Avtobus do in iz Rotterdam

Informacije COVID-19

Informacije za naše potnike.
Klikni tukaj

Udobje na avtobusu

Naši avtobusi so opremljeni z velikimi in udobnimi sedeži, straniščem, Wi-Fi povezavo in električnimi vtičnicami.
Storitve na naših avtobusih

Obsežna mreža avtobusnih povezav

Izbiraj med več kot 3.000 izletniškimi destinacijami v 35 državah in odkrij Evropo s FlixBusom.
Pregled naših povezav

Potuj okolju prijazno

Naši učinkoviti avtobusi se dokazano ponašajo z odličnim ogljičnim odtisom na potnika oz. prevoženi kilometer.
Potovanje z avtobusom in okolje

Na tej strani


Avtobusne postaje v Rotterdam

Prosimo, upoštevaj: na tvoji vozovnici bo naveden tvoj najnovejši naslov.

Rotterdam glavna postaja

Rotterdam Zuidplein (Peron X)

Odkrij vse destinacije

Razišči zemljevid
Rotterdam: Hitre informacije
Mesta s neposredno povezavo

117

Število avtobusnih postaj

2

Država

Nizozemska

Okolju prijazno potovanje?

da

Turistične informacije o mestu Rotterdam

Rotterdam - Informacije o mestu

Nizozemsko mesto Rotterdam, ki se ga je prijel vzdevek Manhattan ob reki Maas je drugo največje nizozemsko mesto in se nahaja na jugozahodu ob reki Niuwe Maas, v nizozemski provinci Južna Holandija. Moderno mesto je po svetu najbolj poznano po pristanišču Rotterdam, ki velja za največje pristanišče v Evropi in je od šestdesetih let naprej drugo najbolj zaposleno na svetu. Mesto, ki meri nekaj več kot 300 kvadratnih kilometrov, od teh je ena tretjina morja, ima okoli 600 tisoč prebivalcev.
V mestu najdemo znano univerzo in drugo največje letališče na Nizozemskem. S številnimi nebotičniki in modernimi zgradbami pa se nebi mogel bolj razlikovati od svojega večjega brata Amsterdama. V mestu kjer dežuje več kot polovico dni na mesec, pa prav tako kot v Amsterdamu, prevladujejo kolesa in kolesarji. Rotterdam je odlična izbira za izlet, saj je mesto zelo dinamično in nikoli ne spi.

FlixBus vas iz Slovenije do Rotterdama popelje iz Maribora, Ptuja ali Ljubljane, a boste morali na svoji poti prestopiti v kakšnem izmed večjih mest.

Rotterdam - Znamenitosti

Lahko se zgodi, da nam bo prvi občutek o mestu rekel, da smo se znašli v moderni galeriji. In resnica ni daleč od tega, saj pravijo, da mesto nima nekega pravega urbanističnega načrta, zato vsak gradi kar hoče. Priporočamo vam ogled kubičnih hiš, ki jih je leta 1977 v bližini starega pristanišča zasnoval arhitekt Piet Blom. Danes je tam tam od prvotno načrtovanih 55, le 37 hiš, ena od njih je odprta tudi za turiste. Kocke so razdeljene v tri nadstropja, v prvem je dnevni prostor, v drugem spalnica in kopalnica, najvišje nadstropje pa je namenjeno še eni spalnici ali dnevni sobi.
Vsi arhitekturni navdušenci bodo osupli po vsem mestu, med drugim je tudi glavna železniška postaja nekaj posebnega. Težko je spregledati tudi slavni Erasmusov most, simbol mesta, ki je poimenovan po Erazmu Rotterdamskem, nizozemskem književniku. Most, ki mu ljubkovalno rečejo tudi labod, povezuje južni del s centrom mesta. Od samega mostu se lahko sprehodimo do zgradb De Rotterdam.
Vsi ljubitelji muzejev bodo v Parku muzejev zagotovo našli kaj za svoj okus. Tukaj se nahaja Nizozemski arhitekturni inštitut, muzej Boijmans Van Beuningen, rotterdamski muzej narave in zgodovine ter številni drugi muzeji s stalnimi ali začasnimi razstavami. Če si želite ogledati mesto s ptičje perspektive s podajte na televizijski stolp Euromast, ki z 135 metri velja za najvišjo zgradbo na Nizozemskem.
Rotterdam se lahko pohvali tudi z eno najbolj abstraktnih mestnih tržnic na svetu. Markthal je pokrita tržnica, ki ima na zunanjem obodu moderna stanovanja, v notranjosti pa na neštetih stojnicah ponujajo kulinarične specialitete z vsega sveta.
Za oddih od tega modernega mesta lahko pobegnemo v Rotterdamski živalski vrt ali Arboretum Trompenburg.

Rotterdam - Kultura in zgodovina

Za razliko od mnogih drugih nizozemskih mest, Rotterdam nima tipične mestne postavitve z ozkimi ulicami in z zgradbami, ki obdajajo kanale na obeh straneh. Modernistični izgled današnjega Rotterdama je posledica zgodovinskih dogodkov, ki so ga doleteli, saj je bilo mesto še slabih 100 let nazaj močno podobno Amsterdamu.

Mesto se omenja že v 11. stoletju, pravo naseljevanje pa se je začelo dve stoletji kasneje, ko so na območju zajezili morje in uredili nasipe. Izgradnja nasipa ob reki Rotte leta 1230 velja za ključen dogodek. Leta 1340 je mesto dobilo mestne pravice in se iz ribiške vasi prelevil v pomembno pristaniško in trgovsko središče.

Najhujše obdobje je mesto doživelo v času druge svetovne vojne. 14. maja 1940 so nemški bombniki v napadu, ki je trajal največ petnajst minut popolnoma uničili večstoletno mesto. Tistega dne je več kot 80 tisoč Rotterdamčanov ostalo brez doma, od pomembnih mestnih zgradb pa so se obdržale le mestna hiša, cerkev sv. Lovrenca in Het Schielandhuis, kjer se danes nahaja zgodovinski muzej. Vsi tisti, ki želijo dobiti občutek kako je Rotterdam izgledal pred usodnim majskim dnem se morajo podati v okrožje Delfshaven.

Skulptura Uničeno mesto, delo kiparja Ossipa Zadkine iz leta 1953, se nahaja na ulici Plein. Zadkine je kmalu po drugi svetovni vojni obiskal mesto in v uničenem Rotterdamu dobil navdih za kip moškega, ki je izgubil svoje srce, a se vseeno trudi ponovno vstati. Pri tem moški ponazarja mesto Rotterdam, srce pa njegovo popolnoma uničeno staro mestno središče.

Rotterdam - Nočno življenje

V Rotterdamu se vedno nekaj dogaja. Vsi ljubitelji hrane in pijače se morajo nujno podati v Fenix Food Factory. Večerno zabavo začnite na ulici Witte de Withstraat, ki od barov, pubuv in kavarnic kar poka po šivih. Tu najdemo nekaj popularnih klubov kot so Roton, Club Vibes in Parket. Če želite doživeti nekaj drugačnega se odpravite v Suicide Club, ki je klub na strehi. V času poletja se dogajanje preseli na prosto, v mestu se zvrstijo festivali in mestni parki postanejo kraji za druženje in koncerte. Prav poseben je tropski festival Rotterdam Unlimited, vsi ljubitelji jazza pridejo na svoj račun na North Sea Jazz festivalu, za ljubitelje filma pa vsakoletno organizirajo tudi kino na prostem.
V božičnem času v mestu pripravijo božično tržnico, še posebej veselo pa je 27. aprila, ko celotna Nizozemska praznuje rojstni dan kralja Willema Alexandra in oranžna barva zavzame ne samo Rotterdam ali Amsterdam temveč celo Nizozemsko.

Zanimivosti o mestu Rotterdam

Najemite kolo in si mesto oglejte kot pravi Nizozemec. Ustavite se na ulici Eendrachtsplein in si oglejte ogromno bronasto skulpturo Božička z božičnim drevesom, ki sumljivo spominja na spolni pripomoček, delo provokativnega umetnika Paula McCarthyja.
Podajte se na ladjico in se sami prepričajte zakaj se mesto ponaša z nazivom, edino nizozemsko mesto z nebotičniki. Potem pa se podajte še do sedmih mlinov na veter, ki jim je bilo tekom zgodovine prinešeno in niso bili uničeni.
Mimogrede, ali ste vedeli, da ima tudi Rotterdam ima svojo »rdečo četrt«? Med raziskovanjem centra mesta boste zagotovo opazili simbole rdečih plamenov na tleh, ki obeležujejo območje znotraj katerega je bilo vse bombardirano. Teh simbolov je 400, črta pa je dolga kar 12 kilometrov.
Ste vedeli mogoče, da je Rotterdam najbolj multikulturno mesto na Nizozemskem? Mesto ima prebivalce iz kar 160 različnih narodnosti, med drugim je trenutni rotterdamski župan, Ahmed Aboutaleb, Maročan.


O avtorici Patricija

Zagotovo ne spadam med ekstremne popotnike, a odkar sem pri šestnajstnih letih obiskala Firence sem v sebi odkrila strast do potovanja, načrtovanih in spontanih izletov, ljubezen do odkrivanja sveta za vogalom in do spoznavanja najrazličnejših kultur ter navezovanja mednarodnih prijateljstev. Od takrat se droben delec mene nikakor ne more ustaliti in me vedno znova prisili, da spakiram kovčke ali pa samo nahrbtnik in se podam na pot. Včasih te moje potovalne avanture postanejo tudi zgodba na mojem blogu Postcards.


Storitve na avtobusu so odvisne od razpoložljivosti