Avtobus do in iz Basel

Informacije COVID-19

Informacije za naše potnike.
Klikni tukaj

Udobje na avtobusu

Naši avtobusi so opremljeni z velikimi in udobnimi sedeži, straniščem, Wi-Fi povezavo in električnimi vtičnicami.
Storitve na naših avtobusih

Obsežna mreža avtobusnih povezav

Izbiraj med več kot 3.000 izletniškimi destinacijami v 35 državah in odkrij Evropo s FlixBusom.
Pregled naših povezav

Potuj okolju prijazno

Naši učinkoviti avtobusi se dokazano ponašajo z odličnim ogljičnim odtisom na potnika oz. prevoženi kilometer.
Potovanje z avtobusom in okolje

Na tej strani


Avtobusne postaje v Basel

Prosimo, upoštevaj: na tvoji vozovnici bo naveden tvoj najnovejši naslov.

Basel SBB (Meret Oppenheim-Street)

Odkrij vse destinacije

Razišči zemljevid
Basel: Hitre informacije
Mesta s neposredno povezavo

64

Število avtobusnih postaj

1

Država

Švica

Okolju prijazno potovanje?

da

Turistične informacije o mestu Basel

Basel - Informacije o mestu

Basel se nahaja na severozahodnem delu Švice. Leži na stičišču francoske in nemške državne meje, skozi mesto pa teče reka Ren, ki spada med daljše reke v Evropi. Uvršča se v tretje najbolj poseljeno mesto v Švici, saj z okolico šteje nekaj več kot pol milijona prebivalcev, med katerimi je veliko tujcev. Razprostira se na 24 km2 in je skoraj v celoti urbanizirano. Mesto je idealna destinacija za krajši vikend pobeg, kjer si lahk ogledate številne znamenitosti, kot tudi uživate lepote narave.

Basel - Znamenitosti

Mesto Basel ima več kot 2000 let zgodovine in je zelo dobro ohranjeno, kar pričara izjemno lep kontrast med starim in sodobnim stilom gradnje. Osrčje mesta je romantično staro mestno jedro z ozkimi ulicami in skritimi trgi ter kar 180 vodometi. Med najbolj očarljivimi znamenitostmi je gotovo katedrala Basler Münster, značilna po svojih opečnato rdečih stenah in barvitih strešnikih ter dvema stebroma, ki sta vidna že iz daljave. Mestna hiša, sedež uprave mesta, nas takoj pritegne s svojo rdečo fasado in igrivimi freskami na zunanjih zidovih. Pred mestno hišo najdemo tržnico ali »marktplatz«, kjer med tednom lahko kupimo sveže sadje in zelenjavo ter cvetlice. Mittlere Brücke ali eden najstarejših mostov čez reko Ren je postal simbol mesta Basel in ga pri ogledu mesta nikakor ne smemo izpustiti. Med glavnimi znamenitostmi mesta sta tudi mogočni vodnjak »Tinguely Fountain« in prelepa razgledna točka Pfalz, od koder lahko vidimo staro mestno jedro. Mesto Basel navduši tudi ljubitelje sodobne arhitekture s stavbami Vitra campus, Biz building, Basel exhibition centre in mnogimi drugimi.

Basel - Kultura in zgodovina

Basel so še pred našim štetjem naseljevali Kelti (leta 30 pr.n.š.), saj je imelo mesto strateško pozicijo. O imenu Basel pa govorimo šele okoli leta 374 našega štetja. Leta 1185 je mesto pogorelo in začela se je njegova obnova. Zgrajen je bil tudi prvi leseni most čez reko Ren, ki je tedanje življenje olajšal v veliki meri. Leta 1349 je mesto doletela kuga, ki je pustila strašanske posledice. Leta 1460 pa je bila ustanovljena prva univerza v Švici in v mesto pritegnila mnoge evropske učenjake. Vzpon mesta se je pričel in nekoliko kasneje je Švicarska konfederacija Basel sprejela pod svoje okrilje. Mesto so zaznamovali dogodki, kot npr. razdelitev mesta na dva dela, izgradnja železnice, kasneje letališča, razvoj univerze, mnogi kongresi... Zaradi bujne zgodovine si je v mestu možno ogledati številne muzeje, muzej Papirja »Basel Paper Mill Museum«, farmacevtski muzej »Pharmazie-Historisches Museum«, glasbeni muzej »Museum of Music (HMB)«, judovski muzej »Judisches Museum der Schweiz« ter mnogo umetnostnih muzejev.

Basel - Nočno življenje

Basel je za Zurichom drugo največje mestno jedro v Švici in njegovo nočno življenje je zagotovo pestro. Veliko je barov in cocktail barov, med katerimi je potrebno izpostaviti »Campari Bar«, ki se nahaja v delu mesta z imenom Kunsthalle. Ta cocktail bar se ponaša s čudovitim vrtom, kjer rastejo velike orhideje in teraso, ki še posebno v poletnih mesecih ponuja izjemno atmosfero. Izbor cocktailov je vse prej kot običajen in bo zadovoljil tudi najzahtevnejše goste. Za nekoliko bolj alternativne večere je potrebno obiskati bar »Cargobar«, kjer organizirajo umetniške dogodke, filmske večere in druge kulturne prireditve. Na sporedu imajo tudi DJ večere in jazz koncerte. Če bi želeli bolje spoznati nočno življenje lokalnih prebivalcev, se moramo podati v »Zum Braunen Mutz«, ki je klasična pivnica s pestro ponudbo, predvsem piva švicarskega porekla. Ne primanjkuje niti diskotek, tako lahko v klubu Atlantis prisluhnemo R&B glasbi in se udeležimo občasnih dogodkov v živo. Znani klub Vice club posebno atmosfero pričara z ohlajeno vodko, glasno dance glasbo in energično publiko. Bar Rouge, ki se nahaja na 105 metrih višine, v 31. nadstropju Ramada Plaza hotela, ponuja odlične poglede na mesto in redne DJ večere ter mondeno vzdušje.

Zanimivosti o mestu Basel

Čeprav Basel v svetu ni poznan kot kulinarična destinacija, se mu v tem smislu godi krivica. V mestu najdemo obilico denarnici prijaznih restavracij, kot so npr. »Sapori Del Sud«, kjer lahko okusimo slastne sendviče, »The Kitchen«, ki nam ponuja odlično pico ali »Yam Yam Asian eatary«, če si zaželimo azijske kuhinje. Na vsakem koraku pa najdemo tudi pristno švicarsko restavracijo z lokalno kulinariko. Mesto ima tudi obilico restavracij, ki se ponašajo z Michellinovimi zvezdicami in bodo presegle pričakovanja tudi najbolj zahtevnih kulinaričnih navdušencev. Za ljubitelje čokolade je Basel izvrstna destinacija in zagotovo bodo z veseljem obiskali butik »Xocolati«, ki ponuja ogromno izbiro ročno izdelanih čokoladnih izdelkov ali čokoladnico »Laderach Chocolatier Suisse«, katere podružnice so razširjene po celotni Švici in so sinonim za izjemno kvalitetne in okusne izdelke po dostopni ceni.

Okolica mesta - Basel

Okolica mesta je obdana z izjemno lepo naravo in nam ponuja veliko možnosti za izlete izven mesta. Mesto se nahaja na stičišču in v zelo kratkem času lahko obiščemo Nemčijo ali Francijo. Če se želimo osredotočiti na Švico, pa si lahko ogledamo grad »Schloss Binningen«, prvotno zgrajen leta 1290, a kasneje podrt zaradi potresa in kar dvakrat ponovno zgrajen. Lahko se podamo na podeželje in si ogledamo ruševine gradu »Farnsburg castle«, ki je obdan s čudovito naravo. Ljubitelji narave si lahko ogledajo naravni rezervat »Petite Camargue« skozi katerega teče reka Ren in v katerem domujejo mnoge različne živalske vrste. Nedavno obnovljen naravni zunanji bazen je odlična lokacija za sprostitev in oddih v naravi. Ogledamo si lahko tudi mnoge vinograde v okolici in številne katedrale ter cerkve.


O avtorici Katja

Kaj me navdihuje in motivira v življenju? Definitivno so to potovanja, odkrivanje skritih kotičkov sveta in spoznavanje novih ljudi. Ohh, in že nestrpno čakam na naslednje potovanje! Naj bo to vikend izlet v Toskano, obisk Berlina ali le enosmerna vozovnica do Pariza. Prav spontane in malce nore ideje so tiste, ki ustvarjajo nepozabna doživetja. Najraje imam velika mesta, moje najljubše je Barcelona. Vedno polna temperamentnih ljudi, odličnih tapasov, sangrije, peščenih plaž in norih žurov. Morda se kdaj preselim tja. No, za zdaj pa vas veselo pozdravljam iz lepe Ljubljane.


Storitve na avtobusu so odvisne od razpoložljivosti