Tja te bomo pripeljali udobno in pravočasno: 9 od 10 naših avtobusov prispe na svoj cilj točno.

Informacije o trenutnih povezavah

Te zanima Krk? Več mest, ki so znana po aktivnosti na prostem:

O avtorici Patricija

Patricija Zagotovo ne spadam med ekstremne popotnike, a odkar sem pri šestnajstnih letih obiskala Firence sem v sebi odkrila strast do potovanja, načrtovanih in spontanih izletov, ljubezen do odkrivanja sveta za vogalom in do spoznavanja najrazličnejših kultur ter navezovanja mednarodnih prijateljstev. Od takrat se droben delec mene nikakor ne more ustaliti in me vedno znova prisili, da spakiram kovčke ali pa samo nahrbtnik in se podam na pot. Včasih te moje potovalne avanture postanejo tudi zgodba na mojem blogu Postcards.
Ptuj
27 let
Backpacker

Turistične informacije o mestu Krk

Objevte nejkrásnější místa v Krku

Krk - Informacije o mestu

Mesto Krk je glavno mesto istoimenskega otoka, katerega se je prijel nadimek Zlati otok. Nahaja se na jugovzhodni obali otoka in spada pod Primorsko-goransko županijo. Otok Krk, ki meri nekaj več kot 404 kvadratnih kilometrov in je po površini drugi največji hrvaški otok, leži na severu Jadrana v Kvarnerskem zalivu. S celino je od leta 1980 povezan s Krškim mostom, ki se je v preteklosti imenoval Titov most. Glavno mesto Krk je največje mesto na otoku in njegovo upravno, politično in ekonomsko središče.

Mesto ima veliko izbiro plaž, ki se lahko pohvalijo s kristalno čisto vodo, kar dokazujejo tudi modre zastave, ki pričajo o visoki kakovosti morja ter čistosti plaž. Na voljo so tako prodnate kot skalnate in peščene plaže, marsikatera plaža pa je obdana z borovimi gozdom za idealen pobeg pred poletnimi sončnimi žarki. Plaže so prilagojene invalidom. Na voljo so aktivnosti za družine z majhnimi otroci, pa tudi za avanturiste in športne navdušence. V kampu Politin, ki je od središča mesta oddaljen 2 kilometra pa je na voljo tudi nudistična plaža. V sezoni je na voljo širok nabor enodnevnih izletov na bližnje otoke, kot so otok Prvić, ki velja za edinstven botaniški in zoološki rezervat ali Goli otok, znan po nekdanjem komunističnem kazenskem taborišču za politične zapornike. Prav tako ne gre zamuditi izleta na otok Košljun, kjer najdemo muzej z etnografsko zbirko in bogato zbirko slik, knjig, narodnih noš in redkih rokopisov.

Objevte nejkrásnější památky v Krku

Krk - Znamenitosti

Že nekaj korakov po mestu Krk in hitro nam postane jasno, da se to mesto kar bohoti od več tisočletne zgodovine. Še dandanes je vidno mestno obzidje s stolpi in mestnimi vrati. Na trgu Kamplin najdemo Frankopanski grad, ki je bil dokončan v 13. stoletju in katerega glavna funkcija je bila takratna obramba mesta, danes pa se na njegovem dvorišču danes odvijajo kulturni dogodki. Ob gradu stoji tudi Krška stolnica na kateri so vidni vplivi romantike, gotike, renesanse in baroka v njej pa se nahaja muzej sakralne umetnosti. V samem središču, na glavnem mestnem trgu Vela, najdemo mestno hišo iz 16. stoletja. Prva omemba trgu Vela, ki ima obliko pravilnega kvadrata, sega vse v leto 1263. Na trgu kraljuje šesterokotni vodnjak iz 16. stoletja, pod trgom pa se nahaja arheološko najdišče, kjer so odkrili najstarejši del mestnega obzidja, že iz časa 3. oziroma 4. stoletja pred našim štetjem.

Na omenjenem trgu si lahko ogledamo tudi repliko znanega vklesanega nagrobnega napisa iz 4. stoletja “Splendidissima civitas Curictarum”, ki v prevodu pomeni sijajno mesto prebivalcev s Krka.

Če med našim pohajkovanjem po mestu zavijemo še v Ribarsko ulico, lahko v pritličju hiše Vasilić najdemo rimski mozaik, vidni ostanek rimskih termalnih zdravilišč iz 1. stoletja.

Za vse ljubitelje literature in zgodovine je obvezen izlet do vasice Jurandvor, kje so leta 1851 v cerkvi Sv. Lucije našli kamnito ploščo z vklesanim napisom v hrvaščini. Napis iz leta 1100 velja za enega prvih spomenikov hrvaškega jezika. Original zapisa je shranjen v muzeju v Zagrebu, v cerkvi Sv. Lucije pa je na ogled njegova replika.

Naučte se zajímavé fakty o Krku

Krk - Kultura in zgodovina

Mesto Krk je mesto zgodovine. Najdišča kažejo, da so mesto ustanovili Libruni, antično indoevropsko ljudstvo, ki je živelo na območju današnjega Hrvaškega Jadrana in se je ukvarjalo s kmetijstvom, živinorejo, ribiško-trgovsko plovbo in piratstvom. Libruni so mesto imenovali Curicum, kasneje, ko so mesto zavzeli antični Grki so ga preimenovali v Kuryka, v času antičnega Rima pa se je mesto imenovalo Curicta.

Kar sedem stoletij je bilo mesto Krk močno povezano s takrat mogočno Beneško republiko, kasneje je prešlo v roke družine Frankopan, ki je imela velik vpliv na razvoj zgodovine mesta.

Od leta 1918 do 1920 so mesto okupirali Italijani, otok je pripadal Italiji tudi od leta 1943 do leta 1945, v času druge svetovne vojne. Po drugi svetovni vojni je sledil razvoj industrije in turizma, mesto pa še danes z zgodovinskimi spomeniki in stavbami priča o svoji burni zgodovini.  

Seznamte se s nočním životem v Krku

Krk - Nočno življenje

Za pestro nočno življenje v mestu je poskrbljeno s klubi, bari in pubi. Na voljo je veliko odličnih restavracij, kjer vam priporočamo naročilo tipičnih krških jedi. Tekom leta se v mestu zvrsti nekaj že tradicionalnih festivalov. Konec aprila poteka Drobnica fest, festival, ki je posvečen oljkam in oljarstvu, in na katerem vsako leto izberejo tudi naj oljarja otoka Krka.

Ob dnevu Sv. Lovra, zaščitnika trgovcev, v prvi polovici avgusta na Krku priredijo sejem. Tradicija tega sejma sega vse nazaj do leta 1524. Dandanes ne gre več samo za sejem, saj je le-ta prerasel v večdnevni festival, ko mesto Krk postane veliko prizorišče na nastope folklornih skupin, godb na pihala in žive glasbe na obali. Festival se zaključi z velikim ognjemetom.  

Vsi ljubitelji dobre hrane, še posebej pršuta, pa ne smejo zamuditi tekmovanja v ročnem rezanju pršuta, ki potega v avgustu.

Od konca avgusta do začetka septembra potekajo Dnevi fig, ko lahko v hotelih in restavracijah po otoku poskusimo dobrote iz tega sadja. Glavni cilj dogodka je s sladko gesto ozavestiti ljudi o potrebi po obnovitvi figovih nasadov na otoku.

Objevte krásné okolí Krku

Zanimivosti o mestu Krk

Mesto Krk je v svoji pesmi z naslovom Koureto omenil že slepi grški pesnik Homer.

Prva turistična razglednica je bila izdana leta 1866, kar mesto uvršča med prva mesta na Jadranu, ki so se začela ukvarjati s turizmom.

Blizu vasi Rudina najdemo podzemni biser otoka Krka. Kar je za Slovenijo Postojnska jama, je za otok Krk jama Biserujka, ki je polna stalagmitov, stalaktitov in kalcitnih stebrov. Za oglede je odprta od meseca aprila pa do meseca oktobra in je vsekakor vredna vašega obiska.

 

Krk : Tvoja avtobusna postaja

Avtobusna vozovnica od 2,50 €
Število povezav iz Krk 0
Število avtobusnih postaj v Krk 0
Država