Avtobus do in iz Brno

Informacije COVID-19

Informacije za naše potnike.
Klikni tukaj

Udobje na avtobusu

Naši avtobusi so opremljeni z velikimi in udobnimi sedeži, straniščem, Wi-Fi povezavo in električnimi vtičnicami.
Storitve na naših avtobusih

Obsežna mreža avtobusnih povezav

Izbiraj med več kot 3.000 izletniškimi destinacijami v 35 državah in odkrij Evropo s FlixBusom.
Pregled naših povezav

Potuj okolju prijazno

Naši učinkoviti avtobusi se dokazano ponašajo z odličnim ogljičnim odtisom na potnika oz. prevoženi kilometer.
Potovanje z avtobusom in okolje

Na tej strani


Avtobusne postaje v Brno

Prosimo, upoštevaj: na tvoji vozovnici bo naveden tvoj najnovejši naslov.

Brno (avtobusna postaja Hotel Grand)

Brno (Centrul comercial Olimpia)

Brno (glavna avtobusna postaja Zvonařka)

Brno,,Stará nemocnice

Brno,,Ústřední hřbitov

Odkrij vse destinacije

Razišči zemljevid
Brno: Hitre informacije
Mesta s neposredno povezavo

160

Število avtobusnih postaj

5

Država

Češka

Okolju prijazno potovanje?

da

Turistične informacije o mestu Brno

Brno - Informacije o mestu

Drugo največje češko mesto Brno se nahaja na Moravskem in je od glavnega mesta, Prage, oddaljeno dobrih 200 kilometrov. Gre za majhno mesto z dobrimi 400 tisoč prebivalci, ki leži ob sotočju rek Svitava in Svratka. Zaradi svoje majhnosti ga je možno prehoditi v enem samem dnevu, ostane pa nam še čas za uživanje v pestrem naboru čeških piv.

Med največje znamenitosti mesta sodi katedrala sv. Petra in Pavla ter grajski kompleks Špilberk. Nekaj posebnega pa je tudi moderna Villa Tugendhat, ki je imela v zgodovini pomembno vlogo. Četudi ima večina državnih institucij sedež v Pragi, so v Brnu ustavno, vrhovno in administrativno sodišče republike Češke. In čeprav se mesto lahko po lepoti kosa tudi s samo češko prestolnico, ga množice turistov dosti manj oblegajo. Največ obiskovalcev mesto obišče v času motociklistične VN Češke na dirkališču Masaryk.

V Brno se lahko z direktno povezavo odpravite iz Maribora, če pa boste tja odšli iz Ljubljane pa boste morali prestopiti na Dunaju ali v Grazu.

Brno - Znamenitosti

Katedrala sv. Petra in Pavla na griču Petrov z baročno notranjostjo je ena izmed najbolj obleganih turističnih znamenitosti v Brnu. Medtem ko je katedrala iz sredine 18. stoletja sta katedralska zvonika iz začetka 20. stoletja.

Druga najbolj popularna turistična atrakcija v mestu, grad Špilberk iz 13. stoletja, je odkar stoji, zamenjal nešteto vlog, bil je tako grad kot trdnjava in pa tudi zapor. Dandanes se tam nahaja muzej mesta Brno s stalnimi zbirkami o zgodovini mesta.

Ustavite se v Villi Tudendhat, ki je delo arhitekta Ludwiga Miesa van der Rohe in velja za čudovit primer moderne arhitekture iz začetka 20. stoletja. Vila je uvrščena na seznam UNESCO-ve kulturne dediščine, je pa tudi kraj kjer sta 26. avgusta 1992 češkoslovaška politika Vaclav Klaus in Vladimir Mečiar podpisala dokument s katerim se je Češkoslovaška razdelila na Češko in Slovaško.

Na trgu Jakubske namesti si oglejte cerkev sv. Jakoba iz 14. stoletja s pripadajočo kostnico, ki so jo odkrili pri arheoloških delih leta 2001, če pa si boste zaželeli drugačnega pogleda na mesto, pa se podajte na 63 metrov visok stolp stare mestne hiše iz 13. stoletja in si mesto oglejte še iz ptičje perspektive.

Vsi tisti, ki se še posebej navdušujete nad gradovi se odpravite 15 kilometrov severneje od mesta, kjer se nahaja grad Viveri iz 11. stoletja. Grad, ki leži nad reko Svratka je v preteklosti gostil tudi Winstona Churchilla.

Mesto ponuja tudi lepo število muzejev, kamor se lahko odpravite v primeru slabega vremena. V palači Dietrichstinsky iz zgodnjega 17. stoletja v tipičnem baročnem slogu se danes nahaja Moravski muzej, ki je najstarejši muzej v državi in z več kot 6 milijoni zgodovinskih primerov eden največjih. Obiščete lahko tudi Moravsko galerijo, ki je druga največja galerija na Češkem.

Če vam ostane še kaj časa se sprehodite po parku Lužánky iz 18. stoletja, ki velja za najstarejši park v mestu.

Brno - Kultura in zgodovina

Brno je bilo poseljeno že v prazgodovini, mesto pa je mestne pravice dobilo leta 1243. V 15. stoletju se je mesto uspešno obranilo pred vpadi Huitov, uspešno pa se je branilo tudi pred švedsko vojno v Tridesetletni vojni. Velik razcvet je mesto doživelo v obdobju industrializacije v 19. stoletju. Postalo je tudi glavno mesto Moravske. Sodobno mesto pa je danes mešanica različnih arhitekturnih stilov od gotike in baroka do Art Nouveau ter velja za drugi najpomembnejši kulturni center Češke republike, ki je velika konkurenca Pragi.

V času druge svetovne vojne je bilo mesto pod nemško okupacijo od leta 1939 do 1954. Kot vse ostale češke univerze je bila tudi univerza Brno zaprta, pravna fakulteta pa je bila sedež gestapa. Podatki kažejo, da je bilo med letoma 1941 do 1942 iz Brna v koncentracijsko taborišče Terezin odpeljanih več kot 10 tisoč Judov, od katerih se je domov vrnila le slaba desetina. V zračnih napadih je bilo ubitih več kot tisoč ljudi, marsikatere stavbe pa so bile močno poškodovane ali celo uničene. Rdeča armada je mesto okupirala 26. aprila 1945 in nemški prebivalci so bili prisilno izgnani. 31. maja 1945 se je zgodil tako imenovani Brnski smrtni pohod, ko je bilo okoli 27 tisoč nemških prebivalcev Brna prisiljenih pešačiti 40 kilometrov do Avstrijske meje, od teh pa naj bi jih vsaj 2 tisoč umrlo zaradi epidemije šigeloze.

Brno - Nočno življenje

Ko se bo nad mesto spustila noč se odpravite v Dominikansko ulico, ki slovi po pestri ponudbi barov in nočnih klubov, kjer boste zagotovo našli kaj za svoj okus.

Največ dogodkov se v mestu odvije poleti, od maja do junija, ko se lahko obiskovalci udeležijo festival Brno – mesto v centru Evrope, ki postreže s športnim, kulturnim in glasbenim programom. Na vrhuncu poletja se odvije Dan Starobrna, festival, ki postreže z dobro glasbo, zanimivimi dogodki in seveda z dobrim češkim pivom. Poleti se odvija tudi Mednarodni festival folklore. Vsi ljubitelji filma se lahko poletji udeležijo kina na prostem na dvorišču gradu Špilberk. Oktobra se v mestu odvija tudi festival Bollywoodskega filma. V septembru se odvija Festival Vin, od oktobra do decembra pa jazz festival-Glasbeni festival Moravia.

BRNO - ZANIMIVOSTI

Na glavnem mestnem trgu Namesti Svobody se prepustite tipičnemu češkemu mestnemu utripu ter si privoščite kakšno češko pivo. Na trgu boste zagotovo opazili nenavaden črn spomenik, ki je med lokalnimi prebivalci velikokrat tudi tarča posmeha. Gre za uro, ki vsak dan ob 11. uri zjutraj spusti kroglico, ki jo lahko ujamete in obdržite kot spominek.

Vsi tisti, ki se boste med ogledom mesta odpravili v gledališče Mahen pa si zapomnite, da je bilo to prvo gledališče v Evropi osvetljeno s pomočjo električne žarnice Thomasa Edisona.

Zanimivosti o mestu Brno

Nedaleč od centra mesta se nahaja Autodrom Brno, ki se je sprva imenovalo Masaryk Circuit. Ime je dobilo po prvem češkoslovaškem predsedniku Tomašu Garrigueju Masaryku. Leta 1987 so čehi zgradili povsem novo dirkališče, da bi privabili Formulo 1. Ambiciozen načrt s formulo se žal ni uresničil, a so se kljub temu domačini znašli in organizirali dirko za svetovno motociklistično prvenstvo. Danes je Brno poznano tudi po motociklizemu in “Moto Gp-ju”, ki letno privabi več tisoč obiskvalcev in navijačev. Brnska proga je priljubljena tudi zaradi dostopnosti, saj je speljana med gričevjem in na različnih nadmorskh višinah in tako ustvari prav posebno vzdušje.


O avtorici Patricija

Zagotovo ne spadam med ekstremne popotnike, a odkar sem pri šestnajstnih letih obiskala Firence sem v sebi odkrila strast do potovanja, načrtovanih in spontanih izletov, ljubezen do odkrivanja sveta za vogalom in do spoznavanja najrazličnejših kultur ter navezovanja mednarodnih prijateljstev. Od takrat se droben delec mene nikakor ne more ustaliti in me vedno znova prisili, da spakiram kovčke ali pa samo nahrbtnik in se podam na pot. Včasih te moje potovalne avanture postanejo tudi zgodba na mojem blogu Postcards.


Storitve na avtobusu so odvisne od razpoložljivosti