Avtobus do in iz Luzern

Informacije COVID-19

Informacije za naše potnike.
Klikni tukaj

Udobje na avtobusu

Naši avtobusi so opremljeni z velikimi in udobnimi sedeži, straniščem, Wi-Fi povezavo in električnimi vtičnicami.
Storitve na naših avtobusih

Obsežna mreža avtobusnih povezav

Izbiraj med več kot 3.000 izletniškimi destinacijami v 35 državah in odkrij Evropo s FlixBusom.
Pregled naših povezav

Potuj okolju prijazno

Naši učinkoviti avtobusi se dokazano ponašajo z odličnim ogljičnim odtisom na potnika oz. prevoženi kilometer.
Potovanje z avtobusom in okolje

Na tej strani


Avtobusne postaje v Luzern

Prosimo, upoštevaj: na tvoji vozovnici bo naveden tvoj najnovejši naslov.

Luzern (Inseli)

Luzern, Neuenkirch (service area)

Odkrij vse destinacije

Razišči zemljevid
Luzern: Hitre informacije
Mesta s neposredno povezavo

25

Število avtobusnih postaj

2

Država

Švica

Okolju prijazno potovanje?

da

Turistične informacije o mestu Luzern

Luzern - Informacije o mestu

Švicarsko mesto Luzern leži ob jezeru Luzern in je pravi mali alpski biser. Je glavno mesto kantona Luzern. Spokojno mesto s svojo odlično ohranjeno srednjeveško arhitekturo je od glavnega švicarskega mesta Bern oddaljeno dobrih 100 kilometrov, od švicarskega gospodarskega središča Zürich pa malo več kot 50 kilometrov.
S slabimi 30 kvadratnimi kilometri površine spada med manjša mesteca, a mesto z malo več kot 80 tisoč prebivalcev privablja turiste od blizu in daleč tekom celega leta, največ pa ga obišče v poletnih mesecih predvsem zaradi dveh svetovno znanih znamenitosti, najstarejšega lesenega mostu v Evropi in skulpture umirajočega leva.
Švica ima kar štiri glavne jezike. To so nemščina, italijanščina, francoščina in retoromanščina. Kar 64% prebivalcev Luzerna govori nemško, slabih 20% francosko, 6% italijansko, med ostalimi pa 1,5% srbo – hrvaščino.
FlixBus zaenkrat še nima vzpostavljene direktne povezave iz Slovenije do Luzerna, vendar se lahko iz Ljubljane, Maribora, Ptuja, Postojne, Kopra odpravite do Züricha ter od tam naprej do Luzerna. Obisk vam vsekakor priporočamo, tole prisrčno švicarsko mesto vas bo očaralo s svojim pravljičnim izgledom.

Luzern - Znamenitosti

Najbolj oblegana Luzernska znamenitost, skulptura umirajočega leva, ki jo je oblikoval kipar Bertel Thorvaldsen, kasneje pa izdolbel Lukas Ahorn, je ogromna in neverjetno realistična. Človek ob njej težko ostane hladen. Gre za spomenik padlim vojakom švicarske garde, ki so jo leta 1792 pomorili tekom francoske revolucije. Pisatelj Mark Twain je o spomeniku zapisal, da je »najbolj žalosten in gibljiv kos kamna na svetu.«

Ogromno turistov pa mesto obišče zaradi edinstvenega mostu na svetu. Gre za lesen most Kapellbrücke, ki je bil zgrajen v 14. stoletju. Most je dolg 204 metre in povezuje oba bregova reke Reuss. Leta 1993 je most zajel katastrofalen požar, ki je z mostom vred uničil večino slik pod njegovo streho. Most so obnovili, še vedno pa restavrirajo nekatere izmed renesančnih slik. Med postankom na mostu lahko v daljavi občudujemo Hotel Gutsch.
Le nekaj metrov stran od mostu se nahaja jezuitska cerkev v prekrasnem baročnem stilu, ki pa še posebej očara s svojo notranjostjo, na drugi strani mesta pa se nahaja cerkev Hofkirche, ki je prav tako vredna vašega obiska. Ko boste pohajkovali po mestu se ozrite po pročelju starih mestnih hiš kjer boste opazili čudovite freske.
Če vas pri obisku mesta ujame slabo vreme si lahko čas skrajšate v enem izmed muzejev. V Luzernu najdemo Švicarski muzej transporta, mesto pa ima tudi zgodovinski, naravoslovni in muzej moderne umetnosti. V idilični hiški s prekrasnim razgledom pa najdemo tudi muzej nemškega opernega skladatelja Richarda Wagnerja.

Luzern - Kultura in zgodovina

Rimljani so območje naseljevali vse do 6. stoletja, ko so oblast prevzeli Germani. Za ustanovitev mesta Luzern se domneva leto 1178, ko je mesto dobile mestne pravice ter je postalo pomemben strateški prehod na trgovski poti. Leta 1332, v času habsburžanske oblasti so kantoni Luzern, Uri, Schwyz in Unterwalden ustanovili švicarsko konfederacijo, znano kot Eidgenossenschaft. Kasneje so se pridružili tudi kantoni Zürich, Zug in Bern ter tako omejili moč Habsburžanov, katere so dokončno premagali v bitki pri Sempachu leta 1386. Za Luzern je ta zmaga prinesla obdobje širitve, leta 1415 pa je Luzern postal pomemben član švicarske konfederacije. Mesto se je začelo razvijati, a ga je kmalu močno prizadela črna kuga, kasneje pa še švicarska kmečka vojna in franconska revolucija.

Leta 1798, devet let po začetku francoske revolucije, je le-ta zajela Švico in botrovala vzpostavitvi demokratične vlade. Leta 1860 je Luzern zajela industrijska revolucija in je kmetijstvo, kot glavno gospodarsko panogo, zamenjala industrija, število prebivalcev se je povečalo, začetek gradnje železnice leta 1856 pa je priseljevanje še pospešilo. S pridružitvijo sosednjega mesta Littau je Luzern leta 2007 postal sedmo največje mesto v Švici.

Luzern - Nočno življenje

Po površini je Luzern resda majhno mesto, a ponuja nočno življenje tako za prestižneže goste, ki lahko zaidejo v Louis Bar v hotelu Art Deko Hotel Montana, kot tudi za študente in ljubitelje alternativne scene. Eno najboljših alternativnih scen najdemo v Gewerbehalle.
Mesto v poletju postreže s poletnim festivalom, tekom decembra pa je organiziran adventi sejem. Za aktivne turiste pa sta tukaj še stoletna regata, ki je izvedena v juliju in mednarodni maraton, ki poteka okoli jezera in skozi staro mestno jedro.

Zanimivosti o mestu Luzern

Poznate Daniela Petra in Henrija Nestléja? Omenjena švicarska čokoladarja sta leta 1875 izumila čokoladno mleko. Iz Švice pa prihaja tudi slavna otroška knjiga Heidi, pisateljice Johanne Spyri, ki je prevedena v več kot 50 jezikov.
Ste vedeli, da je Švica ena izmed le dveh držav na svetu, ki imata kvadratno zastavo? Zraven švicarske, ki je rdeča z belim križem na sredini ima kvadratno zastavo le še Vatikan. Je pa to tudi država, ki ima kar 48 gorskih vrhov višjih od 4 tisoč metrov, kar jo uvršča na prvo mesto v Evropi. Da je Švica res lepa dokazuje tudi podatek, da ima celo Dalai Lama v Švici majhen vinograd.
Splošno znano je tudi, da je Švica dom odlične čokolade, Švicarji pa po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije spadajo med narode z najdaljšo življenjsko dobo na svetu. Mogoče tudi zahvaljujoč dejstvu, da na leto pojejo več kot 11 kilogramov čokolade na osebo.
Veste, da imajo v Švici tudi davek za vse lastnike psov, višina davka pa je odvisna od velikosti in teže?


O avtorici Patricija

Zagotovo ne spadam med ekstremne popotnike, a odkar sem pri šestnajstnih letih obiskala Firence sem v sebi odkrila strast do potovanja, načrtovanih in spontanih izletov, ljubezen do odkrivanja sveta za vogalom in do spoznavanja najrazličnejših kultur ter navezovanja mednarodnih prijateljstev. Od takrat se droben delec mene nikakor ne more ustaliti in me vedno znova prisili, da spakiram kovčke ali pa samo nahrbtnik in se podam na pot. Včasih te moje potovalne avanture postanejo tudi zgodba na mojem blogu Postcards.


Storitve na avtobusu so odvisne od razpoložljivosti