Avtobus do in iz Beograd

Zdravje in varnost

Poskrbite, da boste med potovanjem z nami varni tudi vi in drugi potniki.
Več

Udobje na avtobusu

Naši avtobusi so opremljeni z velikimi in udobnimi sedeži, straniščem, Wi-Fi povezavo in električnimi vtičnicami.
Storitve na naših avtobusih

Obsežna mreža avtobusnih povezav

Izbiraj med več kot 3.000 izletniškimi destinacijami v 35 državah in odkrij Evropo s FlixBusom.
Pregled naših povezav

Potuj okolju prijazno

Naši učinkoviti avtobusi se dokazano ponašajo z odličnim ogljičnim odtisom na potnika oz. prevoženi kilometer.
Potovanje z avtobusom in okolje

Na tej strani


Avtobusne postaje v Beograd

Prosimo, upoštevaj: na tvoji vozovnici bo naveden tvoj najnovejši naslov.

Odkrij vse destinacije

Turistične informacije o mestu Beograd

Beograd - Informacije o mestu

Glavno mesto Srbije se nahaja ob sotočju dveh velikih rek, Donave in Save in velja za eno najstarejših mest v Evropi. Območje Beograda so naseljevali že Kelti v 3. stoletju pred našim štetjem, nedaleč od Beograda pa se nahaja tudi Vinca, katere območje je bilo naseljeno že v mezopotamskih časih.

Od Slovenije je Beograd oddaljen le 10 ur vožnje in je zato idealna izbira za podaljšan vikend izlet za vse tiste, ki si želijo naužiti kulture, dobre hrane ali pa jih daje jugonostalgija. FlixBus ima vzpostavljene povezave Trst-Beograd, Dunaj-Beograd in Budimpešta-Beograd.

Beograd - Znamenitosti

Beograjska trdnjava, sestavljena iz Zgornjega gradu, Spodnjega gradu in parka Kalemegdan, se vzpenja visoko nad sotočjem obeh rek in ponuja čudovit razgled nad mestom. Park Kalemegdan je največji mestni park, v njem pa se nahajata tudi vojni muzej na prostem in živalski vrt, ki obratuje že od leta 1936.

Cerkev sv. Sava je največja protestantska cerkev na Balkanu in lahko naenkrat sprejme več kot 10 tisoč vernikov. Graditi so jo začeli leta 1935, zgrajena je v srbsko-bizantiskem slogu in ima štiri stolpe. Posvečena je svetniku Savi, ustanovitelju srbske protestantske cerkve.

Od Kalemegdana se lahko po glavni ulici za pešce-ulici Kneza Mihajlova sprehodimo do Trga Republike, glavnega mestnega trga, ki velja za shajališče Beograjčank in Beograjčanov. Na trgu kraljuje kip kneza Mihaila Obrenovića, ustanovitelja sodobne Srbije, v neposredni bližini pa se nahajata tudi Narodno gledališče in Narodni muzej.

Najbolj boemski predel mesta se imenuje Skadarlija, tam najdemo butike in galerije ter restavracije z odlično ponudbo tipičnih srbskih jedi. Tukaj se nahaja tudi replika sarajevske lesene fontane Sebilj.

Oglejte si še čudovito rezidenco princese Ljubice, ki je bila zgrajena v prvi polovici 19. stoletja, danes pa je v njej urejen muzej.

Če boste Beograd obiskali v toplejšem delu leta se podajte na otok Ada Ciganlija na reki Savi v bližini sotočja z Donavo, kamor radi zahajajo domačini in na igriščih za tenis, nogomet ali košarko preživljajo svoj prosti čas.

Vsi tisti, ki vas daje jugonostalgija ne smete zamuditi obiska Hiše cvetja na Dedinjah. Mavzolej voditelja SFRJ Josipa Broza Tita je za obiskovalce odprt vsak dan v tednu razen ponedeljka. Zraven se nahaja tudi Muzej 25. maja v katerem so razstavljena darila, ki jih je Tito prejel na svojih poslovnih potovanjih po najrazličnejših delih sveta. Prav tako se morate sprehodite po Parku prijateljstva, kjer je v času Titove oblasti vsak pomemben političen obiskovalec mesta zasadil drevo.

Ljubitelji fizike obiščite muzej Nikole Tesla, ljubitelji nogometa pa si privoščite ogled stadiona Crvene Zvezde (Marakana) ali stadiona Partizana.

Beograd - Kultura in zgodovina

Mesto Beograd velja za eno najbolj najstarejših mest v Evropi, saj naj bi bilo naseljeno že v paleolitiku. Izkopanine kažejo, da so ga konec 1. stoletja naseljevali Rimljani, kasneje pa so se na ta prostor priselili Slovani, ki so naselje imenovali Singidunum. Preden je v 19. stoletju Srbija postala kraljevina in mesto Beograd njena prestolnica, je bilo tudi pod bolgarsko, avstro-ogrsko in turško oblastjo. Leta 1914 je Avstro-ogrska monarhija Srbiji napovedala vojno, ki je kasneje prerasla v prvo svetovno vojno. Beograd je po koncu postal prestolnica Kraljevine Srbov, Hrvatov in Slovencev, ki se je leta 1929 preimenovala v Kraljevino Jugoslavijo. To je bilo tudi obdobje, ko je Beograd doživel arhitekturni razvoj in rast prebivalstva. Tekom druge svetovne vojne so ga okupirali Nemci, mesto pa je bilo dvakrat tudi močneje bombardirano. Najprej 6. aprila 1941, pri čemer je umrlo več kot 2 tisoč ljudi ter nato še 16. aprila 1944, ko je umrlo več kot 1000 ljudi. Leta 1944 je mesto osvobodila narodnoosvobodilna vojska, leto kasneje pa je bila v mestu imenovana Federativna Ljudska Republika Jugoslavija, ki se je nato preimenovala v Socialistično Federativno Republiko Jugoslavijo.

Beograd - Nočno življenje

Bojazni, da boste med obiskom Beograda lačni ali pa žejni so odveč. Ko pade mrak se odpravite na Skadarsko ulico in zavijte v tradicionalno srbsko restavracijo Tri šešira, ki obratuje že neverjetnih 160 let ali pa si večerjo privoščite v restavracijah Putujuči glumac ali Moj šešir. Po večerji se podajte raziskovat nočno življenje v mestu, saj Beograd slovi kot odlična prestolnica nočnega življenja. Med poletjem so še posebej priljubljene zabave na plavajočih splavih na reki.

V mestu in njegovi bližnji okolici najdemo veliko festivalov tekom celega leta. V avgustu se odvije festival piva, septembra pa festival Belgrade Foam Party, na katerem svetovno znani didžeji 12 ur neprekinjeno vrtijo elektronsko glasbo, mesto pa je čudovito tudi v božično-novoletnem času.

Zanimivosti o mestu Beograd

Nikola Tesla je najslavnejši srbski znanstvenik, a še daleč ni edini. Fizik, matematik in elektrotehnik Mihajlo Idvorski Pupin, ki se je rodil leta 1858 v Srbiji in se kasneje preselil v Ameriko, kjer je končal študij in postal eden izmed ustanoviteljev Nacionalnega svetovalnega odbora za aeronavtiko, kasneje znanega pod kratico NASA, je imel pomembno vlogo tudi za Slovence. Leta 1921 je postal častni občan občine Bled, leta 2015 pa so mu za njegove zasluge na Bledu postavili spomenik, saj je bil prav on tisti, ki se je leta 1919 na povabilo Kraljevine Jugoslavije udeležil pariške mirovne konference in s svojo intervencijo pomagal, da je Slovenija ohranila ta del ozemlja. Kot zanimivost naj dodamo še to, da so po njem poimenovali tudi manjši krater na Luni.


Storitve na avtobusu so odvisne od razpoložljivosti