Avtobus do in iz Trogir

Zdravje in varnost

Poskrbite, da boste med potovanjem z nami varni tudi vi in drugi potniki.
Več

Udobje na avtobusu

Naši avtobusi so opremljeni z velikimi in udobnimi sedeži, straniščem, Wi-Fi povezavo in električnimi vtičnicami.
Storitve na naših avtobusih

Obsežna mreža avtobusnih povezav

Izbiraj med več kot 3.000 izletniškimi destinacijami v 35 državah in odkrij Evropo s FlixBusom.
Pregled naših povezav

Potuj okolju prijazno

Naši učinkoviti avtobusi se dokazano ponašajo z odličnim ogljičnim odtisom na potnika oz. prevoženi kilometer.
Potovanje z avtobusom in okolje

Na tej strani


Avtobusne postaje v Trogir

Prosimo, upoštevaj: na tvoji vozovnici bo naveden tvoj najnovejši naslov.

Odkrij vse destinacije

Turistične informacije o mestu Trogir

Trogir - Informacije o mestu

Dalmatinsko mestece Trogir je locirano na jugozahodu Hrvaške v Splitsko-dalmatinski županiji. Staro mestno jedro se nahaja na otočku, ki je s kamnitim mostom povezano s kopnim ter z drugim kamnitim mostom z otokom Čiovo. Od turistično bolj obleganega Splita je oddaljen le 25 kilometrov. To simpatično mesto, katerega zgodovina sega v antično dobo, na njegov razvoj in način življenja v mestu pa je močno vplivala Beneška republika, najdemo na koncu Kaštelanskega zaliva v Trogirskem kanalu. Beneški vpliv je še danes lepo viden v ozkih ulicah ter na pročeljih mestnih stavb. Mestece marsikdaj poimenujejo tudi Male Benetke.

Meri le 7,52 kvadratnih kilometrov in je upravni center istoimenske občine, ki zajema osem naselij, samo mesto pa se deli na predele Bilin Dolac, Ciprian, Čiovo, Lokvice, Drid, Kopno, Malo Polje, Pasike, Travarica, Miševac in Vilajica.

Trogir je zahvaljujoč svoji lepo ohranjeni zgodovinski dediščini, ki je vidna na vsakem koraku, od leta 1997 umeščen na UNESCO-v seznam svetovne dediščine.

Iz mesta se lahko podate na izlete na otoke Hvar, Vis, Brač ali pa se odpravite na raziskovanje Plitvičkih jezer.

FlixBus vas iz Slovenije do Trogirja odpelje iz Ljubljane ali Maribora.

Trogir - Znamenitosti

Znotraj velikega kamnitega obrambnega zidu zgrajenega v 15. stoletju se nahaja staro mestno jedro, zgrajeno med 13. in 15. stoletjem. Do mestnega jedra se pride skozi severna renesančna vrata iz 17. stoletja. Na glavnem mestnem trgu najdemo katedralo sv. Lovrenca (sv. Lovre) iz 13. stoletja. Katedrala je skupek gotike, romanike, renesanse in baroka, v njej pa se nahaja portal dalmatinskega mojstra Radovana, ki velja za najpomembnejši srednjeveški portal v tem delu Evrope. Katedrala velja za najvišjo stavbo v mestu, z njenega stolpa pa se nam ponuja najčudovitejši razgled nad mestom. Tukaj najdemo tudi cerkev sv. Sebastjana in cerkev sv. Barbare ter mestno hišo iz 13. stoletja in palačo Čipiko. Obiščite še samostan sv. Nikolaja, kjer se nahajata relief s prikazom Kairosa, skulpture grškega boga sreče, in najstarejša trogirska svetniška slike Device Marije z otrokom.

Zunaj obzidja najdemo trdnjavo Kamerlengo iz 15. stoletja, ki je bila zgrajena, ko je bil Trogir pod Beneško republiko in je služila kot namestitev beneške posadke, katera je branila mesto.

Podajte se v muzej mesta Trogir, ki se nahaja v palači Garagnin – Fanfogna in kjer so na ogled zbirke o zgodovini in razvoju mesta vse od ustanovitve naprej, po raziskovanju pa se odpravite na plažo, saj ste konec koncev na morju v Dalmaciji. Prava izbira za sprostitev bo otok Čiovo, kjer vas bodo pričakale čudovite prodnate plaže. Med najbolj priljubljene plaže spadajo plaža Okrug Gornji, plaža Pantan z gostim borovim gozdičkom, plaža Kava in plaža Medena.

Trogir - Kultura in zgodovina

Območje mesta so Grki naseljevali že v 3. stoletju pred našim štetjem. Mesto se je takrat imenovalo Tragurion, kasneje pa so ga Rimljani preimenovali v Tragurium. Slednja beseda je sestavljena iz grških besed "tragos" in "oros", kar v prevodu pomeni kozlovo obrežje. Mesto je bilo pomembno pristanišče, a je začelo svojo pomembnost izgubljati, ko se je razvilo bližnjo mesto Solin. Po propadu Rimskega cesarstva je Trogir prešel pod Bizantinski imperij. Od 9. do 19 stoletja je bil v mestu tudi sedež škofije. V 12. stoletju so mesto osvojili in močno poškodovali pirati. V 15. stoletju je Trogir za nadaljnih 400 let prešel v roke Beneške republike. Po propadu Beneške republike leta 1797 je postal del Napoleonovih Ilirskih provinc, leta 1918 pa del Habsburške monarhije. V času druge svetovne vojne je bilo mesto pod nacistično okupacijo vse dokler ga niso po koncu vojne osvobodili partizani. Mesto je bilo do leta 1991 del Jugoslavije, kar mu je prineslo razvoj in razmah turizma.

Trogir - Nočno življenje

V mestu boste na svoj račun prišli vsi ljubitelji ribjih specialitet in dobrega dalmatinskega vina, pa tudi olivno olje velja poskusiti. Odpravite se v restavracijo Antonio in naročite eno izmed dveh za mesto značilnih jedi, trogirske raviole ali pa trogirske pašticade. Prijetno mestno vzdušje boste ob večerih doživeli v lokalih in restavracijah, če pa si boste zaželeli zabave v klubu se odpravite v bližnji Split, kjer boste zagotovo našli kaj zase.

Največ kulturnih in glasbenih dogodkov se v mestu odvije tekom poletja, ko trogirsko kulturno poletje postreže z ribiškimi nočmi in s folkloro ter s številnimi umetniškimi razstavami. Med vsemi temi dogodki je med najbolj znana Trogirska ribiška noč, na kateri ne manjka tradicionalnih ribjih specialitet, dobrega dalmatinskega vina in oljčnega olja ter glasbenih uspešnic dalmatinskih klap. V mesecu juniju je izveden tudi dogodek Dnevi srečnega trenutka, z arheološkimi delavnici in sejmom, ne manjka pa niti antičnih jedi. Zgodaj jeseni na dogodku Dnevi trogirskega obiranja grozdja (Dani trogirske jematve) prikažejo pridelavo vina na stari način, s tlačenjem grozdja z bosimi nogami.

Zanimivosti o mestu Trogir

Hrvaška regija Dalmacija med Slovenci velja za eno najbolj zaželenih lokacij za preživljanje poletnih počitnic, regija pa velja tudi za zgodovinsko in kulturno najbogatejšo hrvaško regijo, saj se v njej nahajajo kar štiri od sedmih hrvaških območij, ki so umeščena na UNESCO-v seznam kulturne dediščine. Poleg Trogirja so na omenjen seznam uvrščena še katedrala v Šibeniku, staro mestno središče Dubrovnika, palača rimskega imperatorja Dioklecijana v Splitu, starograjsko polje na otoku Hvaru, nacionalni park Plitvička jezera in Evfrazijeva bazilika v Poreču.


O avtorici Patricija

Zagotovo ne spadam med ekstremne popotnike, a odkar sem pri šestnajstnih letih obiskala Firence sem v sebi odkrila strast do potovanja, načrtovanih in spontanih izletov, ljubezen do odkrivanja sveta za vogalom in do spoznavanja najrazličnejših kultur ter navezovanja mednarodnih prijateljstev. Od takrat se droben delec mene nikakor ne more ustaliti in me vedno znova prisili, da spakiram kovčke ali pa samo nahrbtnik in se podam na pot. Včasih te moje potovalne avanture postanejo tudi zgodba na mojem blogu Postcards.


Storitve na avtobusu so odvisne od razpoložljivosti