Če imaš težave pri dostopanju do tega spletnega mesta, te prosimo, da nas pokličeš na +49 (0)30 300 137 300 ali prek aplikacije Pomočnik Google FlixBus.

§§ geoTextTitle §§

§§ geoLinkText §§

Avtobus do in iz Marburg

Informacije COVID-19

Informacije za naše potnike.

Klikni tukaj
Naši učinkoviti avtobusi se dokazano ponašajo z odličnim ogljičnim odtisom na potnika oz. prevoženi kilometer.

Potuj okolju prijazno

Naši učinkoviti avtobusi se dokazano ponašajo z odličnim ogljičnim odtisom na potnika oz. prevoženi kilometer.

Potovanje z avtobusom in okolje
Velika mreža avtobusnih povezav

Obsežna mreža avtobusnih povezav

Izbiraj med več kot 2.500 izletniškimi destinacijami v 35 državah in odkrij Evropo s FlixBusom.

Pregled naših povezav
Naši avtobusi so opremljeni z velikimi in udobnimi sedeži, straniščem, Wi-Fi povezavo in vtičnicami.

Udobje na avtobusu

Naši avtobusi so opremljeni z velikimi in udobnimi sedeži, straniščem, Wi-Fi povezavo in električnimi vtičnicami.

Storitve na naših avtobusih

Te zanima Marburg? Več mest, ki so znana po gradovi:

O avtorici Patricija

Patricija Zagotovo ne spadam med ekstremne popotnike, a odkar sem pri šestnajstnih letih obiskala Firence sem v sebi odkrila strast do potovanja, načrtovanih in spontanih izletov, ljubezen do odkrivanja sveta za vogalom in do spoznavanja najrazličnejših kultur ter navezovanja mednarodnih prijateljstev. Od takrat se droben delec mene nikakor ne more ustaliti in me vedno znova prisili, da spakiram kovčke ali pa samo nahrbtnik in se podam na pot. Včasih te moje potovalne avanture postanejo tudi zgodba na mojem blogu Postcards.
Ptuj
30 let
Backpacker

Turistične informacije o mestu Marburg

Marburg

Marburg - Informacije o mestu

Nemško mestece Marburg ob reki Lahn je mesto nasprotij, ki stremi k temu, da združuje svojo bogato srednjeveško mestno dediščino s slovesom uspešnega univerzitetno – raziskovalnega mesta. Leži v osrčju Nemčije, 90 kilometrov severno od Frankfurta, v nemški zvezni deželi Hessen, katera je bila včasih tudi upravno središče. Obiskovalcu se hitro zazdi, da so vsi, ki živijo v Marburgu tako ali drugače povezani z univerzo Philipps, ki je bila ustanovljena davnega leta 1527 in velja za najstarejšo protestantsko univerzo na svetu. To ni daleč od resnice, saj je od dobrih 70 tisoč prebivalcev Marburga več kot tretjina študentov na univerzi Philipps, veliko izmed njih je mednarodnih. Univerza je zelo ponosna na svoje znane študente, najbolj znana izmed vseh pa sta slavna pravljičarja, brata Grimm. Resda je mesto najbolj živahno v času študijskega leta, a ima veliko za ponuditi tudi za ostale. Vsi tisti, ki se odpravljate v Frankfurt ga uvrstite na svoj potovalni načrt in si privoščite enodnevni izlet v Marburg, saj je staro mestno jedro Oberstadt, kjer morate obvezno spiti kakšno pravo nemško pivo ali dve in preprosto uživati v srednjeveških zgradbah, ki jim je bilo tekom zgodovine prizaneseno, res nekaj edinstvenega.

FlixBus vas do Marburga odpelje iz Maribora, Ptuja in Ljubljane, venda boste morali prestopati.
 
Velika stavba v Marburgu

Marburg - Znamenitosti

Mesto je majhno, a skriva veliko zakladov, le vedeti moramo kje jih iskati. Nekaj posebnega je že stara univerzitetna zgradba v neposredni bližini Rudolphplatza. Turistično najbolj oblegano je staro središče mesta, Oberstadt, z mestno hišo iz začetka 16. stoletja. Če se boste tam nahajali ob polni uri bodite pozorni na uro na stolpu mestne hiše. Pred mestno hišo stoji tudi skulptura ženske ki v rokah drži dojenčka in je povezana s pomembnim zgodovinskim dogodkom.
Z glavnega trga se lahko napotite do gradu, ki kraljuje nad mestom. Malo pod gradom najdemo luteransko cerkev izpred katere je prekrasen razgled na strehe stanovanjskih zgradb iz 15. in 16. stoletja, ki se gnetejo v starem središču brez posebnega reda. V eni izmed teh hiš sta tekom študija živela tudi brata Grimm, nedaleč stran pa tudi ruski znanstvenik in pisatelj Lomonosov, po katerem je dandanes poimenovana moskovska univerza. Do gradu-najvišje točke  središča mesta, nas nato loči le še nekaj ducatov stopnic. Tik pod gradom na stopnicah opazimo citat Jakoba Grimma, ki gre nekako takole: “... mislim, da v Marburgu najdemo več stopnic na ulicah kot v hišah …” s katerim se zagotovo strinja marsikateri turist, saj hitro opazimo, da so stopnice na vsakem vogalu. Po vseh podvigih nas na vrhu pričaka grad iz 11. stoletja in še en prekrasni razgled na mesto in njegovo okolico. Od vseh čudovitih razgledov si lahko oddahnemo v starem botaničnem vrtu, le lučaj stran od cerkve sv. Elizabete
 
Velika stara lepa cerkev z dvema stolpoma

Marburg - Kultura in zgodovina

Marburg je mesto z izredno bogato zgodovino. Razvil se je ob križišču dveh pomembnih trgovskih poti. Leta 1228 ga je za svoj dom izbrala grofica Elizabeta Thüringenška, vdova grofa iz Thüringena, ki je v Marburgu ustanovila bolnišnico in je svoje življenje posvetila skrbi za bolne in uboge. Velja za eno najpomembnejših oseb, ki so kdajkoli živele v Marburgu in njej je posvečena tudi glavna cerkev v mestu, gotska cerkev sv. Elizabete. Kasneje je njena hči Sofija ustanovila deželo Hessen in Marburg je bil s kratkimi prekinitvami njegova prestolnica vse od leta 1248 do 1604. Ta dogodek obeležuje skulptura Sofije, ki v rokah drži svojega dojenčka, sina Henrija in ga kaže ljudstvu. V času reformacije je bila ustanovljena protestantska univerza Philipps, ki je najbolj zahvalna za rast in razvoj mesta. Mestu je bilo prizaneseno tekom druge svetovne vojne in zahvaljujoč temu še danes lahko občudujemo čudovite hiše iz srednjega veka zgrajene v tako imenovani predalčni leseni gradnji. Vsi oboževalci Formule Ena, še posebej oboževalci nemške dirkalne legende Michaela Schumacherja pa si lahko v zgradbi Dr. Reinfried Pohl Zentrum ogledajo brezplačno razstavo o njem in njegovih dirkalnih letih.
Pogled na grad Marburg je prižgal ponoči

Marburg - Nočno življenje

V eni izmed številnih restavracij v mestu si privoščite tipični auflauf, nato pa se ustavite še v kavarni Vetter in se posladkate z njihovimi sladicami. Če vam bo vreme dopuščalo si ob reki Lahn privoščite še nemško pivo. Mesto pa zraven nemških ponuja tudi restavracije z grško, afriško in balkansko hrano. V mestu najdemo nekaj klubov, kot so Morgen, Cavette in Nachtsalon, a za vse želje prave zabave bo boljša odločitev bližnji Frankfurt. Spomladi se odvije festival pomladi “Marburger Fruling”, poleti tradicionalni tridnevni poletni festival “3 Tage Marburg”, ki se zaključi s spektakularnih ognjemetom. V decembru pa se glavni trg šibi pod težo božičnih stojnic, ki ponujajo ročno izdelane izdelke domačih obrtnikov ter kuhano vino in punč. 
Velika reka v mestu Marburg

Zanimivosti o mestu Marburg

Mesto Marburg se je bratoma Grimm zahvalilo na poseben način in po starem mestnem jedru postavilo najrazličnejše skulpture, ki upodabljajo simbole iz njunih pravljic. Pod gradom tako najdemo rdeč Pepelkin čeveljček, na jezeru v starem botaničnem vrtu ribo iz pravljice Ribič in njegova žena, ulice pa skrivajo tudi skulpturo Janka in Metke, veliko košaro dobrot Rdeče kapice, Volka in sedem kozličkov ter druge pravljične like. Le lučaj od mesta se nahaja razgledni stolp “Spiegelslustturm”, ki velja za Zlatolaskih stolp in je najvišja točka v mestu. Legenda o stolpu pravi, da ga lahko novi študentje obiščejo šele po tem, ko uspešno upravijo svoj prvi izpit, saj bodo drugače nase priklicali preklenstvo in nikoli jim ne bo uspelo dokončati študija v Marburgu.