Če imaš težave pri dostopanju do tega spletnega mesta, te prosimo, da nas pokličeš na +49 (0)30 300 137 300 ali prek aplikacije Pomočnik Google FlixBus.

§§ geoTextTitle §§

§§ geoLinkText §§

Avtobus do in iz Orvieto

Informacije COVID-19

Informacije za naše potnike.

Klikni tukaj
Naši učinkoviti avtobusi se dokazano ponašajo z odličnim ogljičnim odtisom na potnika oz. prevoženi kilometer.

Potuj okolju prijazno

Naši učinkoviti avtobusi se dokazano ponašajo z odličnim ogljičnim odtisom na potnika oz. prevoženi kilometer.

Potovanje z avtobusom in okolje
Velika mreža avtobusnih povezav

Obsežna mreža avtobusnih povezav

Izbiraj med več kot 2.500 izletniškimi destinacijami v 35 državah in odkrij Evropo s FlixBusom.

Pregled naših povezav
Naši avtobusi so opremljeni z velikimi in udobnimi sedeži, straniščem, Wi-Fi povezavo in vtičnicami.

Udobje na avtobusu

Naši avtobusi so opremljeni z velikimi in udobnimi sedeži, straniščem, Wi-Fi povezavo in električnimi vtičnicami.

Storitve na naših avtobusih

O avtorici Patricija

Patricija Zagotovo ne spadam med ekstremne popotnike, a odkar sem pri šestnajstnih letih obiskala Firence sem v sebi odkrila strast do potovanja, načrtovanih in spontanih izletov, ljubezen do odkrivanja sveta za vogalom in do spoznavanja najrazličnejših kultur ter navezovanja mednarodnih prijateljstev. Od takrat se droben delec mene nikakor ne more ustaliti in me vedno znova prisili, da spakiram kovčke ali pa samo nahrbtnik in se podam na pot. Včasih te moje potovalne avanture postanejo tudi zgodba na mojem blogu Postcards.
Ptuj
30 let
Backpacker

Turistične informacije o mestu Orvieto

Majhno italijansko mestece Orvieto.

Orvieto - Informacije o mestu

Majhno italijansko mestece Orvieto z dobrimi 20 tisočimi prebivalci leži v jugozahodnem delu Italije, v pokrajini Umbrija. Mesto, v katerem so v zgodovini pomembno vlogo odigrali papeži, je locirano na dobrih 300 metrov visokem hribu, ki ga sestavlja neprepustna kamnina vulkanskega tufa.
Orvieto je od Rima oddaljen dobrih 120 kilometrov proti severu, mesto je bilo od nekdaj pomembna postojanka na trgovski poti Rim - Firence, danes pa ga marsikateri popotnik izbere za enodnevni izlet, ko se mudi v omenjenih mestih.
Največ turistov to slikovito srednjeveško mestece, do katerega se podajo z žičnico, obišče tekom toplejše polovice leta predvsem z namenom, da si ogleda slavno katedralo z resensančnim pročeljem in uživa v odličnih belih vinih značilnih za Umbrijo.
Umbrija meji na pokrajine Toskana, Lacij in Marko in leži na sredini Apeninskega polotoka. Poleg alpskih pokrajin je edina italijanska pokrajina brez izhoda na morje. Znana je po neštetih cerkvah, katedralah in bazilikah, ki pričajo o bogati preteklosti, močno povezani s krščansko vero. Orvieto je tako majhno mestece, da si ga lahko ogledate v enem samem dnevu, zato je dobra ideja, da obisk mesta združite tudi z obiskom ostalih zanimivih umbrijskih mest kot sta Assisi ali Perugia.
Corsica, Serancia, Olmo in Santa Maria della Stella

Orvieto - Znamenitosti

Mesto je razdeljeno na štiri okrožja: Corsica, Serancia, Olmo in Santa Maria della Stella. Glavna mestna trga, Piazza Cahen in Piazza della Repubblica sta med seboj povezana z glavno ulico Corso Cavour. Najstarejši del mesta je ob cerkvi San Giovenale, ki ni samo najstarejša mestna cerkev, ampak tudi najstarejša cerkev v Umbriji. Zgrajena je bila v 11. stoletju na ruševinah etruščanskega templja.
Zraven trga Piazza Cahen se nahaja trdnjava Rocca Albornoziana, od koder lahko uživate v čudovitih razgledih na umbrijsko pokrajino. 
Poleg vhoda v Orvieto najdemo ruševine etruščanskega templja Belvedere in vrelec Sv. Patrika iz 16. stoletja, ki ga je na željo papeža Klemna VII izdelal inženir Antonio da Sangallo.
V samem centru mesta, kjer se glavna ulica Corso Cavour sreča z ulico Via del Duomo se nahaja Torre del Moro, 47 metrov visok urni stolp, ki je obenem tudi najvišja zgradba v mestu in z vrha katerega se ponuja 360° pogled na mesto. V neposredni bližini urnega stolpa najdemo trg Piazza del Popolo, na katerem kraljuje istoimenska palača.  
V mestu se nahaja lepo število cerkva. Cerkev San Francesco  iz 13. stoletja se nahaja na najvišji točki v mestu, znana pa je po kanonizaciji francoskega kralja Ludvika IX leta 1297. Na Trgu republike pa si lahko ogledamo cerkev Sant’Andrea, s prav posebnim zvonikom.
Vse te cerkve pa živijo v senci slavne katedrale, simbola Orvieta. Katedrala iz belega lehnjaka in zeleno-črnega bazalta velja za eno najlepših v Italiji. Začetki njene gradnje segajo v 13. stoletje, gotsko fasado, ki je bila dokončana šele v 17. stoletju, pa je zasnoval arhitekt in kipar iz Siene, Lorenzo Maitani.      
Orvieto - Kultura in zgodovina

Orvieto - Kultura in zgodovina

Etruščanski artefakti, ki si jih lahko ogledamo v muzeju Claudio Faina e Museo Civico pričajo o tem, da je bilo mesto naseljeno že v času Etruščanov. Zaradi njegove lege, ki je mestu omogočala naravni obrambni položaj, so ga Rimljani oblegali kar dve leti preden se je mesto predalo. Ko je mesto prešlo v roke Rimljanov, so ti prvotne prebivalce napodili in uničili večino dokazov o življenju Etruščanov v Orvietu. Rimljani so mesto uporabljali, da so zalagali Rim z žitom in odličnim belim umbrijskim vinom. Po propadu Rimskega imperija  je bil v mesto prenesen škofijski sedež iz Bolsene. Srednji vek je prinesel rast in razvoj mesta, ki je imelo takrat urejen politični sistem in urbanistično strukturo. Od 12. stoletja naprej je mesto priznavalo papeško oblast. Papež Urban IV je v času civilne vojne v Rimu bival prav v Orvietu, saj je bilo mesto eno izmed le dveh mest, ki sta imela papeške palače. Obdobje izobilja je trajalo do leta 1348, ko je mesto zajela kuga, pretresali pa so ga tudi nenehni politični spori med pomembnimi družinami. Med 17. in 18. stoletjem je mesto doživelo arhitekturno preobrazbo, zgrajenih je bilo veliko renesančnih palač. Tudi v 19. in 20. stoletju se je urbanizacija in prenova mesta nadaljevala, davnega leta 1888 je pričela obratovati tudi žičnica, ki obratuje še dandanes.
Orvieto - Dogodki in nočno življenje

Orvieto - Nočno življenje

Med obiskom Orvieta zagotovo ne boste lačni ali žejni, saj simpatične italijanske taverne najdemo na vsakem vogalu. Umbrija je znana predvsem po svinjini iz izdelkih iz nje, še posebej je priljubljen pršut. Med najstarejše in najbolj tradicionalne jedi, ki jih lahko poskusite, se uvrščata “palomba alla leccarda” in “pollo alla cacciatore”. Tudi za ljubitelje testenin je dobro poskrbljeno, saj so umbrichelli tradicionalne testenine, ki izvirajo iz tega okraja. Priporočamo vam “umbrichelli all’arrabbiata” ali “umbricelli al tartufo”. 
V mestu se odvija veliko dogodkov, od religioznih do športnih in glasbenih. Vsi gurmani spomladi ne smete zamuditi Gelati d’ Italia, festivala sladoleda, v drugi polovici leta pa je izveden Orvieto con Gusto, festival hrane in vina. Za vse ljubitelje glasbe v avgustu poskrbijo s festivalom narodne glasbe, v zimskem času pa z božično-novoletnim jazz festivalom. Vsi športni navdušenci zagotovo ne smete manjkati na Staffetta dei Quartieri, tekaški tekmi v kateri se med seboj pomerijo mestna okrožja ali na Cronoscalata della Castellana, avtomobilistični dirki po slikovitih umbrijskih gričih.

Zanimivosti o mestu Orvieto

Mesto skriva ogromno tudi pod svojim površjem, saj se pod Orvietom nahaja pravi labirint jam in predorov, starih več kot 2 tisoč let, po katerih se lahko odpravite na vodene oglede. Ogromen podzemni svet, s konstantno temperaturo zraka 14 stopinj celzija, zajema  več kot 1200 dvoran, hodnikov in stopnišč, ki so delo človeških rok. Zgradili so ga Etruščani z namenom, da si s podzemnimi cisternami in kanali uredijo zajemanje deževnice in preskrbo mesta s pitno vodo.