Avtobus do in iz Bologna

Zdravje in varnost

Poskrbite, da boste med potovanjem z nami varni tudi vi in drugi potniki.
Več

Udobje na avtobusu

Naši avtobusi so opremljeni z velikimi in udobnimi sedeži, straniščem, Wi-Fi povezavo in električnimi vtičnicami.
Storitve na naših avtobusih

Obsežna mreža avtobusnih povezav

Izbiraj med več kot 3.000 izletniškimi destinacijami v 35 državah in odkrij Evropo s FlixBusom.
Pregled naših povezav

Potuj okolju prijazno

Naši učinkoviti avtobusi se dokazano ponašajo z odličnim ogljičnim odtisom na potnika oz. prevoženi kilometer.
Potovanje z avtobusom in okolje

Na tej strani


Avtobusne postaje v Bologna

Prosimo, upoštevaj: na tvoji vozovnici bo naveden tvoj najnovejši naslov.

Odkrij vse destinacije

Turistične informacije o mestu Bologna

Bologna - Informacije o mestu

Bologna je eno večjih mest v Italiji, mestno jedro ima 400.000 prebivalcev, skupaj z okolico pa kar 1 milijon. Mesto je res vredno obiskati in bolje spoznati, saj je prava zakladnica kulturnih spomenikov, med drugim je tu nastala prva univerza na svetu – leta 1088. Zgodovinski center pa velja za enega izmed največjih v Italiji. Mesto slovi po odlični kulinariki, dobrem vinu ter po mnogih dogodkih, ki pritegnejo vso svetovno javnost, kot je npr. Bologna Motor Show. To čudovito italijansko mesto, z bogato zgodovino, kulturo in neštetimi znamenitosti enostavno morare obiskati. Ste pripravljeni na raziskovanje drugega največjega srednjeveškega centra v Evropi? Pripravite se, saj je Bologna sedaj enostavno dosegljiva z FlixBus avtobusom.

Bologna - Znamenitosti

Glavni trg oziroma Piazza Maggiore je pravo središče mesta, na njem stoji bazilika Svetega Petronija (Basilica di San Petronio), Notarska Pačala (Palazzo dei Notai) v kateri pripravljajo različne umetniške razstave. Na vzhodnem delu trga pa lahko občudujemo Palazzo d'Accurusio oziroma Mestno palačo, v kateri je sedaj sedež občine.
Med najpomembnejše spomenike sodijo tudi bolonjski stolpi, med 11. in 13. stoletjem jih je mesto štelo kar 100, sedaj pa jih je ostalo le še 24. Najznamenitejša sta stolpa Torre degli Asinelli ter stolp Torre della Gariseda. Razlog, da so stolpe zgradili ni povsem jasen, doumeva pa se, da so jih gradile premožne družine ter jih uporabljale za obrambo oziroma za izkazovanje moči. Večina stavb je bila zgrajenih v primežu Papeške držav, med 16. in 18. stoletjem, te so v večini primerov pripadale senatorskim družinam, ki so obvladovale mesto, med drugim sodi v tisti čas tudi Nadgimnazija Bologna (Archiginnasio), ki je včasih služila kot upravna stavba univerze, sedaj pa je v njej mestna knjižnica. Mesto je obdano z obzidjem, ki je ponekod še ohranjeno, do začetka 20. stoletja pa je bilo ohranjenih še vseh 12 vrat, ki so nekoč vodila v mesto. Z rušenjem vrat so tako naredili prostor mestnim vpadnicam.

Bologna - Kultura in zgodovina

O nastanku mesta Bologna obstaja več legend, nekateri pripisujejo nastanek mesta Oknusu. Ta naj bi na sedanjem mestu ustanovil mesto, a je bil iz strani Etruščanov izgnan. Druga legenda pa pravi o Felsinu, potomcu etruščanskega Oknusa, ki naj bi ustanovil mesti Parma ter Mantova, ki naj bi sinu dal imel Bononia. Mesto je bilo naseljeno že v 9. stoletju, o tem pričajo arheološka izkopavanja v bližjem mestecu Villanova.
V 5. in 6. stoletju pred našim štetjem se tu naselijo Kelti, ki so nasledili Etruščane. Leta 53 po našem štetju pa mesto prizadene velik požar, ki uniči skoraj celotno mesto. V 3. stoletju v mestu ustanovijo prvo škofijo, kmalu zatem pa si Langobardi podredijo mesto.
V 8. stoletju Karel Veliki osvobodi mesto izpod jarma Langobardov ter ga vrne Papeški državi. 11. stoletje pa mestu prinese pravi preporod, saj v letu 1088 ustanovijo prvo univerzo, čeprav lahko o prvi pravi univerzi, kot jo poznamo danes, govorimo šele v 13. stoletju.
Bologna je prvo mesto, ki z dekretom v 13. stoletju, opusti tlačanstvo, tako osvobodi približno 6000 prebivalcev ter jih poplača z javnim denarjem. Kot drugod po Evropi, tudi Bologno v 14. stoletju prizadene kuga, 400 let kasneje pa je mesto priča mnogim spopadom med Španci in Avstrijci, ki želijo zasesti ta ozemlja. Leta 1848 prebivalci Bologne premagajo Avstrijce, a ga kasneje Avstrijci prevzamejo že v naslednjem letu. 2. avgusta 1980 pa mesto prizadene bombni napad na železniški postaji, v katerem umre 85 oseb ter jih 200 rani. Bologna kulturno ne zaostaja za velikimi mesti kot sta Milano ter Rim, poleg številnih gledališč mesto premore svoj filharmonični orkester, ki koncertira v ulici Via Guerrazzi. V mestu si je možno ogledati različne muzeje, kot recimo Arheološki muzej, Muzej palače Poggi, ki v svoji zbirki skriva najrazličnejše predmete ter iznajdbe iz področja anatomije, fizike, geografije ter ostalega naravoslovja. Ogledate si lahko še galerijo moderne umetnosti – MAMbo, muzej zgodovine mesta, Pinakoteko, mestni srednjeveški muzej, Mednarodni muzej glasbe, muzej tehnične zapuščine, geološki muzej, muzej upora med drugo svetovno vojno. Ne daleč od Bologne pa lahko obiščete muzej avtomobilskega konstruktorja Lamborghinija ter Ducatija, v kraju Sasso Marconi pa je na ogled Marconijev muzej, ki je izumil telegraf.

Bologna - Nočno življenje

Mesto premore dobrih 75.000 študentov, kar je seveda razlog za pestro nočno življenje. Bologna ponuja najrazličnejšo zabavo, od vinskih barov, aperitivo barov ter pogoste koncerte svetovnih zvezd. Glavno prizorišče vsega dogajanja je ulica Via del Pratello, ki se nahaja blizu centra. Drugi dve pomembni ulici, kjer se odvija pestro nočno življenje sta Via Zamboni ter Via delle Belle Arti, ki sta v neposredni bližini študentskega kampusa ter mestnega gledališča. Poleg mestnega dogajanja sta v Bologni še znani diskoteki Der Kindergarten ter Link Project.

Zanimivosti o mestu Bologna

Vzpon bolonjske kulinarike se je pričel že v Srednjem veku, ko je mestna gospoda želela zase le najboljše kuharje, v 13. stoletju pa lokalno prebivalstvo prične odpirati lokalne gostilne – ostarie. Za razliko od ostalih krajev Apeninskega polotoka je Bologna poznana po močni in mastni hrani. V lokalni kulinariki se uporablja veliko mesa, še posebej svinjskega. Najbolj značilne jedi so: taglietelle, ragu', zuppa imperiale, pasatelli, mortadella, pinza bolognese, zuppa inglese. V okoli pa kmetje pridelujejo vino Pignoletto. Obiščete najstarejšo še delujočo gostilno Ostaria de Poeti, ki se nahaja v ulici Via Poeti, kjer seveda lahko izkusite vse dobrote bolonjske kulinarike.

Okolica mesta - Bologna

Tako kot samo mesto, tudi okolica ponuja veliko zgodovinskih znamenitosti. Tako se lahko na enodnevni izlet odpravite v znana mesta kot so Modena, Reggio Emilia, Ravenna, kjer se ob poletnih mesecih lahko sončite na dolgih peščenih plaža. Vsa našteta mesta so tudi pravi biseri zgodovine. Emilia Romagna je tudi dežela prestižnih okusov in motorjev. Ferrari v prvi vrsti, a tudi Lamborghini in Maserati. Vsi sedeži avtomobilskih legend se nahajajo na krasnem podeželju med Bologno in Modeno. Športnim navdušencem ne uide niti ogled bližnjih krajinskih parkov Abbazia di Monteveglio in Gessi Bolognesi e Calanchi della Abbadessa.
Poleg vseh večjih mest, priporočamo še obisk manjših, ki so prav tako očarljivi, kot primer Borgo di San Pietro, Malacappa ter Selva Malvezzi. Zelo blizu mesta se nahaja izliv reke Pad, ki je pravi raje za ljubitelje narave ter za opazovalce ptičev.


O avtorici Katja

Kaj me navdihuje in motivira v življenju? Definitivno so to potovanja, odkrivanje skritih kotičkov sveta in spoznavanje novih ljudi. Ohh, in že nestrpno čakam na naslednje potovanje! Naj bo to vikend izlet v Toskano, obisk Berlina ali le enosmerna vozovnica do Pariza. Prav spontane in malce nore ideje so tiste, ki ustvarjajo nepozabna doživetja. Najraje imam velika mesta, moje najljubše je Barcelona. Vedno polna temperamentnih ljudi, odličnih tapasov, sangrije, peščenih plaž in norih žurov. Morda se kdaj preselim tja. No, za zdaj pa vas veselo pozdravljam iz lepe Ljubljane.


Storitve na avtobusu so odvisne od razpoložljivosti