flixbus logo
hero image

Avtobus do in iz Versailles

Informacije COVID-19

Informacije za naše potnike.
Klikni tukaj

Udobje na avtobusu

Naši avtobusi so opremljeni z velikimi in udobnimi sedeži, straniščem, Wi-Fi povezavo in električnimi vtičnicami.
Storitve na naših avtobusih

Obsežna mreža avtobusnih povezav

Izbiraj med več kot 2.500 izletniškimi destinacijami v 35 državah in odkrij Evropo s FlixBusom.
Pregled naših povezav

Potuj okolju prijazno

Naši učinkoviti avtobusi se dokazano ponašajo z odličnim ogljičnim odtisom na potnika oz. prevoženi kilometer.
Potovanje z avtobusom in okolje

Na tej strani

Avtobusne postajeVodnik po mestu

Avtobusne postaje v Versailles

Prosimo, upoštevaj: na tvoji vozovnici bo naveden tvoj najnovejši naslov.

Saint-Cyr-l'Ecole

Odkrij vse destinacije

Izbiraj med več kot 2.500 izletniškimi destinacijami v 37 državah.

Razišči zemljevid
Versailles: Hitre informacije
Mesta s neposredno povezavo

22

Število avtobusnih postaj

1

Država

Francija

Okolju prijazno potovanje?

da

Turistične informacije o mestu Versailles

Versailles - Informacije o mestu

Francosko mesto Versailles na jugozahodu Pariza je najbolj znano po dvorcu in parkih Versailles, ki jih je v 18. stoletju dal zgraditi Ludvik XIV. in je takrat veljalo za moderno Evropsko mesto. Samo ime mesta naj bi bilo izpeljanka iz latinske besede versare, ki pomeni “obračati, obrniti spet in spet”. Mesto je od centra Pariza oddaljeno le 17 kilometrov in leži v regiji Île-de-France. Razteza se na 28 kvadratnih kilometrih. V mestu živi slabih 90 tisoč prebivalcev. Zahvaljujoč dvorcu in vrtovom, ki so od leta 1979 del UNESCO-ve kulturne dediščine pa mesto turisti oblegajo skozi celo leto. Mnogi izmed njih ga na hitro obiščejo, ko se mudijo na izletu v Parizu, a pravijo, da bi si morali vzeti vsaj dva dni časa, da bi se lepot dvorca in vrtov naužili do potankosti.

Mesto, ki je bilo ustanovljeno zaradi zahtev kultnega Sončnega kralja Ludvika XIV., je bilo od leta 1682 do leta 1789 tudi glavno mesto Francije, še pomembnejšo vlogo v zgodovini pa je nosilo kasneje, ko je postalo žarišče francoske revolucije.

Priporočamo vam, da se s FlixBusom odpravite iz Ljubljane, Maribora ali Ptuja najprej do Pariza in ko se boste naužili vseh pariških lepot, se podajte raziskovat še Versailles.

Versailles - Znamenitosti

Že res, da mesto največ turistov obišče zaradi dvorca in vrtov Versailles, a tudi preostali del mesta je vreden obiska, in če vam bo ostalo kaj časa, se le podajte do baročne katedrale sv. Ludvika iz 18. stoletja. Obiščite tudi palačo Veliki Trianon, ki je le slabe pol ure stran od dvorca Versailles. Veliki Trianon je bil privatna rezidenca kraljeve družine, kamor ostali dvorjani niso imeli vstopa in kjer je kralj lahko užival brez da bi se obremenjeval s problemi s katerimi se je soočalo njegov ljudstvo.

V bližini Velikega Trianona se nahaja tudi Mali Trianon, ki ga je Ludvik XIV. dal zgraditi za svojo ljubico Madam de Pompadur, ki pa je umrla pred dokončanjem gradnje. Dvorec je nato poklonil svoji ženi kraljici Mariji Antoaneti.

Globoko v vrtovih se skrivajo podeželske koče-kompleks Marie Antoanete poimenovan Kraljičina vas. Ironično je kraljica, ki jo je revno prebivalstvo preziralo in ji, kasneje v času francoske revolucije z giljotino odsekalo glavo, svoj čas rada preživljala v rustikalnih kočah, ki so bile dejanska delujoča kmetija z živalmi in celo z mlinom na vodo.

Sam dvorec oziroma Château de Versailles stoji na enormnih 11 hektarjih zemljišča, ki ga obkroža kar 815 hektarjev vrtov in parkov urejenih v takrat izredno popularnem angleškem slogu. V parku raste 200.000 dreves in stoji 50 večjih vodnjakov. Palača, ki velja za simbol vrhunca francoske monarhije, je bila rezidenca francoskih kraljev Ludvika XIV., Ludvika XV. in Ludvika XVI. ter velja za enega najbolj razkošnih dvorcev na svetu. Kar težko je verjeti, da je ves ta blišč nastal iz preprostega lovskega dvorca Ludvika XIII. Kako velika je bila palača pove tudi dejstvo, da je lahko v njej naenkrat živelo kar 6 tisoč ljudi.

Versailles - Kultura in zgodovina

V 17. stoletju je bila Francija najmočnejša evropska država, ki je pod vladavino kralja Ludvika XIV. doživela svoj vrhunec. Ker v samem centru Pariza ni bilo dovolj prostora za gradnjo velike palače se je odločil, da bo preuredil očetov lovski dvorec v Versaillesu, kamor je kot otrok rad zahajal. Kasneje, leta 1682 je sedež francoskega dvora preselil iz Louvra in Tuilerijske palače prav v Versailles.

Ludvik XIV. je uvedel absolutizem-slog vladavine, kjer je imel vladar popolno in neomejeno oblast, nad njim je bil samo še Bog. To je pospremil z besedami: Država, to sem jaz!” Tako je dosegel, da je strogo nadzoroval plemstvo in preprečil morebitne upore ter nestrinjanja. Mesto Versailles in njena palača je bilo središče Francije v 17. stoletju. Tri leta pred padcem monarhije, 6. oktobra 1789, je bila kraljeva družina prisiljena oditi nazaj v Pariz, zato je dvorec Versailles začel propadati, ter postal tarča ropov in plenjenja. A dvorec svoje prvotne pomembnosti ni nikoli izgubil, še dandanes se poslanci v njem zbirajo ob spremembi ustave ali ob sprejetju kakšnih drugih pomembnih političnih odločitev.

Versailles - Nočno življenje

Od prvega aprila do zadnjega oktobra ob sobotah in nedeljah ter od maja do junija ob torkih si lahko ogledate glasbeno-vodni spektakel, ki poteka na fontanah razporejenih po parkih. Od junija do septembra lahko ob sobotnih večerih uživate ob osvetljenih fontanah in ognjemetih.

Poletje je v Versaillesu posvečeno koncertom in operam, ko se v mestu vrstijo nastopi najpomembnejših imen iz sveta klasične in operne glasbe ter baleta.

Konec maja je v Galeriji ogledal organiziran baročni dogodek Les Fêtes Galantes, konec junija pa se lahko udeležite velikega plesa v maskah, ko dvorec preplavijo baročni kostimi, bele lasulje in potoki šampanjca in hitro dobimo občutek, da se je dvorec vrnil nazaj v svoja zlata leta.

Zanimivosti o mestu Versailles

Dvorec Versailles in njegovi vrtovi veljajo za najbolj obiskano palačo v Franciji, ki jo letno obišče 3 milijone turistov, za celoten dvorski kompleks pa naj bi skrbelo kar 800 vzdrževalcev.

Dvorec je bil skozi zgodovino priča marsikateremu pomembnemu dogodku. Leta 1757 je Robert-François Damiens tukaj poskušal izvesti atentat na Ludvika XV., a mu je spodletelo, zato so ga za kazen razčetverili. Leta 1763 je v dvorcu gostoval takrat sedemletni Mozart. 19. septembra 1783 sta brata Montgolfier pred kraljem, kraljico in več tisoč gledalci poslala na polet z balonom ovco, petelina in raco. Leta 1919 pa je bila v dvorani imenovani Galerija ogledal podpisana Versajska mirovna pogodba s katero se je končala prva svetovna vojna.


Storitve na avtobusu so odvisne od razpoložljivosti