Avtobus do in iz Sarajevo

Informacije COVID-19

Informacije za naše potnike.
Klikni tukaj

Udobje na avtobusu

Naši avtobusi so opremljeni z velikimi in udobnimi sedeži, straniščem, Wi-Fi povezavo in električnimi vtičnicami.
Storitve na naših avtobusih

Obsežna mreža avtobusnih povezav

Izbiraj med več kot 3.000 izletniškimi destinacijami v 35 državah in odkrij Evropo s FlixBusom.
Pregled naših povezav

Potuj okolju prijazno

Naši učinkoviti avtobusi se dokazano ponašajo z odličnim ogljičnim odtisom na potnika oz. prevoženi kilometer.
Potovanje z avtobusom in okolje

Na tej strani


Avtobusne postaje v Sarajevo

Prosimo, upoštevaj: na tvoji vozovnici bo naveden tvoj najnovejši naslov.

Istocno Sarajevo

Sarajevo (bus station)

Odkrij vse destinacije

Razišči zemljevid
Sarajevo: Hitre informacije
Mesta s neposredno povezavo

55

Število avtobusnih postaj

2

Država

Bosna in Hercegovina

Okolju prijazno potovanje?

da

Turistične informacije o mestu Sarajevo

Sarajevo - Informacije o mestu

Sarajevo je glavno mesto Bosne in Hercegovine in tudi največje mesto v državi. Ustanovili so ga Osmani ob reki Miljacki. Danes v mestu na 142 kvadratnih kilometrih živi dobrih 200 tisoč prebivalcev, mesto pa velja za eno najpomembnejših na Balkanu. Njegova raznolikost je neverjetna, saj na majhnem prostoru najdemo sinagoge, džamije in cerkve, zgodovina mesta pa je polna neverjetnih, marsikdaj tudi izjemno tragičnih dogodkov. Različne kulture in vere so tukaj ena ob drugi živele stoletja, zato Sarajevo marsikdaj poimenujejo tudi Jeruzalem Evrope.

FlixBus vas iz Slovenije do mesta Sarajevo odpelje iz Ljubljane.

Sarajevo - Znamenitosti

Raziskovanje mesta lahko pričnemo pri spomeniku posvečenemu žrtvam druge svetovne vojne, Večnemu plamenu (Vječna vatra). Otvoritev spomenika je bila 6. aprila 1946, na prvo obletnico osvoboditve nemške okupacije in ogenj je od takrat gorel nepretrgoma. Prenehal je le v času vojne v Bosni, med leti 1992 - 1996.

Od spomenika se po ulici Ferhadija odpravimo proti rimskokatoliški katedrali Srca Isosova iz 19. stoletja zgrajeni v gotskem slogu. Pot nato nadaljujemo naprej vse do slavne Baščaršije, ki v prevodu pomeni glavno tržnico oziroma bazar. Na njej se nahaja otomanska lesena fontana imenovana Sebilj, zgrajena leta 1753, s strani arhitekta Mehmeda Pashe Kukavica. Legenda pravi, da se tisti, ki pije vodo iz fontane nekoč spet vrne v Sarajevo.

V neposredni bližini najdemo Gazi Husrev-Begovo džamijo. Zgrajena je bila leta 1530 in velja za eno najpomembnejših verskih spomenikov islamske kulture na Balkanu. Je kvadratne oblike, s kupolo premera 13 metrov in višine 16 metrov. Je delo enega takrat največjih arhitektov v Istanbulu, Ajema Esirja Alija. Nedaleč od džamije stoji tudi stolp z uro, v svetiču zraven pa je pokopan poglavar bosanskega Sandžaka, ustanovitelj džamije.

Pravi kontrast otomanski arhitekturi predstavlja Nacionalna in univerzitetna knjižnica, ki velja za najpomembnejšo stavbo zgrajeno v času Avstro-ogrske monarhije.

Med pohajkovanjem po mestu boste marsikje na tleh opazili rdečo pobarvane oznake imenovane sarajevske vrtnice. So prav posebni spomeniki vojnih grozot in označujejo kraje, kjer so obsežnejše eksplozije vzele več življenj meščanov. Na nedavno končano vojno opozarja v muzej preurejen Predor rešitve oziroma Tunel Spasa, ki je bil med vojno izkopan v eni izmed hiš na muslimanski strani mesta. Osemsto metrov dolg predor je v obdobju obleganja pomenil edino povezavo mesta s svetom in je rešil tudi mnogo življenj.

Za najlepši razgled se podajte na bližnji mestni hrib Žuto tabijo od koder je prečudovit razgled na mesto.

Sarajevo - Kultura in zgodovina

Mesto Sarajevo so leta 1461 ustanovili Osmani. Dobra 4 stoletja kasneje je prešlo pod Avstro-Ogrsko oblast, kar je povzročilo gradnjo stavb v avstro-ogrskem stilu. Najpomembnejši trenutek v zgodovini mesta je bil 28. junij 1914 nekaj po 10. uri dopoldan, ko je atentator Gavrilo Princip ustrelil avstro-ogrskega prestolonaslednika Franca Ferdinanda in njegovo nosečo ženo Sofijo. Avstro-ogrska monarhija je po dogodku Srbiji napovedala vojno, ki je kasneje prerasla v prvo svetovno vojno, katera je trajala štiri leta in je terjala 37 milijonov mrtvih, ranjenih ali pogrešanih vojakov in civilistov.

Mesto je slabih 80 let kasneje doživelo še eno izjemno težko obdobje. Leta 1992 se je Bosna želela odcepiti od Jugoslavije kar je privedlo do konflikta med bosanskim in srbskim prebivalstvom. Armada Republike Srbske je mesto oblegala od 2. maja 1992 do 25. februarja 1996, v času obleganja pa je bilo ubitih več kot 10 tisoč ljudi ter več kot 50 tisoč ranjenih. Obleganja je bilo uradno konec 29. februarja 1996, posledice pa so bile ogromne, saj se je povojna populacija zmanjšala na 63% predvojne, občutno pa se je spremenilo tudi etnično razmerje prebivalstva. V mestu je še dandanes močno živ spomin na vojne čase, svetu najbolj znana zgodba pa je tragična ljubezenska zgodba o Bošku in Admiri, o Romeu in Juliji iz Sarajeva. Srb in Bošnjakinja, ki sta dokaz, da prava ljubezen ne pozna narodnosti, verskega prepričanja in predsodkov, sta želela zapustiti oblegano Sarajevo ter si ustvariti skupno življenje, a sta umrla pod streli ostrostrelca na Vrbenjskem mostu, njuni trupli pa sta na nikogaršnji zemlji ostali celih osem dolgih dni. Zgodbo o njuni ljubezni je svetu posredoval ameriški novinar Kurt Schork, njun umor pa je do danes ostal nekaznovan. Med meščani veljata za opomin, da je vojna nesmiselna, s čemer se strinja tudi mesto samo, ki s strelnimi luknjami v svojih stavbah brezkompromisno opominja na zgodovino, ki se nikoli več ne sme ponoviti.

Sarajevo - Nočno življenje

Za marsikoga je med glavnimi razlogi za obisk Sarajeva tudi odlična bosanska kulinarika, čevapi, bosanska kava in burek. Za eno najboljših restavracij velja Ćevabdžinica Željo, prepričani pa smo, da ne boste razočarani niti v drugih restavracijah. Po kosilu si privoščite počitek ob pravi bosanski kavi, zvečer pa raziščite bogato ponudbo nočnega življenja v barih in klubih.

V mestu se tekom leta odvije veliko dogodkov in festivalov, med najbolj znanimi in obiskanimi pa so Sarajevo film festival z dolgoletno tradicijo in mednarodni festival dokumentarnih filmov Jahorina. Poleti se odvijejo Baščarske noči, decembra pa organizirajo božično-novoletni sejem.

Zanimivosti o mestu Sarajevo

Leta 1984 so v Sarajevu potekale štirinajste zimske olimpijske igre. Jugoslavija je pri kandidaturi za gostitelja olimpijskih iger premagala Japonsko in Švedsko. To je bilo prvič v zgodovini, da so bile igre izvedene v komunistični državi. Na igrah je sodelovalo je 1272 športnikov iz 49 držav, maskota iger pa je bil legendarni volk Vučko. Največ medalj je osvojila Sovjetska zveza, Jurij Franko pa je za takratno Jugoslavijo prismučal srebrno medaljo v veleslalomu.


O avtorici Patricija

Zagotovo ne spadam med ekstremne popotnike, a odkar sem pri šestnajstnih letih obiskala Firence sem v sebi odkrila strast do potovanja, načrtovanih in spontanih izletov, ljubezen do odkrivanja sveta za vogalom in do spoznavanja najrazličnejših kultur ter navezovanja mednarodnih prijateljstev. Od takrat se droben delec mene nikakor ne more ustaliti in me vedno znova prisili, da spakiram kovčke ali pa samo nahrbtnik in se podam na pot. Včasih te moje potovalne avanture postanejo tudi zgodba na mojem blogu Postcards.


Storitve na avtobusu so odvisne od razpoložljivosti