Avtobus do in iz Biograd na Moru

Zdravje in varnost

Poskrbite, da boste med potovanjem z nami varni tudi vi in drugi potniki.
Več

Udobje na avtobusu

Naši avtobusi so opremljeni z velikimi in udobnimi sedeži, straniščem, Wi-Fi povezavo in električnimi vtičnicami.
Storitve na naših avtobusih

Obsežna mreža avtobusnih povezav

Izbiraj med več kot 3.000 izletniškimi destinacijami v 35 državah in odkrij Evropo s FlixBusom.
Pregled naših povezav

Potuj okolju prijazno

Naši učinkoviti avtobusi se dokazano ponašajo z odličnim ogljičnim odtisom na potnika oz. prevoženi kilometer.
Potovanje z avtobusom in okolje

Na tej strani


Avtobusne postaje v Biograd na Moru

Prosimo, upoštevaj: na tvoji vozovnici bo naveden tvoj najnovejši naslov.

Odkrij vse destinacije

Turistične informacije o mestu Biograd na Moru

Biograd na Moru - Informacije o mestu

Biograd na Moru že od nekdaj velja za priljubljeno slovensko poletno počitniško destinacijo. Mesto se nahaja v severni Dalmaciji, slabih 30 kilometrov južno od Zadra in slabih 50 kilometrov severno od mesta Šibenik, ob glavni magistralni cesti Zadar - Split. Gre za manjše mesto locirano na polotoku, z nekaj manj kot 6000 prebivalci, katerega gospodarstvo je usmerjeno predvsem na ribolov in turizem. Na severni strani mesta se nahaja zaliv Bošana, na južni pa mesto obdajajo Soline. Mesto ponuja veliko možnosti za aktivno preživljanje počitnic, kot sta jadranje in potapljanje, velika marina pa je idealna za navtični turizem. Biograd je poznan po čudovitih plažah s kristalno čisto vodo in borovimi gozdički. Najbolj znane plaže so: Crvena Luka, glavna mestna plaža Dražica, nosilka modre zastave, ki priča o kristalno čisti vodi in urejenosti obale, plaža Soline s pripadajočim kampom in plaža Kumenat. Mesto Biograd je odlična izhodna točka za izlete do zgodovinskih mest kot so Zadar, Nin, Šibenik, Split in Trogir. V neposredni bližini mesta se nahajajo tudi štirje nacionalni parki. Park Paklenica, Kornati in Krka ter park narave Telašćica so več kot idealna ideja za enodnevne izlete. Le sedem kilometrov vstran se nahaja Vransko jezero, največje sladkovodno jezero na Hrvaškem, ki je pravi raj za ljubitelje rekreativnega ribolova in opazovalce ptic. Za vse tiste, ki pa še niste obiskali Plitvičkih jezer, so le-ta od Biograda na moru oddaljena slabe dve ure vožnje in jih več kot priporočamo za izlet.

FlixBus vozi do Biograda direktno iz Ljubljane in Zagreba, s prestopom pa lahko do Biograda potujete tudi iz Maribora.

Biograd na Moru - Znamenitosti

Tekom časa je bil Biograd večkrat porušen in ponovno zgrajen, zato so se ohranile le redke zgodovinsko pomembne stavbe. V centru mesta najdemo Zapuščinski muzej, kjer se lahko vsi ljubitelji zgodovine poučijo o burni zgodovini tega mesta. Muzej vsebuje številne zbirke, od arheološke, etnografske, pa vse do zbirke umetniških slik in celo zbirke pod naslovom "Breme potopljene ladje iz šestnajstega stoletja."

Bogata verska zgodovina se kaže v cerkvah in cerkvenih ruševinah po mestu in njegovi okolici. Zaradi teka zgodovine so danes vidni le še ostanki benediktinskega samostana Sv. Ivan iz leta 1069, ter ostanki benediktinskega samostana sv. Toma iz leta 1102.

V cerkvi sv. Stošije, posvečeni mučenici Anastaziji iz 18. stoletja izstopa pozlačeni lesen oltar iz istega časovnega obdobja. Cerkev sv. Ante ima res zanimivo lego, saj je videti, da je cerkev na nižjem nivoju kot okoliške zgradbe. Zgrajena je bila namreč tekom 19. stoletja v zalivu blizu obale, še preden so začeli območje nasipati, da so omogočili gradnjo hiš lokalnim prebivalcem.

Cerkev Sv. Roka je preprosta cerkev s pozlačeno notranjostjo v baročnem stilu, zgrajena v zgodnjem 17. stoletju in posvečena zavetniku pred kugo Sv. Roku. Ruševine cerkve Sv. Katarine se nahajajo nad znamenitim kamnolomom, ki je med drugim krivec za sesutje cerkvenega pročelja. V bližini cerkvenih ruševin najdemo tudi svetilnik zgrajen leta 1885.

Biograd na Moru - Kultura in zgodovina

Mesto je bilo prvič omenjeno že v 10. stoletju. Nastalo naj bi na ruševinah antične Blandone, ki je bila prestolnica srednjeveških hrvaških vladarjev, kraljev in škofov. Leta 1050 so tukaj ustanovili škofijo in postavili baziliko Sv. Ivana, in zahvaljujoč temu Biograd še danes imenujemo “hrvaško kraljevsko mesto”. Najtežje obdobje v zgodovini mesta je bilo od konca 18. stoletja, ko je pod vladavino Beneške Republike utrpelo številne žrtve v beneško - turških vojnah. V zgodovini je bilo mesto dvakrat močno uničeno in zažgano, prvič leta 1521 in kasneje leta 1646. Turistični razvoj mesta, ki poteka še današnji dan, pa se je začel v obdobju med svetovnima vojnama.

Biograd na Moru - Nočno življenje

Tudi ko pade noč Biograd poskrbi za pestro nočno dogajanje z raznoliko ponudbo restavracij, barov in klubov. Še posebej v poletnih mesecih so v Biogradu organizirane številne prireditve. Koncerti popularne in tradicionalne glasbe se odvijajo na prostem in za vsakogar se najde kaj primernega.

Za vse ljubitelje domače hrane ter pijače organizirajo festival Velika hrvaška eno-eko-gastro-etno miza, ki poteka v juniju na obali kralja Petra Krešimira IV. Namen festivala je omogočiti lokalnim proizvajalcem, da svoje avtohtone hrvaške izdelke predstavijo širši javnosti. Gostje festivala pa lahko poleg dobre hrane uživajo tudi v tradicionalni folklori.

Ne gre pa zamuditi niti Biograjskih poletnih iger, festivala s katerim se mesto trudi nadaljevati tradicijo starih dalmatinskih iger.

Omeniti moramo še Dalmatinski folklorni glasbeni festival, in vsem poznano tradicionalno Biograjsko noč, ki se odvija na obali in obiskovalcem postreže s hrano, glasbo in plesom.

Zanimivosti o mestu Biograd na Moru

Zbirka "Breme potopljene ladje iz šestnajstega stoletja" ki si jo lahko ogledamo v Zapuščinskem muzeju, vsebuje več kot deset tisoč artefaktov iz potopljene beneške trgovske ladje, ki so jo po naključju odkrili leta 1967 le nekaj navtičnih milj južno od Biograda. Na ogled je tako ladijska opreme kot je sidro, posoda in topovi, razstavljeno pa je tudi dragoceno in redko blago tistega časa, ki je bilo namenjeno trgovanju, kot so skodelice iz muranskega stekla in svečniki izdelani na severu Evrope. Posebnost zbirke je velika železna skrinja, ki je bila najdena na omenjeni potopljeni ladji. V njej so bile najdene tkanine iz svilenega damasta, tri dolge bele srajce in osem volnenih kap, vse omenjeno pa je bilo popolno ohranjeno. To renesančno tekstilno blago se danes nahaja v zasebni izbirki Abbego v Riggesburgu v Švici.

Prvi hotel v Biogradu na moru je bil zgrajen leta 1935 na mestu današnjega hotela Ilirija, prvi zabeleženi turisti pa so bili Čehi.


Storitve na avtobusu so odvisne od razpoložljivosti