Avtobus do in iz Malmö

Informacije COVID-19

Informacije za naše potnike.
Klikni tukaj

Udobje na avtobusu

Naši avtobusi so opremljeni z velikimi in udobnimi sedeži, straniščem, Wi-Fi povezavo in električnimi vtičnicami.
Storitve na naših avtobusih

Obsežna mreža avtobusnih povezav

Izbiraj med več kot 3.000 izletniškimi destinacijami v 35 državah in odkrij Evropo s FlixBusom.
Pregled naših povezav

Potuj okolju prijazno

Naši učinkoviti avtobusi se dokazano ponašajo z odličnim ogljičnim odtisom na potnika oz. prevoženi kilometer.
Potovanje z avtobusom in okolje

Na tej strani


Avtobusne postaje v Malmö

Prosimo, upoštevaj: na tvoji vozovnici bo naveden tvoj najnovejši naslov.

Malmö glavna železniška postaja

Malmö Comati stop (Kristianiagatan)

Odkrij vse destinacije

Razišči zemljevid
Malmö: Hitre informacije
Mesta s neposredno povezavo

50

Število avtobusnih postaj

2

Država

Švedska

Okolju prijazno potovanje?

da

Turistične informacije o mestu Malmö

Malmö - Informacije o mestu

Malmö, tretje največje švedsko mesto, leži na skrajnem jugu države ob ožini Øresund. Od glavnega mesta Švedske, Stockholma, je oddaljeno dobrih 600 kilometrov. Dosti bližje mu je dansko glavno mesto Kopenhagen, s katerim je povezan z mostom Øresund. Zgodovina tega industrijskega mesta je močno povezana s takrat največjo ladjedelnico na svetu, podjetja Kocmus. Ko je ladjedelnica propadla se je mesto soočilo z nadpovprečno brezposelnostjo. Ta problem so poskušali rešiti s transformacijo industrijskega mesta v mesto znanja, kar se danes odraža v velikem številu tujih študentov, mesto pa ima tudi najvišji odstotek prebivalstva neskandinavskega rodu v državi, saj 270 tisoč prebivalcev mesta govori kar 100 različnih jezikov in pripada več kot 150 različnim narodnostim. Največ priseljencev izvira iz držav Srednjega vzhoda, Jugovzhodne Azije, nekdanjih jugoslovanskih republik in Danske. Danes se mesto zavzema za ekološko zavedno življenje z moderno in varčno arhitekturo.

Priporočamo vam, da izlet združite tudi z obiskom Kopenhagna ali pa si oglejte švedsko mestece Lund, ki slovi po eni najprestižnejših univerz v državi. Prav tako vam priporočamo ogled enega najstarejših švedskih mest Helsinborga, kjer se nahaja rezidenca švedske kraljeve družine, palača Sofiero, ki jo obdajajo čudoviti vrtovi rododendronov.

Malmö - Znamenitosti

V središču mesta lahko na Velikem in Malem trgu občudujete lepo ohranjene zgradbe iz 15. in 16. stoletja. Na Velikem trgu najdemo kip kralja Karl X. Gustava, znanega po tem, da je zavzel mesto, ki je bilo originalno v danski oblasti, v neposredni bližini trga pa se nahaja tudi stara mestna cerkev sv. Petra (Sankt Petri kyrka) iz 14. stoletja v gotskem slogu, ki velja za najstarejšo zgradbo v mestu. Domačini še posebej radi uživajo v kavarnicah in gostinskih lokalih na trgu Lilla, zato se jim pridružite in doživite pristen mestni utrip. Med trgom Lilla in glavno mestno utrdbo Malmöhus se nahaja četrt Gamla Väster, ki velja za enega najstarejših mestnih predelov in je polna galerij, butikov, trgovinic in restavracij.

Glavno mestno tržnico Malmö Stadsbibliotek, ki velja za čudovit skupek tradicionalne in moderne arhitekture, obdaja osrednji mestni park Kungsparken.

Na zahodnem robu mestnega jedra najdemo glavno mestno utrdbo Malmöhus iz sredine 15. stoletja. Nekoč je bila v lasti danskih kraljev, saj je bilo mesto originalno pod dansko oblastjo, kasneje pa je bil v utrdbi tudi zapor. Danes tam najdemo zgodovinski muzej, terarij in akvarij.

Simbol mesta je vrteči se torzo, ki velja za najbolj prepoznavno in značilno zgradbo v mestu. Gre za 190 metrov visoko stolpnico, ki je bila zgrajena leta 2005 in velja za najvišjo stolpnico v Skandinaviji.

Obiščete lahko tudi Tehniški in pomorski muzej Malmö (Tekniska och Sjöfartsmuseet) v katerem se nahaja kokpit Vickers Viscount in celo švedska podmornica U3 iz leta 1943. V mestni umetnostni galeriji (Malmö Konsthall) pa si lahko ogledate eno največjih evropskih zbirk moderne umetnosti.

Od vsega pohajkovanja po mestu si lahko odpočijete na kateri izmed petih mestnih plaž: Ribersborg, znana tudi pod imenom Skandinavska Copacobana, Klagshamn, Sibbarp in plaža Västra hamnen.

Malmö - Kultura in zgodovina

Mesto je bilo ustanovljeno v 13. stoletju kot pristanišče. Desetletja je veljalo za drugo največje dansko mesto, saj je danska monarhija vladala območju vse do sredine 17. stoletja, ko je celotno upravno območje Skåne in tudi mesto Malmö, prešlo v švedske roke kot posledica vojne med Dansko in Švedsko. Mesto je prevladovalo na jugu kot največje trgovsko središče tega južnega območja, še večji razcvet pa je doživelo v času industrializacije, ko je postalo delavsko mesto in eno najbolj industrializiranih mest v Skandinaviji. Po zatonu industrijske panoge je prebivalstvo v mestu zašlo v krizo, brezposelnost pa je strmo naraščala, dokler se ni mesto transformiralo v mesto znanja in znanosti.

Po petih letih gradnje, so leta 2000 za promet odprli most Øresund, ki čez istoimensko ožino povezuje Kopenhagen in Malmö. Velja za najdaljši železniško - cestni most v Evropi, dolg je slabih osem kilometrov, od tega so štirje kilometri v tunelu pod vodo. Zamisel za most izvira iz davnega leta 1936, a so gradnjo zaradi začetka druge svetovne vojne preložili. Danes most velja za glavno prometno povezavo med Skandinavijo in Srednjo Evropo.

Malmö - Nočno življenje

Na jugu mestnega središča se nahaja trg Möllevångstorget, ki ga lokalno prebivalstvo poimenuje tudi Möllan in kjer najdemo veliko barov, restavracij in nočnih klubov. Raznolikost mestnega prebivalsta se kaže tudi v njegovi kulinariki, tukaj najdemo dansko, azijsko in balkansko hrano. Priporočamo vam tradicionalno debelo palačinko, nadevano z ocvrto slanino imenovano äggakaka. Prebivalci Malma so prepričani, da je njihovo mesto zaradi svoje široke kulinarične ponudbe tudi izredno prijazno do veganov.

Tekom poletja lahko obiskovalci uživajo na festivalu umetnosti Sommarscen, v avgustu pa se v mestu odvije tudi tradicionalni mestni festival Malmöfestivalen z bogato glasbeno, kulturno in umetniško ponudbo.

Zanimivosti o mestu Malmö

3. oktobra 1981 se je v Malmu rodil švedski nogometaš Zlatan Ibrahimović. Je sin bosanskega očeta in hrvaške matere, ki se je nad nogometom navdušil pri desetih letih, svojo profesionalno nogometno kariero pa je začel leta 1999, ko je zaigral za nogometni klub Malmö FF. V svoji uspešni nogometni karieri je za švedsko reprezentanco zaigral več kot stokrat ter dosegel 62 zadetkov, kar ga uvršča na prvo mesto med švedskimi nogometaši. Kar deset let zapored, od leta 2007 do 2016 je bil razglašen za najboljšega švedskega nogometaša. Na Švedskem velja za pravo nogometno legendo, zato se morate vsi nogometni navdušenci med obiskom Malma odpraviti na Bennets väg 2, kjer najdete nogometno igrišče Zlatan Court.


Storitve na avtobusu so odvisne od razpoložljivosti