Avtobus do in iz Darmstadt

Zdravje in varnost

Poskrbite, da boste med potovanjem z nami varni tudi vi in drugi potniki.
Več

Udobje na avtobusu

Naši avtobusi so opremljeni z velikimi in udobnimi sedeži, straniščem, Wi-Fi povezavo in električnimi vtičnicami.
Storitve na naših avtobusih

Obsežna mreža avtobusnih povezav

Izbiraj med več kot 3.000 izletniškimi destinacijami v 35 državah in odkrij Evropo s FlixBusom.
Pregled naših povezav

Potuj okolju prijazno

Naši učinkoviti avtobusi se dokazano ponašajo z odličnim ogljičnim odtisom na potnika oz. prevoženi kilometer.
Potovanje z avtobusom in okolje

Na tej strani


Avtobusne postaje v Darmstadt

Prosimo, upoštevaj: na tvoji vozovnici bo naveden tvoj najnovejši naslov.

Odkrij vse destinacije

Turistične informacije o mestu Darmstadt

Darmstadt - Informacije o mestu

Nemško mesto Darmstadt je locirano v nemški zvezni deželi Hessen dobrih 35 kilometrov južno od bančnega središča Frankfurt ob Majni. Mesto, ki je bilo v 19. stoletju celo glavno mesto omenjene dežele, ima okoli 150 tisoč prebivalcev in se ponaša z vzdevkom Mesto znanosti, saj v mestu najdemo sedež Evropskega središča za vesoljske operacije. Darmstadt je od glavnega mesta zvezne dežele Hessen, Wiesbadna, oddaljen slabih 50 kilometrov, zanj pa so značilne zgradbe zgrajene v slogu Art Nouveau. Četudi je bilo mesto tekom druge svetovne vojne zaradi bombardiranja močno poškodovano, lahko danes obiskovalcem ponudi marsikaj in je idealen cilj za enodnevni izlet. FlixBus vas iz Slovenije do mesta Darmstadt odpelje iz Ljubljane, Maribora ali Ptuja, boste pa morali prestopiti v kakšnem večjem mestu kot so Dunaj, Frankfurt, Nürnberg ali München.

Darmstadt - Znamenitosti

Marsikdo Darmstadt obišče, da si ogleda umetniško kolonijo iz časa vladanja nadvojvode Ernsta Ludwiga von Hessna, ki je bil velik ljubitelj umetnosti in zagrizen mecen umetnikom. Umetniška kolonija se imenuje Künstlerkolonie Mathildenhöhe in se nahaja na vzhodni strani mesta. Nadvojvoda je umetnikom prodal zemljišča po ugodnih cenah z namenom, da bi si umetniki na njih ustvarili domove v slogu Art Nouveau, ki bi bili kasneje del razstav, s katerimi bi omenjeni slog približali širši javnosti. Izpeljali so štiri razstave, a je bila že prva razstava leta 1901 manjša polomija, saj se gradnja v omenjenem slogu ni prijela pri širši javnosti. Druga razstava tri leta kasneje je bila lepše sprejeta, leta 1908 pa so v sklopu tretje razstave zgradili tudi Poročni stolp, ki je še dandanes eden izmed vidnejših elementov Darmstadta. Četrta in zadnja razstava leta 1914 je prinesla osem stanovanjskih blokov. Na Mathildenhöhe se poleg Poročnega stolpa nahaja tudi slikovita ruska ortodoksna kapela sv. Marije Magdalene, ki je bila zgrajena v letih 1897-1899 in je bila privatna kapela zadnjega ruskega carja Nikolasa II, katerega žena Aleksandra je bila po rodu prav iz mesta Darmstadt. Mnogo mlajši, a prav tako precej ekscentričen je stanovanjski kompleks na Bürgerparkviertel, ki ga je zasnoval avstrijski umetnik Friedensreich Hundertwasser ter ga zgradil s pomočjo arhitekta Heinza M. Springmanna. Kompleks je bil končan leta 2000 ter ima 12 nadstropij, 105 stanovanj in med drugim več kot 1000 unikatnih oken. Zaobljeni vogali, neravne linije in uporaba barv kompleks naredijo unikaten ter v primerjavi s sosednjimi stavbami močno izstopajoč. Od vse arhitekture si odpočijte v parku Rosenhoehe med prečudovitimi gredicami vrtnic, ali pa si oglejte glavni mestni trg Luisenplatz, na katerem kraljuje kip vojvode. Vsi ljubitelji muzejev pa lahko svojo radovednost potešite v muzeju porcelana ali pa v Deželnem muzeju Hessen.

Darmstadt - Kultura in zgodovina

Mesto je bilo ustanovljeno v 11. stoletju in se je prvotno imenovalo Darmundestat. Največji razcvet je doživelo v času industrializacije v 19. stoletju, stoletje kasneje pa je bilo središče nemškega Art Nouveauja. Ob vsem tem pa Darmstadt velja tudi za prvo nemško mesto, ki je prisililo svoje judovske prebivalce, da so zaprli svoje trgovine. V času druge svetovne vojne je bilo mesto 11. septembra 1944 močno bombardirano s strani Britancev, leto kasneje pa so ga ob koncu vojne okupirali Američani. Od leta 1997 se promovira kot mesto kjer domuje znanost, saj je v mestu sedež farmacevtskih, telekomunikacijskih, IT, kemijskih in biotehnoloških podjetij.

Darmstadt - Nočno življenje

Ko se zvečeri se lahko odpravite v enega izmed številnih lokalov in klubov v mestu, ki ponujajo vse od latino glasbe do tehna.

V mestu se tekom celega leta odvijajo najrazličnejši festivali. V maju se vsakoletno odvija festival Darmstadtski dnevi Art Nouveau-ja. Od aprila do oktobra je vsako prvo soboto v mesecu organizirana Datterichova tedenska tržnica z bogatim glasbenim programom in široko kulinarično ponudbo, kot tudi z aktivnostmi za vso družino. Od koncu maja do začetka junija mesto gosti enega največjih glasbenih festivalov v nemški zvezni deželi Hessen, festival Schlossgrabenfest. Prvi vikend v juliju pa se v mestu odvija festival Heinerfest z več kot petdesetletno tradicijo. V sredini avgusta se lahko na dvodnevnem dogodku posvečenemu umetnosti in obrtem sprehodite med ročno izdelanim unikatnim nakitom ter lončenimi in tekstilnimi izdelki. Vsi ljubitelji vina boste na svoj račun prišli prvi teden v septembru, ko se na Wilhelminenstrasse odvija letni vinski festival. Tudi božično-novoletni sejem, ki se v mestu odvija od konca novembra do božiča je vreden obiska.

Zanimivosti o mestu Darmstadt

Umetnostni slog Art Nouveau, se imenuje tudi secesija, pomeni odstopanje ali odstop. Slog se je razvil v Evropi med letoma 1890 in 1914 kot gibanje mladih umetnikov, ki so želeli odstopati od takrat tradicionalnih umetniških slogov. Za slog je značilno, da stremi k vsemu novemu in drugačnemu ter se navdušuje nad eksperimentiranjem. Umetniki se pri tem poslužujejo novih materialov in motivov, značilna pa je popolna umetniška neodvisnost in svoboda. V Sloveniji se je slog uveljavil najprej v Ljubljani po letu 1895, ko so avstro-ogrske oblasti želele, da se novi dunajski slog uveljavi tudi v drugih mestih po monarhiji. Slog lahko tako opazimo na Zadružni gospodarski banki na Miklošičevi cesti, na športnem objektu Sokolski dom na Taboru, na Drofenigovi hiši na Mestnem trgu, pa tudi na Hotelu Union in na Čudnovi hiši ob Miklošičevem parku. Med secesijske objekte v mestu Ljubljana pa spada tudi Zmajski most zgrajen leta 1901. V Ljubljani najdemo še več zgradb v secesijskem slogu, saj je bil slog množično uporabljen pri prenovi mesta po Velikem potresu.


O avtorici Patricija

Zagotovo ne spadam med ekstremne popotnike, a odkar sem pri šestnajstnih letih obiskala Firence sem v sebi odkrila strast do potovanja, načrtovanih in spontanih izletov, ljubezen do odkrivanja sveta za vogalom in do spoznavanja najrazličnejših kultur ter navezovanja mednarodnih prijateljstev. Od takrat se droben delec mene nikakor ne more ustaliti in me vedno znova prisili, da spakiram kovčke ali pa samo nahrbtnik in se podam na pot. Včasih te moje potovalne avanture postanejo tudi zgodba na mojem blogu Postcards.


Storitve na avtobusu so odvisne od razpoložljivosti