Avtobus do in iz Firence

Informacije COVID-19

Informacije za naše potnike.
Klikni tukaj

Udobje na avtobusu

Naši avtobusi so opremljeni z velikimi in udobnimi sedeži, straniščem, Wi-Fi povezavo in električnimi vtičnicami.
Storitve na naših avtobusih

Obsežna mreža avtobusnih povezav

Izbiraj med več kot 3.000 izletniškimi destinacijami v 35 državah in odkrij Evropo s FlixBusom.
Pregled naših povezav

Potuj okolju prijazno

Naši učinkoviti avtobusi se dokazano ponašajo z odličnim ogljičnim odtisom na potnika oz. prevoženi kilometer.
Potovanje z avtobusom in okolje

Na tej strani


Avtobusne postaje v Firence

Prosimo, upoštevaj: na tvoji vozovnici bo naveden tvoj najnovejši naslov.

Florence (Guidoni Tram T2)

Florence (Piazzale Montelungo)

Firence (Villa Costanza)

Odkrij vse destinacije

Razišči zemljevid
Firence: Hitre informacije
Mesta s neposredno povezavo

162

Število avtobusnih postaj

3

Država

Italija

Okolju prijazno potovanje?

da

Turistične informacije o mestu Firence

Firence - Informacije o mestu

Firence so glavno mesto pokrajine Toskane, ene najlepših italijanskih pokrajin, ki s svojo romantičnostjo in neskončnimi vinogradi vedno znova očara. Mesto je locirano ob avtocesti A1, dobrih 100 kilometrov od Bologne in dobre štiri ure od italijansko – slovenske meje. Ležijo ob reki Arno in imajo okoli 400 tisoč prebivalcev. S svojim srednjeveškim starim delom mesta so privlačne za vse tiste, ki imajo radi zgodovinska mesta, saj veljajo za rojstno mesto italijanske renesanse.
Mesto, ki je bilo med letih 1865 in 1879 tudi glavno mesto kraljevine Italije, je znano predvsem po katedrali Il Duomo in po Starem mostu. Je pa to tudi mesto muzejev in rojstni kraj Dante Alighierija, velikega italijanskega pesnika, ki je najbolj znan po svoji mojstrovini Božanska komedija.
Do mesta kjer so živeli kulturni pomembneži in je kraljevala družina Medici vas FlixBus z direktno linijo odpelje iz Ljubljane, prav tako pa se lahko tja odpravite iz Bleda, Maribora ali Ptuja, zatorej izgovorov, da ne bi obiskali Firenc več nimate.

Firence - Znamenitosti

lavna znamenitost Firenc je mestna katedrala s krstilnico oziroma Il Doumo, ki so jo začeli graditi v letu 1296, pomembnejša razširitev pa jo je doletela slabih dvesto let kasneje. Katedrala velja za četrto največjo na svetu, njeno kupolo, sestavljeno iz 4 milijonov opek, pa je oblikoval Filippo Brunelleschi. Če se boste povzpeli na njo se bodo pred vami razprostrle opečnate strehe firenških hiš.
Nič manj slaven pa ni niti stari most oziroma Ponte Vecchio, čez reko Arno. Zagotovo edinstven most je bil nekoč prostor kje so svoje izdelke prodajali mesarji, danes pa najdemo butike in trgovinice s spominki. Pravijo, da je njegovo rušenje zaradi njegove lepote tekom druge svetovne vojne preprečil sam Hitler.
Na Trgu svetega križa najdemo istoimensko baziliko, z grobnicami umetnika Michelangela, znanstvenika Galileo Galilea, književnika Alighierija, skladatelja Rossinija in celo slavnega umetnika Leonarda De Vincija. Kenotafi oziroma prazne grobnice, ki so samo simbolične so simbol tistim firenškim pomembnežem, ki so bili zaradi političnih nesoglasij izgnani.
Trg Piazza della Signoria, je poln kipov, posvečenih rimskim bogovom kjer najdemo tudi kip Herkula, Neptunovo fontano pa tudi repliko najbolj znanega renesančnega kipa, Michelangelovega Davida. Original se nahaja v galeriji dell'Accademia.
V Firencah pa lahko obiščete tudi eno najbolj znanih galerij na svetu, galerijo Uffizi in se prepustite umetninam Rubensa, Michelangela, Rembrandta in mnogih drugih velikanov umetnosti. Sprostite se lahko v parku Boboli, kjer nadete tudi palačo Pitti, ki je bila nekdaj v lasti družine Medici, danes pa se v njej nahajajo muzej Palatina, Galerija moderne umetnosti, Muzej porcelana in Muzej srebrnine.

Firence - Kultura in zgodovina

Izkopanine pričajo, da je severno od reke Arno obstajalo etruščansko naselje že v 5. stoletju pred našim štetjem, kasneje so Etruščani ozemlje izgubili in prešlo je v roke Rimljanov, ki so ustanovili rimsko kolonijo Florentino. V Firencah še danes najdemo ostanke iz teh davnih rimskih časov, kot je kanalizacijski sistem, Isisin tempelj in terme Capaccioce. Mesto je imelo tudi svoje pristanišče in se je hitro razvijalo ter trgovalo z grškimi in sirijskimi trgovci, kar je v mesto pripeljajo tudi krščansko vero. Zaradi strateške lege je bilo mesto v zgodovini večkrat napadeno, največji razcvet pa je doživelo v času vladavine družine Medici, od leta 1434 do leta 1737. Mediciji so bili veliki podporniki kulture in umetnosti in zahvaljajoč njim so bile Firence središče tedanjega kulturnega sveta. Po zatonu družine Medici je bilo mesto nekaj časa pod avstrijsko in kasneje še pod francosko oblastjo, vse do leta 1861, ko je pokrajina Toskana postala del Kraljevine Italije. V 19. stoletju se je mesto širilo, kar se je nadaljevalo tudi v 20. stoletju. Tekom 2. svetovne vojne je bilo mesto eno leto pod nemško okupacijo, nekatere zgodovinsko pomembne zgradbe pa so bile poškodovane zaradi bombardiranja.
4. novembra 1966 je mesto doletela katastrofa. Reka Arno je prestopila svoje bregove in poplavila. Ker mestne oblasti niso pravočasno obvestile meščanov je več kot štirideset ljudi umrlo, poškodovanega ali uničenega pa je bilo tudi veliko pomembnega zgodovinskega knjižničnega gradiva iz Nacionalne in centralne knjižnice. Na zgradbi knjižnice lahko opazite označeno mesto, ki prikazuje do kje je segala višina vode na tisto usodno noč.

Firence - Nočno življenje

V Firencah kulinarične ponudbe ne manjka. Odlična italijanska hrana in prav tako spektakularna toskanska vina bodo kot nalašč za okrepčilo preden se podate spoznavat nočno življenje v mestu. Tisti, ki se želite naplesati ob zvokih elektronske glasbe se odpravite v Tenax ali v Yab. Blizu katedrale se nahaja tudi klub Full Up, klub z zgodovino, ki so ga nedavno prenovili in posodobili.
Tudi festivalsko življenje v Firencah je pestro. 6. januarja poteka po ulicah mesta procesija Sv. Treh Kraljev v čudovitih renesančnih kostumih. V februarju se odvije karneval, na velikonočno nedeljo pa poteka »Scoppio del Carro« oziroma »eksplozija vozička«, dogodek, ki ima več kot 400 letno tradicijo. Po izročilu, glasnejši kot je pok ob eksploziji, obilnejša bo letina.
Na praznik zaščitnika Firenc sv. Giovannia, 24. junija poteka vsakoletni finale v antičnem nogometu, igri brez pravil, ki je mešanica med boksom in ragbijem, igralci pa so oblečeni v srednjeveške obleke.
Tekom poletja organizirajo poletni festival, kjer se zvrstijo plesno – glasbeni dogodki, najde pa se tudi kaj za ljubitelje poezije in kina.
Če se boste v Firencah mudili 10. avgusta, na dan sv. Lorenza boste na istoimenskem trgu ob bogatem glasbenem programu deležni tudi pogostitve z lasagno in lubenicami.

Zanimivosti o mestu Firence

Bodite klišejski, privoščite si gelato in nato pričakajte sončni zahod na trgu Michelangelo, ki se nahaja dobrih 10 minut hoje iz centra. Na trgu se nahaja visok kip svetopisemskega Davida, delo italijanskega umetnika Michelangela, razgledi na mesto pa so spektakularni.
Dan Brown, ameriški pisatelj, ki je napisal tudi Angele in Demone ter Da Vincijevo šifro in je del zgodbe v knjigi Inferno postavil tudi v Firence. Po knjigi je bil posnet tudi istoimenski film, ki si ga oglejte še preden se boste odpravili na izlet v Firence.


Storitve na avtobusu so odvisne od razpoložljivosti