Avtobus do in iz Varaždin

Zdravje in varnost

Poskrbite, da boste med potovanjem z nami varni tudi vi in drugi potniki.
Več

Udobje na avtobusu

Naši avtobusi so opremljeni z velikimi in udobnimi sedeži, straniščem, Wi-Fi povezavo in električnimi vtičnicami.
Storitve na naših avtobusih

Obsežna mreža avtobusnih povezav

Izbiraj med več kot 3.000 izletniškimi destinacijami v 35 državah in odkrij Evropo s FlixBusom.
Pregled naših povezav

Potuj okolju prijazno

Naši učinkoviti avtobusi se dokazano ponašajo z odličnim ogljičnim odtisom na potnika oz. prevoženi kilometer.
Potovanje z avtobusom in okolje

Na tej strani


Avtobusne postaje v Varaždin

Prosimo, upoštevaj: na tvoji vozovnici bo naveden tvoj najnovejši naslov.

Odkrij vse destinacije

Turistične informacije o mestu Varaždin

Varaždin - Informacije o mestu

Hrvaško srednjeveško mesto Varaždin ima nekaj manj kot 50 tisoč prebivalcev in je locirano na severozahodu države. Je središče Varaždinske županije in je skupaj z Zagrebom, od katerega je oddaljeno 80 kilometrov, najpomembnejše kulturno središče severne Hrvaške. Leži na plodnih ravnicah reke Drave, ob avtocesti A4. Ker leži na pomembnem geografskem območju se ga je prijel tudi nadimek severozahodna vrata Hrvaške. Najbolj razvita je prehrambena industrija, ki ji sledita gradbeni in tekstilni sektor, s čemer je mesto tretje najpomembnejše industrijsko mesto na Hrvaškem.
Mesto je idealno za enodnevni izlet, ne razočara pa niti tistih, ki se odločijo ostati dlje, saj ima zahvaljujoč pestri zgodovini veliko za pokazati, slovi pa tudi po veliko odličnih prireditvah, od katerih je najbolj znana in obiskana Šprancirfest.

FlixBus vas iz Slovenije do Varaždina odpelje iz Ljubljane, Maribora in Ptuja, torej izgovora, da si ob naslednjem vikendu ne bi ogledali tega romantičnega mesta, polnega spomeniške in umetniške dediščine, več nimate.

Varaždin - Znamenitosti

Mesto je s svojimi številnimi zgodovinskimi stavbami kot muzej na prostem. Gradilo in obnavljalo se je skozi stoletja, kar je povzročilo, da danes najdemo vplive najrazličnejših umetniških slogov.
Naše raziskovanje lahko pričnemo s Starim gradom, iz 12. stoletja. Kasneje je bil grad v lasti Celjskih grofov, ki so ga obnovili v gotskem slogu, tekom zgodovine pa so ga najrazličnejši lastniki spreminjali po svoje. Dodan mu je bil obrambni jarek in okrogli stolpi, zadnji lastniki, pa so ga mu dodali baročne spremembe. Danes se v njem nahaja sedež mestnega muzeja Varaždin, z bogatimi zbirkami, ki prikazujejo življenje varaždinskega plemstva in bogatega meščanstva skozi zgodovino, okoli gradu pa je urejeno Strossmayerjevo sprehajališče.
Od Starega gradu lahko svoje raziskovanje nadaljujemo po Urškolinski ulici vse do palače Herzer. Palača iz leta 1791 je zgrajena v stilu pozno baroškega klasicizma, njen najslavnejši lastnik pa je bil mestni poštar Franjo Herzer, ki je obogatel z dobitkom na lotu. Njegovo plemiško življenje ni trajalo dolgo, saj je hitro bankrotiral in se je moral odpovedati tudi palači. V neposredni bližini palače se nahaja frančiščanska cerkev in samostan, zgrajena na mestu nekdanje lesene cerkve in hospica, ki so ga v času križarskih pohodov utemeljili vitezi Ivanovci. Cerkev ima z 54,5 metri tudi najvišji stolp v mestu, pred vhodom v cerkev pa se nahaja bronast kip škofa Grgurja Ninskeg.
Na Frančiškanskem trgu je znana dvonadstropna palača Patačić, ki ima kljub svoji majhnosti zelo razkošno fasado. V palači je še vedno nekaj ohranjenih sob s stenskimi poslikavami iz omenjenega časa. Freske so ohranjene tudi v sosednji palači Varaždinske županije, kjer v osrednji dvorani najdemo iluzionistične poslikane marmorne stebre.
Od tam imamo le lučaj do glavnega trga kralja Tomislava kjer najdemo palačo Drašković iz 18. stoletja. Družina Drašković je bila tudi glavni donator pri izgradnji varaždinske katedrale posvečene vnebovzetju blažene Device Marije. Prav tako so na povabilo grofice Drašković v Varaždin prišle Uršulinke in danes zvonik uršolinske cerkve Jezusovega rojstva z uršolinskim samostanom in najlepšim cerkvenim zvonikom v mestu. Na glavnem trgu stoji tudi mestna hiša, iz 16. stoletja. Od glavnega trga lahko nadaljujemo nazaj proti Staremu gradu in se ustavimo na trgu Miljenka Stančića ter si ogledamo palačo Sermage z edinstveno in barvito fasado.
Mesto se ponaša še z mnogo drugimi, manjšimi in manj raskošnimi palačami in cerkvami, ki pa v sebi skrivajo premnogo zanimivih zgodovinskih zgodb, ki jim je prijetno prisluhniti.

Varaždin - Kultura in zgodovina

Varaždin je bil naseljen že v času Rimljanov o čemer pričajo številne arheološke najdbe. V poznem srednjem veku sta obstajali Zagorska in Varaždinska županija, mesto Varaždin pa je bilo prvič omenjeno leta 1181. Leta 1209 mesto pridobi tudi mestne pravice, kar povzroči hiter razvoj mesta in srednjeveški Varaždin hitro postane najbolj naseljeno mesto in zahvaljujoč legi ob križišču pomembnih trgovski poteh tudi trgovsko in obrtno središče v Kraljevini Slavoniji. Razvoj je trajal vse do vdora Turkov, ki so želeli leta 1532 na svoji osvajalski poti proti Habsburški monarhiji osvojiti tudi območje Varaždina, a se jim je pri kraju Kiseg uspešno zoperstavil vojskovodja Nikola Jurišić.

Marija Terezija je leta 1767 ustanovila prvo sodobno hrvaško vlado, katere sedež v letih 1767 do 1776 je bilo prav mesto Varaždin, ki je s tem postal glavno mesto Kraljevine Hrvaške, Slavonije in Dalmacije. Zahvaljujoč temu so zgradili ogromno zgradb in palač v takrat slavnem baročnem stilu, ki jih lahko občudujemo še danes. Varaždin je status glavnega mesta izgubil 25. aprila 1776, ko ga je zajel obsežen požar, ki je poškodoval več kot 80% vseh mestnih objektov, ki pa so bili nato v 19. stoletju povečini popolnoma obnovljeni. V 20. stoletju se je mesto razvilo v industrijsko središče severnozahodne Hrvaške.

Varaždin - Nočno življenje

Preprosto, v Varaždinu se vedno nekaj dogaja. Marsikdo ob omembi mesta najprej pomisli na Špancirfest, ki je bil prvič izveden leta 1999 in je bil prvi ulični festival na Hrvaškem, danes pa velja za enega najbolj obiskanih. V desetih dneh se na festivalu, ki se odvija poleti zvrstijo tako profesionalni kot ljubiteljski umetniki iz vsega sveta. Mesto zavzamejo glasbeniki, ulična gledališča in sodobni umetniki, obiskovalcem festivala pa je omogočeno aktivno soustvarjanje.
Vsi ljubitelji dobre hrane se morejo udeležiti festivala Danov okusa varaždinskog kraja, ki poteka v aprilu ter dvodnevnega festivala Gourmet Varaždin, izpeljanega v mesecu maju.
Za vse ljubitelje kulture in gledališča mesto v mesecu juniju postreže z dogodkom Dani performensa, čez poletje pa s festivalom pod naslovom Varaždinske kazališne večeri.
Za vse ljubitelje filma, posebej žarnov kot so akcijski filmi, grozljivke in znanstvenofantastični filmi je Trash Film Festival v Varaždinu obvezen.
Jeseni varaždinske cerkve in koncertna prizorišča napolnijo zvoki baročne glasbe, ko je v času Varaždinskega baročnega festivala povsod moč zaslediti mojstrovine Bacha, Vivaldija in drugih baročnih skladateljev.
December nam postreže z Adventom v Varaždinu, ko okrašeno mesto diha v pravljičnem vzdušju. Za največje športne navdušence pa od leta 1977 organizirajo mednarodni silvesterski tek na šest kilometrov po ulicah mesta.

Zanimivosti o mestu Varaždin

Raziskovanje mesta je lahko zelo utrujajoče zato si na glavnem trgu privoščite počitek v eni izmed številnih simpatičnih kavarnic in se posladkajte z varaždinskmi klipiči, ki veljajo za simbol mesta. Mesto Varaždin velja za mesto angelov, saj v mestu najdemo tudi posebni muzej angelov, ki ga je ustanovil slikar Željko Prstec.
Leta 1864 je požar zajel jezuitski kolegij in zaradi tega dogodka se je rodila ideja, da se ustanovi prvo gasilsko društvo. Idejo so uresničili in maja istega leta ustanovili najstarejše prostovoljno gasilsko društvo v jugovzhodni Evropi. Temu v spomin ima Varaždin tudi Muzej hrvaškega gasilstva.
Tudi varaždinsko pokopališče, ustanovljeno leta 1772, je nekaj posebnega z več kot 7.000 cipresami, javorji, jeseni, brezami in magnolijami.
Ali ste vedeli, da je na svetu poleg Varaždina samo še eno mesto, kjer lahko v novo leto vstopite s tekaško dirko? To je brazilski Sao Paolo.


O avtorici Patricija

Zagotovo ne spadam med ekstremne popotnike, a odkar sem pri šestnajstnih letih obiskala Firence sem v sebi odkrila strast do potovanja, načrtovanih in spontanih izletov, ljubezen do odkrivanja sveta za vogalom in do spoznavanja najrazličnejših kultur ter navezovanja mednarodnih prijateljstev. Od takrat se droben delec mene nikakor ne more ustaliti in me vedno znova prisili, da spakiram kovčke ali pa samo nahrbtnik in se podam na pot. Včasih te moje potovalne avanture postanejo tudi zgodba na mojem blogu Postcards.


Storitve na avtobusu so odvisne od razpoložljivosti