Avtobus do in iz Porto

Informacije COVID-19

Informacije za naše potnike.
Klikni tukaj

Udobje na avtobusu

Naši avtobusi so opremljeni z velikimi in udobnimi sedeži, straniščem, Wi-Fi povezavo in električnimi vtičnicami.
Storitve na naših avtobusih

Obsežna mreža avtobusnih povezav

Izbiraj med več kot 3.000 izletniškimi destinacijami v 35 državah in odkrij Evropo s FlixBusom.
Pregled naših povezav

Potuj okolju prijazno

Naši učinkoviti avtobusi se dokazano ponašajo z odličnim ogljičnim odtisom na potnika oz. prevoženi kilometer.
Potovanje z avtobusom in okolje

Na tej strani


Avtobusne postaje v Porto

Prosimo, upoštevaj: na tvoji vozovnici bo naveden tvoj najnovejši naslov.

Porto (TIC Campanha)

Porto (Campanhã)

Vila Nova de Gaia (Porto)

Odkrij vse destinacije

Razišči zemljevid
Porto: Hitre informacije
Mesta s neposredno povezavo

62

Število avtobusnih postaj

3

Država

Portugalska

Okolju prijazno potovanje?

da

Turistične informacije o mestu Porto

Porto - Informacije o mestu

Porto, tudi Oporto, je drugo največje mesto Portugalske, takoj po Lizboni. Ima več kot 320.500 prebivalcev. Nahaja se na severu Portugalske in leži med reko Douro in Atlantskim oceanom. Porto je poln bogate zgodovine in simbolike. Je zelo obiskana turistična destinacija, bil je tudi evropska prestolnica kulture leta 2011. Staro mestno jedro s središčem Ribeira je bilo zgrajeno na hribih nad reko Douro in je danes UNESCO-va svetovna dediščina. Glavna atrakcija je cerkev sv. Frančiška iz 14. stoletja, vsekakor pa so zelo znane tudi lokalne pristaniške vinske kleti, ki se večinoma nahajajo čez reko v Vila Nova de Gaia. Obisk zgodovinskega mestnega središča, sprehod ob reki Douri, degustacija mednarodno prepoznavnega pristaniškega vina, pokušina tipične mestne jedi Francesihne, to je le nekaj razlogov za obisk tega čudovitega mesta.

Porto - Znamenitosti

V mestu se morate potopiti v staro jedro Porta. Vsebuje monumentalno in krajinsko bogastvo, ki sega vse od srednjega veka do zgodnje modernosti. Ne smete zamuditi obiska cerkve Sao Francisco, iti v Hard Club in začutiti srčnega utripa Ribeire. V notranjosti cerkve uživajte v gotskem vrtu in niši s figuro svetnika. Sprehodite se v Ribeira do Porto in si omogočite daljši sprehod po pomolu. Čeprav so plazovi, ki se spuščajo v reko Douro, zelo privlačni, morate izgubiti nekaj minut, da se sprehodite po lokalnih ulicah, polnih živahnih zgradb. Vsekakor pa Palácio da Bolsa zasluži posebno poglavje. Stavba, ki spada v trgovsko združenje Porta, je bila zgrajena med letoma 1842 in 1910, in je ena izmed najlepših stavb v mestu. Nato prečkate most D. Luís vse do vinskih kleti Port. Spomenik iz 19. stoletja so projektirali nekateri študenti znamenitega francoskega inženirja Gustave Eiffela, začeli so ga graditi leta 1888. Na južnem bregu reke Douro ne zamudite pogleda s kamnitih klopi, posnemite nekaj fotografij hiš v Ribeira do Porto, preden odidete, da odkrijete čudovit svet Port Vina. Na bregu reke obiščite Sandeman. Na ulici Ramos Pinto pa najdete Ramos Pinto (št 380) in Ferreira (št. 70). V sosednjih ulicah, ko greste na višje, boste našli druge kleti Port Vina. Grahamove kleti, v Agro ulici št. 141,kjer lahko obiščete zanimiv muzej in poskusite najboljša pristaniška vina v sodobnih preskusnih prostorih, poleg tega pa imate možnost vodenja ogleda sodov skozi tunelske hodnike.

Na aveniji Diogo Leite se lahko odločite, da obiščete kapelo Nossa Senhora da Piedade, lahko pa se z žičnico dvignete tudi do vrta Morro ali ujamete podzemno do centra Porta.

Zanimivost je tudi Knjigarna Lello, ki je bila odprta leta 1906, in je bila imenovana Chardron - prvotno ime je še vedno na čelu - ker so njegovi ustanovitelji, bratje Lello, želeli ohraniti ime izdajatelja, ki so ga kupili skupaj s prostorom.. Nato Torre dos Clérigos, ki je bil zgrajen med leti 1754 in 1763. To je šest nadstropna stavba in je visoka 76 metrov. Obiskovalci se morajo povzpeti 255 korakov, da dosežejo vrh, vendar je sam pogled nagrada. Ustavite se v kavarni Café Majestic, znani po svojih literarnih srečanjih, ki se jih je udeležilo veliko znanih umetnikov tega časa. Nahaja se na prometni ulici Santa Catarina (kjer je večina glavnih trgovin z modnimi pripomočki). Stavba izvira iz leta 1916 in je eden izmed najboljših primerov umetnosti v mestu. Casa da Música je prva stavba na Portugalskem, ki je izključno posvečena glasbi. Gledališče je postalo dinamično središče za narodno in mednarodno glasbo s širokim spektrom področij, od klasične glasbe do jazza, od fado do elektronske glasbe, od velike nacionalne produkcije do najbolj eksperimentalnih projektov. Muzej sodobne umetnosti v Serralvesu, je najpomembnejši muzej Porta in eden najboljših v državi. Muzej, katerega stavbo je načrtoval arhitekt Siza Vieira, je bil odprt junija 1999. Vsebuje reprezentativno zbirko portugalske in mednarodne sodobne umetnosti in razstavlja začasne, skupinske ali samostojne razstave, ki so tudi del stavbe Casa, edinstvenega modela arhitekture. Sprehod do Parque da Cidade, nekaj metrov po križišču med Marechal Gomes da Costa in Boavista Avenues – vam ponudi uživanje v stavbi Vodafone. Ta čudna stavba je leta 2011 dobila nagrado za stavbo leta v kategoriji institucionalne arhitekture, ki jo je odobrila ArchDaily, najbolj obiskana arhitekturna stran na svetu. Potem zelena pljuča mesta - Parque da Cidade ima 83 hektarov zelenih površin, pešpoti in raznolike športne površine, je največji park v Portu. Prva faza parka, ki jo je zasnoval krajinski arhitekt Sidónio Pardal, je bila ustanovljena leta 1993. Leta 2000 jo je portugalska inženirska zbornica izbrala kot eno izmed 100 najpomembnejših mojstrovin, zgrajenih v 20. stoletju.

Porto - Kultura in zgodovina

Čeprav je Porto trenutno eno najpomembnejših mest na Portugalskem, njegovi začetki ne najbolj ustrezajo trenutnemu gospodarskemu, kulturnemu in turističnemu ugledu. Resnična potrditev Porta kot gospodarske moči na Portugalskem (in v kontinentalnem obsegu) je prišla v dobi velikih geografskih odkritij, od 15. do 17. stoletja. Princ Henry Navigator je bil v tem pogledu eden od vodilnih zgodovinskih osebnosti, zaradi katerega je Portugalska postala velika trgovska sila na morju v Evropi. Porto je postal eden največjih ladjedelnic v državi, kjer je v začetku 18. stoletja prišlo do ustanovitve vinorodne regije Duoro, kar je pomenilo pomembno vlogo pri razvoju pristaniške trgovine z vinom. Veliko arhitekturnih draguljev je bilo zgrajeno tudi v 18. stoletju, od katerih je treba omeniti Tower Clerigos. Prav tako je treba opozoriti na to, da tradicionalne kuharske jedi segajo v 15. stoletje. Trenutno Porto pozdravlja obiskovalce s številnimi znamenitostmi, zgodovinsko, kulturno in arhitekturno zasidranje pa je pomemben del turistične platforme mesta. Tako je bilo zgodovinsko središče Porta leta 1996 razglašeno za območje svetovne dediščine UNESCO, takšna oznaka s turističnega vidika pa je velika spodbuda in stalno vabilo, da odkrijete svet očarljivih znamenitosti.

Porto - Nočno življenje

Utrip nočnega mesta Porto, še posebej med vikendom, je lahko nor. To je raj za boeme, za pare, za tiste, ki radi gredo žurat s prijatelji, za tiste, ki ne morejo spati na kavču ali postelji po tednu dela in potrebujejo pijačo ali samo flirt, za tiste, ki imajo radi glasbo in za tiste, ki radi plešejo. Skoraj vsak bar in glasbeni klub je vedno poln. In ogromno jih je. Od krajev, ki so primerni za tiste, ki so usmerjeni v rock, kot sta Radio Bar in Tendinha dos Clérigos, in za tiste bolj usmerjene v elektronsko glasbo, kot je Plano B, obstajajo pa še tisti vmes, kot so Clube 3C, Era uma vez em Paris, Café au Lait in še veliko več. V Candelabro se pripravite za kozarec dobrega vina, naročite gin tonik v klubu Gin. Pozorni bodite na koncert v Armazém do Chá. V zgornjem delu mestnega jedra je ulica Passos Manuel, ki kraljuje na zemljevidu nočnega življenja z neverjetnimi bari, kot so Maus Hábitos in Passos Manuel, ki niso le najboljši spomini Portovega nočnega življenja iz preteklosti, temveč tudi iz sedanjosti. Ribeira in Foz že več let izpolnjujeta želje, ko pride noč. V Ribeirami je zdaj doma Hard Club, center za kulturne dogodke in ena najboljših igralnic ter prostor za koncerte in največje elektronske zabave v državi. V Fozu so bari in klubi, kot so Trintaeum, Twins Foz (klasika, ki z leti niha) ali Industria, tam se splača zapraviti čas. Za komercialno house glasbo je industrijsko področje panj diskotek.


O avtorici Katja

Kaj me navdihuje in motivira v življenju? Definitivno so to potovanja, odkrivanje skritih kotičkov sveta in spoznavanje novih ljudi. Ohh, in že nestrpno čakam na naslednje potovanje! Naj bo to vikend izlet v Toskano, obisk Berlina ali le enosmerna vozovnica do Pariza. Prav spontane in malce nore ideje so tiste, ki ustvarjajo nepozabna doživetja. Najraje imam velika mesta, moje najljubše je Barcelona. Vedno polna temperamentnih ljudi, odličnih tapasov, sangrije, peščenih plaž in norih žurov. Morda se kdaj preselim tja. No, za zdaj pa vas veselo pozdravljam iz lepe Ljubljane.


Storitve na avtobusu so odvisne od razpoložljivosti