Avtobus do in iz Karlsruhe

Informacije COVID-19

Informacije za naše potnike.
Klikni tukaj

Udobje na avtobusu

Naši avtobusi so opremljeni z velikimi in udobnimi sedeži, straniščem, Wi-Fi povezavo in električnimi vtičnicami.
Storitve na naših avtobusih

Obsežna mreža avtobusnih povezav

Izbiraj med več kot 3.000 izletniškimi destinacijami v 35 državah in odkrij Evropo s FlixBusom.
Pregled naših povezav

Potuj okolju prijazno

Naši učinkoviti avtobusi se dokazano ponašajo z odličnim ogljičnim odtisom na potnika oz. prevoženi kilometer.
Potovanje z avtobusom in okolje

Na tej strani


Avtobusne postaje v Karlsruhe

Prosimo, upoštevaj: na tvoji vozovnici bo naveden tvoj najnovejši naslov.

Karlsruhe glavna železniška postaja

Odkrij vse destinacije

Razišči zemljevid
Karlsruhe: Hitre informacije
Mesta s neposredno povezavo

289

Število avtobusnih postaj

1

Država

Nemčija

Okolju prijazno potovanje?

da

Turistične informacije o mestu Karlsruhe

Karlsruhe - Informacije o mestu

Nemško mesto Karlsruhe leži ob reki Ren v nemški zvezni deželi Baden-Württemberg blizu francoske meje. Od Stuttgarta, glavnega mesta Baden-Württemberga je oddaljeno dobrih 70 kilometrov, od nemškega bančnega središča Frankfurt na Majni pa ga loči 130 kilometrov. Mesto ima nekaj več kot 300 tisoč prebivalcev in velja za drugo največje mesto v omenjeni zvezni deželi. V celoti leži na vzhodni strani reke Ren, nedaleč stran od znane nemške hribovite pokrajine Črni gozd (Schwarzwald). V mestu imata sedež dva najvišja sodišča v državi. Mesto velja za središče največje nemške rafinerije nafte, močno pa se osredotoča tudi na področje raziskav in razvoja. Tukaj ima svoje glavne pisarne tudi podjetje EnBW, eno izmed največjih nemških ponudnikov električne energije.

Mesto je dovolj majhno, da si njegove glavne turistične znamenitosti ogledate v enem dnevu, zato vam priporočamo, da ogled združite z ogledom Stuttgarta ali pa z ogledom čudovitega baročnega mesta Heidelberg.

FlixBus vas iz Slovenije do mesta Karlsruhe odpelje z direktno linijo iz Ljubljane, Maribora ali Ptuja.

Karlsruhe - Znamenitosti

Glavna znamenitost mesta je palača Karlsruhe iz začetka 18. stoletja. V času druge svetovne vojne je bila močno poškodovana, a so jo kasneje obnovili in danes se v njej nahaja muzej Badisches Landesmuseum. Palačo obdaja grajski park (Schlosspark), ki je kot nalašč za sprehode.

Na trgu Marktplatz boste opazili kamnito piramido, ki označuje kraj kjer je pokopan ustanovitelj mesta. Piramida iz rdečega peščenjaka je bila zgrajena med letoma 1823 – 1825 in v višino meri 6 metrov in pol. Kljub temu, da je bilo mesto med drugo svetovno vojno bombardirano, piramida ni utrpela nobene škode. Na istem trgu se nahajata tudi glavna mestna luteranska cerkev (Evangelische Stadtkirche) in mestna hiša. Na Kaiserstrasse se nahaja največja cerkev v mestu imenovana Mala cerkev (Kleine Kirche), ki je bila zgrajena med letoma 1773 in 1776. Cerkev sv. Štefana v neoklasičnem slogu iz začetka 19. stoletja pa se nahaja na naslovu Erbprinzenstrasse.

V bližini železniške postaje je lociran živalski vrt, mesto pa se lahko pohvali tudi z dvema botaničnima vrtovoma, Botanischer Garten Karlsruhe je del palače, Botanischer Garten der Universität Karlsruhe pa je vzdrževan s strani mestne univerze.

Mesto ima tudi lepo število muzejev. Muzej ur (Zeitgeist – Uhrenmuseum) najdemo na Jean-Ritzert-Strasse, prirodoslovni muzej (Naturkundmuseum Karlsruhe) s stalnimi in gostujočimi razstavami pa se nahaja na Erbprinzenstrasse. Prav nekaj posebnega je tudi Center umetnosti in medijske tehnologije (Zentrum für Kunst und Medientechnologie), ki se nahaja v nekdanji tovarni streliva. Na Hermann-Levi-Platz je locirana operna hiša (Badisches Staatstheater Karlsruhe), na Hans-Thoma-Strasse pa galerija (Staatliche Kunsthalle Karlsruhe), ki jo je leta 1846 zgradil arhitekt Heinrich Hübsch.

Karlsruhe - Kultura in zgodovina

Mesto je bilo ustanovljeno 17. junija 1715. Ustanovil ga je mejni grof Karl Wilhelm von Baden po sporu s prebivalci mesta Durlach. Načrtovano je bilo okrog baročne palače, kasneje je postalo glavno mesto dežele Baden-Durlach in nato leta 1771 še glavno mesto združene dežele Baden. Leta 1822 je bil v mestu zgrajen prvi parlament v nemški državi, leta 1860 je bila izvedena prva mednarodna konferenca kemikov, leta 1844 pa se je v mestu rodil Karl Benz, inženir in izumitelj prvega avtomobila ter ustanovitelj Mercedes-Benza. V času druge svetovne vojne je bilo mesto močno poškodovano med bombardiranjem, po vojni pa je postalo ameriška vojaška baza.

Karlsruhe - Nočno življenje

Preden se odpravite raziskovat nočno življenje si za večerjo privoščite nemško različico pice imenovano Flammkuchen, zraven pa za žejo popijte lokalno pivo Hoepfner. Na Haid-und-Neu-Strasse si lahko pivovarno tudi ogledate.

V mestu se tekom leta odvijejo najrazličnejši dogodki in festivali. V februarju se vsakoletno odvije plesni dogodek Handel Festival. Za mlajšo generacijo je poskrbljeno s kulturnim festivalom za otroke in mladostnike Kix, festival Zeltival pa združi mednarodno in domačo glasbo ter preplavi mesto z ritmi afriške, latinske in romske glasbe.

Zanimivosti o mestu Karlsruhe

Mestna legenda pravi, da je bilo ameriško mesto Washington zgrajeno po vzoru mesta Karlsruhe. Thomas Jefferson je v letih 1785 in 1789 deloval kot ameriški ambasador v Franciji in ob obisku Karlsruha ga je navdušila njegova razporeditev ulic, saj je mesto zgrajeno okoli baročne palače v središču, do katere vodi 32 ulic in skupaj pričarajo podobo pahljače. Zaradi tega se je mesta prijel nadimek Pahljačasto mesto. Jefferson naj bi kasneje francoskemu arhitektu Pierru Charlesu L'Enfantu naročil, da se naj pri preoblikovanju mestnih ulic Washingtona zgleduje po Karlsruhu in nastal je slavni washingtonski pentagram.


O avtorici Patricija

Zagotovo ne spadam med ekstremne popotnike, a odkar sem pri šestnajstnih letih obiskala Firence sem v sebi odkrila strast do potovanja, načrtovanih in spontanih izletov, ljubezen do odkrivanja sveta za vogalom in do spoznavanja najrazličnejših kultur ter navezovanja mednarodnih prijateljstev. Od takrat se droben delec mene nikakor ne more ustaliti in me vedno znova prisili, da spakiram kovčke ali pa samo nahrbtnik in se podam na pot. Včasih te moje potovalne avanture postanejo tudi zgodba na mojem blogu Postcards.


Storitve na avtobusu so odvisne od razpoložljivosti