flixbus logo
hero image

Avtobus do in iz Kotor

Informacije COVID-19

Informacije za naše potnike.
Klikni tukaj

Udobje na avtobusu

Naši avtobusi so opremljeni z velikimi in udobnimi sedeži, straniščem, Wi-Fi povezavo in električnimi vtičnicami.
Storitve na naših avtobusih

Obsežna mreža avtobusnih povezav

Izbiraj med več kot 2.500 izletniškimi destinacijami v 35 državah in odkrij Evropo s FlixBusom.
Pregled naših povezav

Potuj okolju prijazno

Naši učinkoviti avtobusi se dokazano ponašajo z odličnim ogljičnim odtisom na potnika oz. prevoženi kilometer.
Potovanje z avtobusom in okolje

Na tej strani

Avtobusne postajeVodnik po mestu

Avtobusne postaje v Kotor

Prosimo, upoštevaj: na tvoji vozovnici bo naveden tvoj najnovejši naslov.

Kotor (bus station)

Odkrij vse destinacije

Izbiraj med več kot 2.500 izletniškimi destinacijami v 37 državah.

Razišči zemljevid
Kotor: Hitre informacije
Mesta s neposredno povezavo

16

Število avtobusnih postaj

1

Država

Črna gora

Okolju prijazno potovanje?

da

Turistične informacije o mestu Kotor

Kotor - Informacije o mestu

Črnogorsko obmorsko mesto Kotor leži v Kotorskem zalivu (Boki Kotorski) in velja za pravi obmorski biser katerega starodavni del mesta je umeščen celo na UNESCO-v seznam kulturne dediščine. Mesto, ki velja za staro obalno in kulturno središče je obdano z vrhovi Lovćen in Orjen, ponaša pa se tudi z nazivom najlepše mesto v Črni gori. Zaliv v katerem se mesto nahaja velja za enega najdaljših in najglobjih zalivov v Jadranskem morju. Boka Kotorska, najjužnejši ford v Evropi sestavljajo štirje manjši deli: Zaliv Herceg Novi, zaliv Risan, Kotorski in Tivatski zaliv.

Od glavnega črnogorskega mesta Podgorice je Kotor oddaljen 85 kilometrov. Od Budve, ki velja za prestolnico divjega nočnega življenja pa je mesto oddaljeno le dobrih 20 kilometrov.

Mesto s 13 tisoč prebivalci je dandanes fokusirano predvsem v turizem, turisti pa so očarani nad naravno in kulturno dediščino mesta v katerem najdemo kar 18 cerkva.

Iz Kotorja se lahko odpravite do kanjona reke Tare, ki velja za najglobji kanjon v Evropi, ki je dolg 93 kilometrov, na nekaterih mestih pa je globok celo do 1300 metrov in je pravi raj za vse navdušence nad adrenalinskimi športi. Prav tako se lahko odpravite na izlet do narodnega parka Skadarsko jezero, ki velja za največje jezero na Baklanu in ponuja števile naravne in kulturne zaklade. Skadarsko jezero pa je tudi eno od najpomembnejših habitatov močvirnih ptic v Evropi. Ne gre izpustiti obiska bližnjega mesta Dobrota, kjer se nahajajo številne palače nekdanjih pomorščakov in ladjarjev ali pa obiska mest Tivat ter Prerast. Slednje mesto je odlična iztočnica za obisk bližnjega otoka kjer najdemo cerkev Gospe od Škrpjela iz 15. stoletja. Obiščite tudi narodni park Lovćen, kjer se na vrhu istoimenskega hriba nahaja mavzolej Petra Petrovića Njegoša, nekdanjega vladarja Črne gore.

Kotor - Znamenitosti

Najbolj oblegan del Kotorja je staro mestno jedro, ki tudi spada pod UNESCO-vo zaščito. V njega lahko pridemo skozi troje mestnih vrat. V strogem starem jedru mesta najdemo katedralo sv. Trifuna iz 11. stoletja, ki je zgrajena v romansko-gotskem slogu s kupolo in tremi zvoniki. Sv. Trifun, katerega relikvije so prinesli iz Istanbula, velja za zaščitnika mesta. Odložite zemljevid in se preprosto izgubite med romantičnimi starodavnimi ulicami in trgi ter vpijte pravi utrip mesta. Raziščite staro mestno obzidje in se povzpnite do utrdbe sv. Janeza 260 mestrov nad mestom. Preden se bodo pred vami razkrili prečudoviti pogledi na mesto in zaliv boste morali premagati 1355 stopnic.

V mestu se nahaja muzej pomorstva, v katerem je predstavljena zgodovina kotorskega pomorstva, zgodovinski arhiv mesta Kotor in tudi muzej mačk, ki je bolj trgovinica s spominki kamor se morajo odpraviti vsi ljubitelji mačk.

Kotor - Kultura in zgodovina

Mesto je bilo prvič naseljeno v času Rimskega cesarstva, ko je spadalo pod rimsko provinco Dalmacijo in se je imenovalo Acruvium. Trdnjava nad mestom naj bi bila zgrajena že davnega leta 535, kot zaščita pred Goti. Mesto je bilo nekaj stoletij kasneje zažgano in uničeno, leta 1002 so ga zasedli Bolgari, a so ga kmalu predali Srbom. V 13. stoletju, ko sta bila ustanovljena dominikanski in frančiškanski samostan je bil tukaj sedež škofije. Leta 1301 je mesto pridobilo status samostojnega mesta. V 14. stoletju se je imenovalo Cattaro in je veljalo za pravo pomorsko trgovsko središče, ki je bilo ob tem tudi kulturna prestolnica, v kateri so se radi zadrževali slavni slikarji, pesniki in akademiki tistega časa. V 16. stoletju je imelo mesto tudi svojega renesančnega pesnika Ludvika Paskvalića. Sledilo je obdobje, ko je oblast nad mestom izmenično prehajalo iz rok Benečanov v roke Madžarov, dokler ni Kotor leta 1420 dokončno postal del Beneške republike. Mesto so v 16. in 17. stoletju oblegali Turki, leta 1563 ga je prizadel močen potres, slabih deset let kasneje pa je po mestu morila še kuga. Najhujši potres je mesto doživelo leta 1667, ko je bilo skoraj popolnoma uničeno. Kotor je v 18. stoletju prešel pod oblast Habsburške monarhije, v začetku 19. stoletja pa pod italijansko oblast. V času prve svetovne vojne je bilo na območju mesta Kotor prizorišče spopadov med Črno goro in Avstro-Ogrsko, po koncu prve svetovne vojne pa je mesto pripadlo takratni Jugoslaviji. Leta 1979 je mesto prizadel še en močan potres, ki je povzročil ogromno škode na čudovitih mestnih zgodovinskih stavbah.

Kotor - Nočno življenje

Kotor ponuja širok nabor restavracij s tradicionalno in odlično morsko hrano. Ob obroku poskusite črnogorsko vino Vranac ali pa pivo Nikšićko. Za najboljšo slaščičarno v mestu velja slaščičarna Froza na Trgu orožja (Trg od oružja). Vsi željni divje nočne zabave se odpravite v bližnjo Budvo, ki velja za prestolnico nočnega življenja v Črni gori.

Obiskovalci mesta so lahko priča tudi nekaterim festivalom in dogodkom tekom celega leta. V februarju je izveden tradicionalni zimski pustni festival. Julija se odvije kotorski festival gledališča,v avgustu pa dnevi glasbe Don Branko. Jeseni lahko obiskovalci poskusijo jedi iz kostanja na dogodku imenovanem kostanjada. Ne gre pa zamuditi niti festivala Sea Rock Festival, ki ga v času poletja organizirajo že od 2010.

Zanimivosti o mestu Kotor

Črna gora je leta 2006 razpisala referendum, na katerem so Črnogorci izglasovali samostojnost in od takrat vloga turizma v državi postaja vedno večja. Kako lepa je ta država, ki je množični turizem še ni povsem pogoltnik pove tudi dejstvo, da je že Lord Byron, angleški romantični pesnik pred dvema stoletjema zapisal: »Ob rojstvu našega planeta se je najlepše srečanje med zemljo in morjem prav gotovo moralo zgoditi na obali Črne gore.«


O avtorici Patricija

Zagotovo ne spadam med ekstremne popotnike, a odkar sem pri šestnajstnih letih obiskala Firence sem v sebi odkrila strast do potovanja, načrtovanih in spontanih izletov, ljubezen do odkrivanja sveta za vogalom in do spoznavanja najrazličnejših kultur ter navezovanja mednarodnih prijateljstev. Od takrat se droben delec mene nikakor ne more ustaliti in me vedno znova prisili, da spakiram kovčke ali pa samo nahrbtnik in se podam na pot. Včasih te moje potovalne avanture postanejo tudi zgodba na mojem blogu Postcards.


Storitve na avtobusu so odvisne od razpoložljivosti