Avtobus do in iz Nürnberg

Zdravje in varnost

Poskrbite, da boste med potovanjem z nami varni tudi vi in drugi potniki.
Več

Udobje na avtobusu

Naši avtobusi so opremljeni z velikimi in udobnimi sedeži, straniščem, Wi-Fi povezavo in električnimi vtičnicami.
Storitve na naših avtobusih

Obsežna mreža avtobusnih povezav

Izbiraj med več kot 3.000 izletniškimi destinacijami v 35 državah in odkrij Evropo s FlixBusom.
Pregled naših povezav

Potuj okolju prijazno

Naši učinkoviti avtobusi se dokazano ponašajo z odličnim ogljičnim odtisom na potnika oz. prevoženi kilometer.
Potovanje z avtobusom in okolje

Na tej strani


Avtobusne postaje v Nürnberg

Prosimo, upoštevaj: na tvoji vozovnici bo naveden tvoj najnovejši naslov.

Odkrij vse destinacije

Turistične informacije o mestu Nürnberg

Nürnberg - Informacije o mestu

Nemško mesto Nürnberg z dobrim pol milijona prebivalcev leži v nemški zvezni deželi Bavarija ob reki Pegnitz in kanalu Ren - Majna - Donava. Velja za drugo največje mesto v deželi in je od glavnega mesta Bavarije, Münchna, oddaljeno 170 kilometrov. Mesto z bogato zgodovino ima skupaj s celotnim mestnim območjem več kot 3 milijone prebivalcev, kar ga uvršča med 15 največjih mest v Nemčiji.
Privlačno je za obisk tekom celega leta, navdušilo pa vas bo tudi pozimi, posebej če se boste udeležili božičnega sejma Christkindlesmarkt, ki velja za enega najlepših božičnih sejmov v Evropi.
FlixBus vas iz Slovenije do Nürnberga z direktno povezavo odpelje iz Maribora, iz Ptuja in Ljubljane pa se lahko tja odpravite s prestopom ali dvema.

Nürnberg - Znamenitosti

Na trgu sv. Lovrenca pokukajte v istoimensko gotsko cerkev, v kateri se nahajajo tudi ene izmed največjih orgel v Evropi. Od tam se lahko preko enega izmed neštetih mostu čez reko Pegnitz odpravite do glavnega trga, kjer vas bo očarala devetnajst metrov visoka Čudovita fontana oziroma Schöner Brunnen. Da boste imeli na potovanju veliko sreče, trikrat obrnite obroč, ki ga najdete na fontani. Na nasprotni strani trga najdemo gotsko cerkev Naše gospe iz 14. stoletja, ki je bila močno poškodovana med bombardiranjem, njena umetniška dela pa so preživela, ker so bila pred tem odpeljana na varno.
Na trgu Rathaus se nahaja stara mestna hiša v čudovitem renesančnem slogu, nasproti nje pa najstarejša in največja cerkev v mestu, cerkev sv. Sebaldusa, zgrajena iz peščenjaka v 13 stoletju.
Severno od starega mestnega jedra najdemo prečudovit srednjeveški grajski kompleks sestavljen iz dveh gradov, gradu Burggrafenburg in gradu Kaiserburg. Vsi ljubitelji zgodovine lahko obiščete tudi grajske prostore in si pobližje ogledate srednjeveško pohištvo, orožje in ostale srednjeveške umetnine.
Sprehodite se tudi po ulici Weissgerbergasse ali pa ob obrežju reke Pegnitz, kjer boste zagotovo naleteli na Heilig-Geist-Spital oziroma na bolnišnico Sv. Duha, čudovito ohranjeno srednjeveško bolnišnico, ki se nagiba nad reko in je res nekaj posebnega.
Vsi ljubitelji muzejev lahko obiščete Mestni muzej, Šolski muzej in muzej igrač, pa tudi nemški nacionalni muzej ali pa hišo Albrechta Dürerja, nemškega renesančnega umetnika. Nekaj posebnega je tudi Dokuzentrum, nedokončana nacistična zgradba, ki bi postala kongresni center, danes pa nas z muzejem opominja na grozote tistega časa.

Nürnberg - Kultura in zgodovina

Arheološka najdišča kažejo, da je bilo območje mesta poseljeno že v 9. stoletju, začetki samega mesta pa segajo v 11. stoletje, saj je mesto v dokumentih prvič omenjeno leta 1050 kot Nuorenberc. Po tem letu se je mesto začelo širiti in postajati vedno pomembnejše zaradi lege ob pomembnih trgovskih poteh. Leta 1219 mu je cesar Friderik II. z Velikim osvobodilnim pismom podelil status svobodnega cesarskega mesta in Nürnberg je kmalu postal eden izmed dveh največjih trgovskih središč na poti Severna Italija - Severna Evropa. Mesto je dodatne pravice dobilo v 14. stoletju, ko mu je bila dodeljena Zlata bula Karla IV. Čeprav je bilo mesto svobodno so mu pogosti boji z grofi povzročali veliko škode. Leta 1420 je bil grad v požaru močno poškodovan, resen padec prebivalstva pa so v 15. stoletju povzročile vojne in črna kuga.
V 15. in 16. stoletju je bilo mesto središče nemške renesanse, leta 1525 je mesto sprejelo protestantsko reformacijo in leta 1532 je bil podpisan nürnberški verski mir, s katerim so protestanti dobili pomembne koncesije. V stoletjih, ki so sledila, so vojne in razvoj drugih trgovskih poti povzročile, da je mesto nazadovalo in si opomoglo šele v 19. stoletju, ko je postalo industrijsko središče.
Nürnberg je bil zelo pomemben tudi v času nacistične Nemčije, saj ga je nacistična stranka izbrala kot lokacijo za svoj velike shode, imenovane nürnberški mitingi. Po zmagi Hitlerja so ti mitingi postali velik nacistični propagandni dogodek. Med drugo svetovno vojno je bil tukaj sedež XIII. vojaškega okrožja ter sedež vojaške industrije, kjer so izdelovali letala, motorje za tanke in podmornice.
Pri strateškem bombardiranju zavezniških letal v letih 1943 – 1945 je bilo mesto močno poškodovano. 2. januarja 1945 sta območje srednjeveškega mestnega jedra sistematično bombardirali Združeno kraljestvo in Združene države Amerike, kar je povzročilo, da je bilo 90 odstotkov mesta uničenega v eni sami uri, 1800 prebivalcev ubitih in približno 100 tisoč razseljenih. Napadi so se nadaljevali tudi v februarju, mesto pa je kapituliralo po hudi štiridnevni bitki, ki je trajala od 17. do 21. aprila 1945 in je za sabo pustila veliko opustošenje, več kot polovica zgodovinskega središča in predvsem severovzhodna polovica starega cesarskega svobodnega mesta sta bili za vedno izgubljeni.

Nürnberg - Nočno življenje

Preden se odpravite raziskovat nočno življenje v mestu, se okrepčajte s pravo nürnberško klobaso. Po predpisih mora biti dolga od 7 do 9 centimetrov in tehtati od 20 do 25 gramov. Privoščite si jo lahko v Bratwursthäusle, zraven pa ne pozabite naročiti južno nemškega piva in jabolčnega zavitka za sladico.
Mesto prireja nešteto dogodkov skozi celo leto. Udeležite se lahko enega od glasbenih festivalov, od festivala elektronske glasbe Sommerliebe ali pa festivala klasične glasbe na prostem. Vsakoletno pa v času poletja poteka tudi rockovski festival Rock im Park.
V Nürnbergu vsakoletno poteka mednarodni sejem igrač, kjer najdemo igrače in vse potrebno za hobije in preživljanje prostega časa. Večdnevni dogodek z bogato tradicijo letno privabi razstavljavce iz več kot 50 držav ter 70 tisoč obiskovalcev iz več kot 120 držav širom sveta.
Nekaj posebnega pa je tudi advent v Nürnbergu, božična tržnica Christkindlesmarkt, ki traja od 1. do 24. decembra.

Zanimivosti o mestu Nürnberg

Po koncu druge svetovne vojne je bilo v Nürnbergu izpeljanih 12 sodnih procesov za najpomembnejše predstavnike Tretjega rajha. Šlo je za zgodovinski dogodek, za prvi tovrsten proces v človeški zgodovini. Nürnberški procesi so potekali od 14. novembra 1945 pa vse do leta 1949. Najbolj znan je bil Proces proti največjim vojnim zločincem, v katerem so sodili štiriindvajsetim zajetim voditeljem nacistične Nemčije, od katerih jih je bilo 11 obsojenih na smrt z obešanjem, trije pa so bili oproščeni.


Storitve na avtobusu so odvisne od razpoložljivosti