flixbus logo
hero image

Avtobus do in iz Bibinje

Informacije COVID-19

Informacije za naše potnike.
Klikni tukaj

Udobje na avtobusu

Naši avtobusi so opremljeni z velikimi in udobnimi sedeži, straniščem, Wi-Fi povezavo in električnimi vtičnicami.
Storitve na naših avtobusih

Obsežna mreža avtobusnih povezav

Izbiraj med več kot 2.500 izletniškimi destinacijami v 35 državah in odkrij Evropo s FlixBusom.
Pregled naših povezav

Potuj okolju prijazno

Naši učinkoviti avtobusi se dokazano ponašajo z odličnim ogljičnim odtisom na potnika oz. prevoženi kilometer.
Potovanje z avtobusom in okolje

Na tej strani

Avtobusne postajeVodnik po mestu

Avtobusne postaje v Bibinje

Prosimo, upoštevaj: na tvoji vozovnici bo naveden tvoj najnovejši naslov.

Bibinje

Odkrij vse destinacije

Izbiraj med več kot 2.500 izletniškimi destinacijami v 37 državah.

Razišči zemljevid
Bibinje: Hitre informacije
Mesta s neposredno povezavo

47

Število avtobusnih postaj

1

Država

Hrvaška

Okolju prijazno potovanje?

da

Turistične informacije o mestu Bibinje

Bibinje - Informacije o mestu

Majhno obmorsko mesto Bibinje se nahaja v neposredni bližini Zadra, le 8 kilometrov južneje, ob magistralni cesti Zadar - Šibenik. Mesto v Severni Dalmaciji, v Zadarski županiji, ima 4 tisoč prebivalcev, turistično najbolj oblegano pa je tekom poletja. V največji meri se ukvarjajo s turizmom ter ribolovom in pridelavo oljk.

Za relativno majhno mesto ima veliko zgodovinskih znamenitosti, ter čudovite plaže, primerne tako za družine kot za športne navdušence. Mestne plaže Branimirova obala, Šulterova vala, in obala Alfreda Lisice se raztezajo v liniji nekaj kilometrov ob obali ter so po večini prodnate, južneje pa najdemo peščeno in betonirano plažo Punta Rožica. Vsi, ki na dopusti radi ostajajo aktivni bodo uživali v kolesarjenju, odbojki na mivki, potapljanju, jadranju in v mnogih ostalih športnih aktivnostih.

Bibinje ležijo v bližini najlepših hrvaških nacionalnih parkov. Lokalne turistične agencije ponujajo širok nabor izletov do bližnjih Kornatov, ter do nacionalnih parkov Krka, Paklenica in Plitvička jezera. V bližini se nahajajo tudi naravni parki Vransko jezero, ki je največje sladkovodno jezero na Hrvaškem in je pravi raj za ljubitelje rekreativnega ribolova in za opazovalce ptic, naravni park Velebit, ter naravni park Telašćica na Dugem otoku. Mesto pa je tudi idealna iztočnica za izlete do mest Nin, Zadar, Šibenik, Biograd na moru ali za raziskovanje sosednjih otokov Pašman ali Ugljan.

V Bibinje vas FlixBus popelje z direktno linijo iz Zagreba, če potujemo iz Maribora pa moramo prestopiti v Zadru, prav tako, če se podamo v Bibinje iz Ljubljane.

Bibinje - Znamenitosti

Glede na majhnost je v Bibinjah res veliko cerkva razsajenih po celotnem mestu, kar kaže kako močno vlogo je imela religija v preteklosti na tem območju. Na trgu Janeza Krstnika najdemo istoimenovano cerkev iz 12. stoletja, ki je bila zgrajena s strani benediktincev, nedaleč stran pa cerkev sv. Roka iz 16. stoletja. Gre za najstarejši cerkvi v mestu. Kasneje, leta 1985 so zgradili cerkev Marije Device in še deset let kasneje, 1995, ob vznožju hriba Sasavec, cerkev Vseh svetih. Vsi ljubitelji muzejev in zgodovine lahko obiščete Mestni muzej Bibinje in si ogledate zanimivo etnografsko zbirko.

Bibinje - Kultura in zgodovina

Območje Bibinj je bilo naseljeno že v času Rimljanov, takrat se je imenovalo Vibinje, po rimskem patriciju, ki ga je imel v lasti. Bibinje, kot jih poznamo danes pa se v pisnih dokumentih prvič omenjajo leta 1214 pod imenom Bibanum. Kraj naj bi bil prvotno zgrajen na vrhu hriba nad sosednjim mestom. Ko je območje prizadela črna kuga, so se preživeli prebivalci preselili na sedanjo lokacijo na polotok ob morju in nastale so današnje Bibinje.
Leta 1066 so v Zadru ustanovili Benediktinski red in benediktinci so od hrvaškega kralja Petra Krešimirja IV. v dar dobili tudi območje Bibinj. Mesto se je pod zaščito Benediktincev, gospodarsko razvijalo, a je bil razvoj zaustavljen sredi 15. stoletja, ko so na območje začeli vpadati Turki. Sledilo je eno najtežjih obdobij za mesto v njegovi celotni zgodovini, ki je rodilo tudi enega največjih ljudskih junakov, duhovnika Stipana Sorića iz Bibinj. Leta 1468 je beneška vlada utrdila Bibinje z močno obrambno steno in stolpom.
20. stoletje je v Bibinje prineslo razvoj turizma, ki traja še danes in je ena najpomembnejših gospodarskih panog mesta.

Bibinje - Nočno življenje

Zvečer se odpravite v staro mestno jedro in si v lokalni restavraciji oziroma taverni privoščite pravo dalmatinsko hrano izpod peke in uživajte v dnevno sveži ponudbi rib ter v kozarčku vina z okoliških vinogradov. Prijetno se lahko sprostite v neštetih lokalih ob obali, a vsi tisti, ki ste željni prave klubske zabave se boste morali odpraviti do bližnjega mesta Zadar.

Mesto skozi vso leto priredi nekaj že tradicionalnih festivalov, z vrhuncem v poletnih mesecih. V velikonočnem času, na veliki petek organizirajo tradicionalno Velikonočno procesijo, ki velja za eno najbolj popularnih procesij v času Velike noči na Hrvaškem.

Od leta 1977 se v Bibinjah odvija vsakoletni festival dalmatinskih klap pod naslovom Raspivano Bibinje. Festival, kjer se pojejo tradicionalne pesmi in pesmi a capella (brez glasbene spremljave) že več ko trideset let privablja ogromno poslušalcev. Dogaja se na vrhuncu poletne sezone v avgustu in postrežejo s klapami tako iz Dalmacije, kot tudi od drugod. Vzdušje je pravo dalmatinsko, festival pa se odvija na trgu Sri Sela.

Zaveznik mesta Bibinje, sv. Rok goduje 16. avgusta. Večer prej se v mestu odvije zabava, ob polnoči v zalivu izobesijo hrvaško zastavo ter pripravijo ognjemet, na dan praznika pa je čez ulice starega mestnega jedra izvedena procesija s kipom svetnika ter različni glasbeno -kulturni dogodki skozi dan.

Od junija do začetka septembra organizirajo Poletni festival, ko se zvrstijo tako dnevi folklore kot tudi tekmovanje v odbojki na mivki, koncerti na prostem in ribiške fešte.

Zanimivosti o mestu Bibinje

Dalmatinske klape so simbol in ponos Dalmacije. Beseda klapa v prevodu pomeni skupino prijateljev. Gre za a capella petje, ki ima svoje korenine v cerkvenih zborih, sestavljeno pa je iz prvega in drugega tenorja, baritona in basa. Za a capella petje je značilno, da se poje brez instrumentalne podlage. Besedila pesmi največkrat opisujejo in poveličujejo domovino, ljubezen, še posebej nesrečno, in seveda eno in edino, najlepše dalmatinsko morje. Pevci na nastopu nosijo tradicionalne dalmatinska oblačila. Leta 2012 so glasbeno obliko »klape« dodelili tudi v UNESCO kulturno dediščino človeštva. Da je pesem klap moderna tudi dandanes priča dejstvo, da je leta 2013 Hrvaško na evroviziji zastopala klapa s Mora, s pesmijo Mižerija.


O avtorici Patricija

Zagotovo ne spadam med ekstremne popotnike, a odkar sem pri šestnajstnih letih obiskala Firence sem v sebi odkrila strast do potovanja, načrtovanih in spontanih izletov, ljubezen do odkrivanja sveta za vogalom in do spoznavanja najrazličnejših kultur ter navezovanja mednarodnih prijateljstev. Od takrat se droben delec mene nikakor ne more ustaliti in me vedno znova prisili, da spakiram kovčke ali pa samo nahrbtnik in se podam na pot. Včasih te moje potovalne avanture postanejo tudi zgodba na mojem blogu Postcards.


Storitve na avtobusu so odvisne od razpoložljivosti